Veelgestelde vragen over een scriptie
De gemiddelde duur van een scriptie ligt tussen de 3 en 12 maanden, waarbij je meestal 6 maanden bezig bent (ongeveer 1 semester).
'Zet in je agenda dat je per dag drie uur aan je scriptie gaat werken. Niemand kan zich acht uur lang concentreren, dus de hele dag vrijhouden hoeft niet. Met die drie uur kun je er even voor gaan zitten en daarna weer iets anders doen. '
Studenten in het voltijd hbo zijn gemiddeld 23,4 jaar als zij hun diploma behalen. In het onderwijsgebied taalwetenschappen, geschiedenis en kunst is de gemiddelde leeftijd van geslaagden voor voltijdstudies het hoogst (25,3). Vrouwen behalen hun diploma op een gemiddeld jongere leeftijd dan mannen.
Op de meeste instellingen is de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider het eerste aanspreekpunt. Deze persoon kan helpen als de studie niet soepel verloopt. Maar hij kan ook helpen als de studie te makkelijk is en de student zijn opleiding wil verzwaren of verbreden. Ook dat komt voor.
Een hbo-scriptie is gemiddeld 15.000 woorden lang, een bachelorscriptie heeft tussen de 7.000 en 12.000 woorden en een masterscriptie is meestal tussen de 12.000 en 20.000 woorden lang (zonder bijlagen). Let op: een grote scriptie is niet per se beter dan een kleine scriptie.
Gemiddeld moet je denken aan een woordenaantal tussen de 12.000 en 18.000. Dat komt neer op een scriptie van tussen de 38 en 45 pagina's. Dit zonder de bijlagen, want die tellen meestal niet mee.
Let erop dat de meeste opleidingen maar één kans geven om je scriptie te herkansen (daarna dien je veelal opnieuw te starten). Het is dus heel belangrijk dat je er dus alles aan doet om je scriptie straks wél te halen. Je hebt vanuit school vaak recht op begeleiding als je bent gezakt voor je scriptie.
Afstuderen zonder scriptie (het nieuwe afstuderen): dit kun je doen met een beroepsproduct schrijven! Steeds vaker krijg je als student vanuit je opleiding deze pittige opdracht. Om een goed beroepsproduct te kunnen leveren, als tussentijdse toets of in het kader van je afstuderen, zul je alle zeilen moeten bijzetten!
Afstuderen zonder scriptie? Dat hoeft geen enkel probleem te zijn op het hbo. Althans, daarvan is een aantal mensen binnen de Fontys-opleiding Communicatie in Eindhoven overtuigd. Begin dit jaar startte een pilot met 24 studenten die het gehele afstudeerjaar zelf de regie hebben over hun afstuderen.
Een scriptie schrijven kan een uitdaging zijn
Omvang en complexiteit: Een scriptie is vaak een uitgebreid stuk dat veel onderzoek, analyse en schrijfwerk vereist. Sommige studenten hebben moeite om alle informatie te verzamelen, te ordenen en samen te vatten in een coherente en logische structuur.
Studiepunten. Je opleiding verwacht dat je een bepaalde hoeveelheid tijd aan je scriptie besteedt, die samenhangt met het aantal studiepunten. Zo staat 1 ECTS voor 28 uur werk. Krijg je 12 studiepunten voor je scriptie, dan rekent je opleiding op minimaal 8 weken fulltime werk (of 336 uur).
Sommige opleidingen voegen daar nog een extra examinator aan toe. Ook mag je bij de meeste Hogescholen en universiteiten zelf publiek uitnodigen, zoals vrienden, familie of collega's. Gemiddeld duurt de verdediging 20 tot 80 minuten. De duur varieert per opleiding en onderwijsinstelling.
De samenvatting is het eerste scriptie-onderdeel dat lezers lezen. Samenvattingen mogen normaal gesproken niet langer zijn dan één pagina. Vaak schrijven universiteiten zelfs een limiet voor van maximaal 200 tot 300 woorden.
Elke scriptie bevat dan ook een literatuurlijst, waarop de belangrijkste secundaire bronnen horen te staan. Een aantal van 30 tot 50 academische bronnen is voor een scriptie gebruikelijk. Als je de onderwerpkeuze slim hebt aangepakt ken je al de nodige academische publicaties die relevant zijn voor je probleemstelling.
Verschillen tussen een bachelor- en masterscriptie
Waar een bachelor thesis qua ECTS tussen de 6 en de 12 zit, zit die van een master op 18 ECTS. Omdat één enkele ECT 28 uur bedraagt, neemt een masterscriptie dus aanzienlijk meer tijd in beslag.
Het aantal woorden of pagina's van je scriptie
Ruwweg kan gezegd worden dat een hbo-scriptie gemiddeld 15.000 woorden bevat. Voor een bachelorscriptie geldt doorgaans een richtlijn van tussen de 7.000 en 12.000 woorden.
Als je eenmaal je scriptie mag verdedigen ben je vaak zo goed als zeker geslaagd. Daar hoef jij je dus niet al te druk om te maken. Wees ook niet bang dat je wordt afgebrand. Jij bent de expert: als het goed is ken je de inhoud van je scriptie beter dan de begeleider, meelezer of elke andere opponent.
Zodra u afstudeert en u geen verplichtingen meer hebt ten opzichte van uw school, bent u student af en mag u dus geen studentenjob meer doen. Er is één uitzondering: als u in juni of in de zomermaanden afgestudeerd bent, mag u nog tot 30 september van dat jaar als jobstudent werken.