De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar. Thuis bepalen je ouders of verzorgers de regels, maar drinken onder de 18 jaar blijft onverstandig.
Die zeven landen zijn: België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Malta, Cyprus, en in het Verenigd Koninkrijk mag je alleen als je vergezeld gaat van een volwassene tijdens een etentje bier of wijn drinken.
Alcohol is in Zweden prijziger dan wij gewend zijn. Als je op een terrasje of in een restaurant een glas of fles alcohol bestelt, zul je merken dat de prijzen hoger liggen dan in Nederland. Alcohol met een alcoholpercentage hoger dan 3,5% mag niet overal verkocht worden.
– Alcohol: Kopen en/of drinken variërend van 18 tot 23 jaar. – Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,2. – Tabak: Kopen vanaf 18 jaar, roken op alle leeftijden.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/ flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Alcohol in Zweden is vrij duur. Dit komt onder meer door de hoge belastingen op alcohol. Een aantal Zweden proberen aan deze hoge prijzen te ontsnappen door zelf alcoholische dranken te stoken maar dit is eigenlijk illegaal.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Wat is de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol in Italië? Het is vanaf je 18e toegestaan om alcohol te drinken in Italië.
De wettelijke minimum leeftijd in Spanje is in alle regio's 18 jaar op 4 (van de 17) regio's na. On-premise sale = verkoop van alcoholhoudende drank voor consumptie ter plaatse (bv. restaurants, kroegen etc.).
De minimale alcoholleeftijd ligt in Spanje op 18 jaar. Onder de 18 jaar is het dus niet toegestaan om alcohol te drinken.
Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder. Toegevoegd na 48 seconden: Flügel heeft een alcoholpercentage van 10%, dus dit mag.
NIX18 = Niet voor niks
Door niet te roken en te drinken onder de 18 kunnen kinderen zich beter ontwikkelen. Op deze site ontdek je waarom NIX18 niet voor niks is en hoe je NIX18 kunt toepassen. Zo voorkomen we dat jongeren onder de 18 alcohol drinken en roken.
En als je bij een discotheek wordt geweigerd, ga je toch gewoon indrinken met bier uit de supermarkt?” Net als in Nederland is de minimale leeftijd om bier of wijn te nuttigen op populaire vakantiebestemmingen als Blanes, Lloret de Mar, Salou of Ibiza 18 jaar.
Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen.
Ontbijt. Het ontbijt in Zweden bestaat meestal uit yoghurt met muesli, een licht verteerbaar drankje dat qua structuur tussen yoghurt en karnemelk in zit (filmjölk), of een boterham met kaas of jam (Macka). Natuurlijk wordt er tijdens het ontbijt veel koffie gedronken.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en Finland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
Enkele gemeenten erkennen de euro als officieel betaalmiddel; daarbuiten wordt de euro vooral geaccepteerd in toeristische gebieden. Invoering van de euro laat op zich wachten, Zweden tracht al jarenlang onder zijn verplichting uit te komen.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.
Andere basisproducten zijn niet zo duur. Je vindt er een blikje suikermaïs 7.90 SEK, of Kidneybonen 8.90 SEK, Kikkererwten 8.90 SEK, Knäckebröd 520gr 12.50 SEK, Havermelk 16.50 SEK, maar ook Tortilla's 11.90 SEK, Noedels 13.00 SEK, Tomatenstukjes 7.90 SEK en 1.5 kg havermout 14.90 SEK.