Een tweeling opvoeden is een periode van intensieve zorg. Een tweeling komt met ongeveer 37 weken of eerder ter wereld en weegt per kind zo'n 600 gram minder dan een eenlingsbaby. Daarom heeft een tweeling vaak een voeding nodig, in het begin om de twee uur.
Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol. De kans op een spontane tweelingzwangerschap neemt toe met de leeftijd van de zwangere; zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60.
Kans bij een tweeling
Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot.
In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.
Komen er in je familie twee-eiige tweelingen voor, dan heb je wat meer kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. Soms komen er bij de vrouwen in een bepaalde familie meer eitjes vrij bij de ovulatie.
Lees hier meer over erfelijkheid. Zowel de vader als de moeder kan zo'n gen doorgeven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt vijftig procent van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een twee-eiige tweeling.
De gemiddelde zwangerschapsduur bij de bevalling is bij een tweeling 37 weken, bij een drieling 34 weken en bij een vierling 31 weken. Bij een meerlingzwangerschap is de kans op complicaties groter dan bij een eenlingzwangerschap.
De zwangerschap bij een tweeling
Dan is dat vaak zwaarder dan als u zwanger bent van 1 kind. In het begin van de zwangerschap krijgt u eerder last van misselijkheid, overgeven en moe zijn. Uw baarmoeder groeit sneller. Daardoor kunt u eerder last krijgen van zwangerschapsklachten zoals harde buiken en slecht slapen.
Ze zijn sinds 1 september 2021 zowel de 'oudste nog levende vrouwelijke eeneiige tweeling ter wereld' als de 'oudste vrouwelijk eeneiige tweeling ooit'. Op die dag waren ze namelijk precies 107 jaar en 300 dagen oud. De tweeling is geboren op 5 november 1913.
De broertjes Samuel en Ronan Peters werden op 6 november geboren in Amerika. Samuel zag als eerste het levenslicht, toch is hij officieel de jongste van de tweeling. Samuel werd om 01:39 uur, terwijl zijn tweelingbroer Ronan 31 minuten later om 02:10 uur werd geboren.
Het gen dat voorbeschikt tot een twee-eiige tweeling kan zowel langs vaders- als moederszijde worden doorgegeven. De vader kan die eigenschap aan zijn kinderen overdragen. Hoe hoger de leeftijd van de aanstaande moeder en hoe groter het aantal eerdere bevallingen (pariteit), hoe meer kans op een twee-eiige tweeling.
Als niet één, maar twee eitjes rijpen, tegelijkertijd vrijkomen en allebei worden bevrucht, krijg je een twee-eiige tweeling. De tweelingkinderen kunnen verschillen van geslacht en er totaal anders uitzien. Ze hebben gedeeltelijk dezelfde genen, net als andere broertjes en zusjes. Een combinatie komt ook voor.
Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap. Bij een tweeling zal je nog wat meer aankomen, zo'n 12 tot 18 kilo. Om ruimte te maken voor je kindjes groeit je baarmoeder ook sneller waardoor je eerder last kunt krijgen van harde buiken, vermoeidheid en striae.
Er is voortdurend een spiegelbeeld aanwezig.Hierdoor hebben tweelingen zeer lang het gevoel dat ze een twee-eenheid vormen. “Separatie leidt tot het gevoel van gebrek aan identiteit, een gevoel niet zonder de ander te kunnen leven”, zegt Edmund Jacobson in een onderzoek van psychiater Cohen-Matthijssen.
De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
De eerste echo van je zwangerschap kun je verwachten tussen 7 en 12 weken. Pas vanaf de achtste week kan in de meeste gevallen onomstotelijk vastgesteld worden of het een tweeling is of niet.
Tijdens een tweelingzwangerschap zijn extra calorieën nodig.
Met een tweeling groei je niet één, maar twee mensjes in je lichaam. Extra voeding kun je dus goed gebruiken! Er wordt geadviseerd om minimaal 2700 kalorieën per dag binnen te krijgen met een tweelingzwangerschap.
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.
Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken.Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Wat ze gemeen hebben is dat ze samen een baarmoeder delen en vlak na elkaar (soms enkele minuten) worden geboren. Een eeneiige of twee-eiige tweeling verschillen van elkaar. Eeneiige tweeling: afkomstig uit dezelfde eicel en zaadcel. Ze zijn altijd van hetzelfde geslacht en lijken qua uiterlijk erg op elkaar.
Dat noemen ze een semi-identieke tweeling.
Een eenling wordt gemiddeld bij een zwangerschapsduur van 40 weken geboren. Een tweeling ziet vier weken vroeger het levenslicht, meestal rond de 36 weken. De baby's wegen dan gemiddeld 2,5 kg.
Daarna worden ze in het laboratorium bevrucht. In Nederland is de standaard dat slechts 1 embryo per keer wordt teruggeplaatst. Als er meer dan 1 embryo is ontstaan, dan worden deze ingevroren. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan een embryo zich na terugplaatsing nog delen, waardoor een eeneiige tweeling ontstaat.