Bij jongens start de puberteit gemiddeld bij elf jaar (spreiding negen tot dertien jaar). Het beginpunt is af te meten aan de groei van de testikels, meestal snel gevolgd door penisgroei en haargroei in het genitale gebied. De groeispurt bij jongens begint een à twee jaar na het begin van de puberteit.
Hoewel meisjes gemiddeld rond 10,5 jaar beginnen te puberen en jongens rond 11,5 jaar, begint het lichaam zich in feite al wat eerder voor te bereiden op de puberteit. We noemen dit de prepuberteit. Dit kan al gebeuren bij kinderen van 8 à 9 jaar oud.
Vroege puberteit
Deze periode loopt van pakweg 10 tot 14 jaar waarin allereerst het lichaam van je kind verandert. Zo krijgt je dochter borsten, schaamhaar en gaat menstrueren. Je zoon krijgt de baard in de keel, baardgroei, meer lichaamsbeharing en nu en dan een natte droom.
Je kind maakt een groeispurt door, krijgt schaamhaar en okselhaar, krijgt misschien last van puistjes, krijgt borstgroei of een grotere penis, gaat meer zweten, krijgt snor- en baardgroei en de baard in de keel, of wordt ongesteld. Behalve met hun lichaam zijn pubers ook bezig met hun seksualiteit en genderidentiteit.
Vanaf een jaar of tien kan er schaamhaar gaan groeien, soms zelfs nog eerder. Eerst zijn dit lichtgekleurde haartjes, daarna worden ze langer, donkerder en gaan ze krullen.
De houding van een puber wordt over het algemeen gekenmerkt door een groeiende volwassenwording en de zoektocht naar een eigen identiteit. Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn.
De puberteit ontstaat onder invloed van de hypofyse. Dit is een klier zo klein als een doperwt onder aan de hersenen. De hypofyse maakt hormonen aan. Deze stofjes komen vrij als je in de puberteit bent.
Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel). Die tijd wordt doorgaans (47 procent) in overleg met het kind vastgesteld volgens de 'schippermethode': onderhandelen en een beetje water bij de wijn doen.
Hij leert steeds beter abstract en complex te denken. Hij hoeft geen plaatjes meer te zien om te snappen hoe iets eruitziet of werkt. Bij het oplossen van een probleem gebruikt je kind specifieke hypotheses en veronderstellingen. Tijd om wiskunde aan te pakken.
Cognitieve ontwikkeling van een kind van 9 jaar
Een kind van 9 jaar gaat steeds logischer denken en hij kan moeilijkere begrippen onder woorden brengen. Ook leert hij zich steeds beter in te leven in situaties die geen betrekking op hemzelf hebben.
Op deze leeftijd kan je kind erg snel reageren met bijvoorbeeld computerspelletjes ed. Ook met sporten of ergens in klimmen heeft je kind nu een goed inzicht in zijn/haar snelle handelen. Cognitieve ontwikkeling: Lezen en schrijven gaat nu steeds beter, terwijl rekenen moeilijker begint te lijken.
De ideale bedtijd voor pubers zijn de volgende: 12-15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15-17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17-18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.
In de puberteit verandert het slaappatroon van je kind. De biologische klok gaat anders werken, waardoor je kind later moe wordt. Je puber heeft ongeveer 9 uur slaap nodig.
Emoties. Pubers verkondigen graag hun mening over alles wat zij zien en horen. Soms kan dit gepaard gaan met brutaal gedrag en een gebrek aan respect voor anderen. De invloed van hormonen en de hersenontwikkeling is bij jonge pubers (10 tot 14 jaar) erg groot.
Omdat hun hersenen een extra grote gevoeligheid hebben voor beloningen zijn ze constant op zoek naar kicks, uitdagingen en nieuwe ervaringen. Om die reden komen zij sneller in de problemen als gaat om geweld, onveilige seks, rijden onder invloed, of het gebruik van alcohol, tabak en drugs.
Je kunt ze daar een beetje mee helpen, want vrienden of klasgenoten kunnen het vies vinden. Dagelijks douchen is niet altijd echt nodig. Het kan zelfs onprettig zijn voor kinderen met een gevoelige huid. Uiteraard moet je kind zich wel dagelijks wassen, bijvoorbeeld met een washandje bij de wastafel.
“De strijd aangaan heeft meestal weinig effect. Praat er op een rustig moment met je kind over.Vraag waarom hij die woorden gebruikt en vertel in de ik-vorm wat het voor jou betekent. Wil je op het moment zelf het schelden stoppen, geef het kind dan een time-out op een plek waar hij uit z'n dak kan gaan.
Stappenplan Triple P voor het omgaan met een boze puber
“Je bent boos op mij omdat je niet naar dat feestje mag.” ➋ Erken en benoem de emotie. “Ik zie dat je erg boos op mij bent.” ➌ Blijf kalm en laat je puber uitleggen waarom hij boos is, maar probeer het probleem niet op te lossen ver verander je beslissing niet.
Het risico op infecties is kleiner
Als je je scheert, is de kans op infecties groter, doordat je huid open wordt gezet voor bacteriën. Ook vuile apparaten kunnen zorgen voor infecties.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet.
Zo werkt het. Adem 4 seconden in door je neus, houdt deze adem 7 seconden vast en adem 8 seconden lang uit door de mond. Blijf deze stappen herhalen zonder een pauze te nemen en voor je het weet ben je in slaap gevallen.
12 tot 15 jaar: tussen 21.00 uur en 21.30 uur. 15 tot 17 jaar: tussen 21.30 uur en 22.00 uur. 17 tot 18 jaar: tussen 22.00 uur en 23.00 uur.