Het Voedingscentrum beveelt de consumptie van rozijnen aan als gezond tussendoortje voor kinderen vanaf één jaar, passend binnen de Schijf van Vijf. Maar uit analyse van niet door de NVWA gepubliceerde metingen blijken rozijnen misschien helemaal niet zo gezond te zijn.
Geef je dreumes of peuter tussendoor alleen producten uit de Schijf van Vijf zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. Er is een groot aanbod aan kinderkoekjes, snoepjes of sapjes voor tussendoor.
Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven: Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. Lees hier waarom je niet te vroeg moet beginnen met brood aanbieden. Volkoren cracker , bijvoorbeeld een luchtige cracotte.
Voor kinderen jonger dan 9 maanden is een kinderkoek alleen geschikt wanneer het geprakt wordt met vloeistof zoals in een fruitpap of met melkvoeding in een papje, om verslikken te voorkomen. Vanaf 9 maanden kan je een droog kinderkoekje geven, maar eigenlijk heeft een kind hier nog geen behoefte aan.
We adviseren om maximaal 3-5 MAISFINGERS per dag te geven.
Baby MAISFINGERS is het perfecte, gezonde tussendoortje voor je baby. Net als ouderen hebben baby's zo nu en dan behoefte aan een tussendoortje. Het is belangrijk dat baby's voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om zo te kunnen blijven groeien. Daarnaast geven tussendoortjes de baby extra vitamines.
Leeftijd van de baby: Baby's jonger dan 6 maanden hebben over het algemeen nog geen vast voedsel nodig en hebben voldoende aan uitsluitend borstvoeding of flesvoeding. Rijstwafels kunnen worden geïntroduceerd als aanvulling op vast voedsel vanaf ongeveer 7 maanden oud.
Na 6 maanden
Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z'n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.
Hoeveel flesvoeding baby 6-8 maanden:
3-4 voedingen per 24 uur. 200 ml per voeding. 180 ml water. 6 afgestreken maatschepjes.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per voeding: 150 - 200 ml. 1 à 2 keer per dag een paar lepels geprakte groente, fruit, rijst of pasta en als je kindje wil een beetje brood zonder korst. Uitleg bij flesvoeding: Geef je baby 4 tot 6 keer per dag 150 – 200 ml opvolgmelk.
7-8 maanden: geschikt broodbeleg baby
Wij vinden dat zelf immers ook lekker. Geschikt smeerbaar broodbeleg voor baby's is: smeerkaas. appelstroop.
Baby 6 maanden
Maar ook fruit is belangrijk, als het maar gepureerd is: banaan, mango, appels en peren, gaan er vaak in als koek. En een stukje ontbijtkoek, dat mag ook, omdat daar flink wat ijzer in zit.
En welke yoghurt voor een baby? Vanaf de leeftijd van één jaar mag je kindje natuur- en fruityoghurt eten. Begin bijvoorbeeld met het introduceren van een klein potje yoghurt van maximaal 100 g per keer per dag. Vóór deze leeftijd kunnen deze producten het voedingspatroon van je baby echter uit balans brengen.
Variëren is gezond, dus je kunt gerust verschillende soorten pap aan je baby geven. Vanaf de leeftijd van acht maanden kun je je baby ontbijtpap of volkoren granenpap geven. Let op: havermout, Bambix en Brinta zijn zwaar voor je baby om te verteren en kun je dus het beste pas na twaalf maanden geven.
Ananas (en sap) kunnen luieruitslag veroorzaken maar ook uitslag rond de mond van de baby.
Een goed tussendoortje is bijvoorbeeld een stukje zachte mango of banaan, een stukje gekookte wortel of wat avocado. Het hoeven geen grote hoeveelheden te zijn, zoals de naam al doet vermoeden; het gaat echt om iets kleins en het vervangt geen maaltijd.
De banaan is favoriet als het gaat om eerste hapje. Wanneer je dit aan jouw baby wilt geven is het handig om, de eerste paar keren, de banaan één keer in de lengte en één keer in de breedte door te snijden. Zo heeft de baby het meeste grip. Een banaan wordt wel snel glibberig.
Stukjes voeding
Een broodkorst of een cracotte zijn hier heel geschikt voor. Geef deze in zijn handje en laat het hem zelf opeten. Je zal zien dat je baby dit ook echt moet oefenen. Soms weet hij zijn mond niet te vinden of laat hij de hele tijd de broodkorst uit zijn hand vallen.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
Hoeveel brood mag je baby van 10 maanden? Met een boterham krijgt je baby koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen. Allemaal goed voor zijn energie, groei en ontwikkeling. De meeste baby's van 10 maanden eten één of twee boterhammen per dag.
Hoeveel fruit mag een baby van bijv.
Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op. Vanaf 8 maanden mag dit 100 tot 150 gram zijn.
Je baby mag een soepstengel vanaf 6 maanden. Maar wacht liever even tot hij of zij wat ouder is. Want dan is je baby niet te snel verzadigd en heeft je kleine tandjes om goed te kunnen kauwen. Het fijne van soepstengels is dat ze heel snel zacht worden in de mond.