Hoe lang leven metselbijen? De rosse en gehoornde metselbijen leven drie a vier weken.
Hoe lang leven Metselbijen? Metselbijen leven ongeveer vier tot zes weken. Echter als het mooi weer is en ze de hele dag aan hun nestje kunnen werken dan leven ze iets korter. Ze hebben maar één generatie per jaar.
Ze legt weer eitjes en maakt weer een tussenwand. Zo gaat ze door totdat ze voorin de nestgang is, die ook met modder wordt afgesloten. Aan het dichtmetselen van het nest dankt deze bij de naam metselbij. In totaal kan 1 vrouwtje wel 12 broedcellen aanleggen, maar vaak zijn het er ongeveer 5 tot 6 stuks.
Metselbijen danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te 'metselen' van klei, lemig zand of steentjes met modder. Verschillende soorten doen dit in holle stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn hierdoor vaak in bijenhotels te vinden.
De vrouwtjes slapen in dit vermolmde hout, maar ze komen ook wel eens slapen in nestblokken.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren. Van darren is wel waargenomen dat ze overdag zitten te slapen op blaadjes of takken. Het zijn vooral de haalbijen die 's nachts slapen na hun vermoeiende dagtaak.
Bovendien is de angel van de metselbij-vrouwtje zo klein dat de mens dit niet of nauwelijks merkt. Metselbij mannetjes kunnen niet steken.
Pas als dat gebeurd is kunnen de gehoornde metselbijen paren. Dit gebeurt op de grond of op een tak. Na de paring gaat het vrouwtje op zoek naar een geschikte holle ruimte boven de grond waarin zij haar nestcellen aanmaakt. Wanneer ze die gevonden heeft, maakt ze eerst een wandje van klei.
Metselbijen komen aan hun naam vanwege hun nestbouw. Als bouwmateriaal gebruikt de metselbij leem dat met speeksel en water week wordt gemaakt en in de vorm van 2 mm grote kogeltjes naar het nest wordt gedragen. Daar wordt het dan als een soort cement verwerkt.
Spechten kunnen een gat in de kast hakken en met hun tong halen ze de bijen tussen de raten uit. Ze komen vooral voor in bosrijke gebieden. Men kan spechten afweren door de bijenhal af te sluiten met kippengaas.
Drachtbomen. Natuurlijk zijn alleen boomsoorten die dracht produceren, het voedsel voor bijen in de vorm van stuifmeel en nectar, interessant voor bijen. Deze bomen worden drachtbomen genoemd. Een paar zeer goede soorten, in bloeivolgorde, zijn wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en linde.
Voor de werksterbij duurt het pop stadium 12 dagen zodat werksters na 21 dagen worden geboren. De darren hebben het meeste tijd nodig. Voor hen duurt het pop stadium 15 dagen zodat zij pas 24 dagen nadat het eitje gelegd is geboren worden. De geboorte gaat voor alle jonge bijen weer hetzelfde.
Steek droge bamboestokjes in een oude theepot of boor gaatjes van 3 tot 8 mm in een oud blokje hout en hang je bijenhotel op een zonnig plekje op in je tuin. Bijvoorbeeld op een fruitboom. De bijen leggen eitjes en nectar in de gangetjes. De larven komen uit de eitjes en eten de nectar op.
De metselbij dankt haar naam aan de wijze van nestbouw. Ze metselen hun nestcellen van klei, lemig zand of steentjes met modder. Dit doen ze graag in langwerpige, holle ruimtes zoals stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn dan ook vaak in bijenhotels te vinden.
Knuffelbijen leven ongeveer zes weken. Als het heel goed weer is en ze de hele dag aan hun nest kunnen werken, verslijten ze sneller en leven ze korter. Je zal zien dat de bijen de gangen in het bijenhotel op een bepaald moment dicht metselen. Meestal met grijze aarde.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
Plaats het bijenhotel op een zonnige plek. Bijenhotels op het noorden of onder de bomen worden niet door bijen gebruikt. Vervang een bijenhotel waar weinig activiteit (meer) te zien is. Na een jaar of twee, drie worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke.
Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.
Gebruik bittere amandelolie. Bittere amandelolie, of het hoofdbestanddeel benzaldehyde, kan gebruikt worden om bijen mee te weren. Giet een kleine hoeveelheid op een doek en bewaar deze op een warme, winderige plek buitenshuis waar het snel zal verdampen.
Bodemnesten. Veel bijen, zoals deze pluimvoetbij, graven zelf een nest in de grond. De ingang is vaak te herkennen aan het hoopje grond er omheen. Bij bijen (en ook bij graafwespen) is deze grond meestal enigszins 'klonterig', een verschil met de meer fijnkorrelige hoopjes die de ingangen van mierennesten markeren.
Wist je dat er veel bijensoorten zijn die een nestje in de grond maken? Dit zijn zandbijen. Ze graven tunneltjes in de grond van 5 tot soms wel 60 cm diep. Help deze bijen een handje en maak een bijenzandbak!
Je kunt bijen die slapen herkennen aan hun ontspannen houding: ze zakken door de pootjes, vallen soms om en laten met name de antennes, de voelsprieten, zakken. In de bijenwoning tref je ze aan de rand van het nest, soms massaal, slapend aan.
Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk ingeduffeld, voor een lange winterslaap. We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest.
In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen. De nectar wordt tot 13 km van de kast verzameld, het stuifmeel tot 6 km en het water tot 2 à 3 km. Per dag maakt een haalbij gemiddeld 10 vluchten waarbij ze gemiddeld 10 minuten voor nectar en tot een uur voor stuifmeel onderweg kan zijn.