De verkoop van tabaksproducten en aanverwante producten is alleen toegestaan aan personen die ouder zijn dan 18 jaar. U dient bij de verkoop de leeftijd van de koper aan de hand van een geldig identiteitsbewijs vast te stellen. Alleen als de koper duidelijk ouder is dan 18 jaar hoeft u de leeftijd niet vast te stellen.
Snus in Nederland
0,6% van de bevolking heeft wel eens snus gebruikt. Onder 18- tot 24 jarigen ligt het cijfer iets hoger: 1,3%. Een doosje met 15 zakjes kost zo'n €5 tot €7.
In Nederland geldt een verbod op nicotinezakjes met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje. Nicotinezakjes worden ook wel snus genoemd. De zakjes mogen niet verkocht of verhandeld worden, omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. De NVWA houdt toezicht op dit verbod.
Zo bedraagt momenteel de straf voor de smokkel van snus een boete of een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren (artikel 3).
Snus zonder tabak
Omdat er geen tabak in zit, valt de snus niet onder de Tabaks- en Rookwarenwet. In deze snus zit wel de schadelijke en verslavende stof nicotine. Daarom mag snus niet meer dan 0,035 mg nicotine bevatten. Snus met meer nicotine is verboden.
Bij snus komen geen verbrandingsproducten vrij. Het is daarom minder schadelijk dan roken, maar de schadelijke werking van nicotine, namelijk verhoging van bloeddruk en schade aan de vaatwanden, blijft.
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat je je speeksel moet uitspugen bij het gebruik van snus of nicotine pouches. Echter is dit niet waar. Je kunt het speeksel gewoon doorslikken, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken wat er door je keel gaat.
Snus, een zakje tabakspoeder met nicotine onder de bovenlip, is opvallend populair in het voetbal, zowel bij de profs als de amateurs. In Engeland is nu een onderzoek gestart.
Vaak zit er in die snus (veel) meer nicotine dan de 0,035mg die mag. Sommige nicotinezakjes hebben de hoeveelheid nicotine van wel 6 sigaretten! Het enige Europese land waar snus legaal is, is Zweden.
Veel mensen vragen zich af of het legaal is om snus/snuiftabak aan boord te brengen. Jazeker, het is legaal om snus aan boord te brengen. Omdat snus een soort rookloze tabak is die aan boord mag worden geconsumeerd, is het ook toegestaan om een paar blikjes over de grens te brengen.
WHITE FOX BLACK EDITION, het zwaarste zakje van White Fox
De White Fox nicotinezakjes worden voornamelijk gebruikt door nicotine pouch fanaten die al vanaf dag één gebruik maken van nicopods.
De Europese commissie heeft namelijk het gebruik van snus in bijna heel Europa verboden. Snus kopen kan momenteel alleen in Zweden en Noorwegen. Hoe graag je ook snus online wil bestellen het zal niet mogelijk zijn om dat op een legale manier te doen.
De lichtste variant is gemarkeerd met een 2 en heeft een nicotinegehalte van 6,4 mg per zakje. Dit is sterker dan de lichtste variant van andere merken, dus Volt is geschikter voor regelmatige gebruikers of degenen die overstappen van snus.
De werking houdt enkele minuten tot uren aan. Doorgaans houden de meeste mensen de snus tussen de vijftien minuten en een uur in de mond. De originele Zweedse snus zit in blikjes, maar in Nederland is er sprake van snus die in miniporties is verpakt.
Groot is nog steeds de meest voorkomende portie snus. Het is een volwaardig zakje, dat zowel de smaak als de nicotine onder de lip effectief vrijgeeft. Een grote portie bevat normaal gesproken tussen de 0,65 en 1,1 gram snus, afhankelijk van het product en merk.
Bij een enquête van de NOS gaf kwart van de ondervraagde jongeren aan weleens snus gebruikt te hebben of dit nog steeds te doen. Jongeren gebruiken snus omdat ze het ontspannend vinden en omdat ze denken dat het minder schadelijk is dan roken.
Praat met je kind
Je kind moet leren eigen keuzes te maken en weerbaar te worden. Praat met je kind over de gevaren van snus. Leg uit dat het net zo verslavend en ongezond is als roken. Wie er niet aan begint, hoeft ook niet af te kicken.
Ook nicotinezakjes (snus zonder tabak) zijn schadelijk: de nicotine is verslavend en zorgt voor irritaties in je mond en keel. Ook is nicotine schadelijk voor je zenuwstelsel en kun je er hartritmestoornissen van krijgen.
De meest voorkomende neveneffecten van het gebruik van nicotinezakjes zijn ernstige letsels: mondslijmvliesontsteking, teruggetrokken tandvlees, gele tanden, infecties ...
De effecten van snus komen vrij zodra de nicotine in de bloedbaan terecht is gekomen. Het geeft een gevoel van ontspanning en concentratie, maar ook zorgt het voor een energiek en opgewekt gevoel.
Snus wordt onder de bovenlip geplaatst, iets boven de voortanden. Je hoeft niet te kauwen, te zuigen of te spugen, maar laat het gewoon staan en geniet van de smaak. Laat de tabak zo lang zitten als je wilt. Normaal gesproken laat je het zitten voor 15-60 minuten.
Snus ziet eruit als een klein theezakje en wordt als een soort bevochtigd pakketje tussen de bovenlip en het tandvlees gestopt. Via de bloedvaten komt er nicotine in het lichaam. Er bestaat een variant met tabak, die verboden is in de Europese Unie en enkel in Zweden verkocht mag worden.
Ook de politie waarschuwt voor snus. 'Na gebruik van drie zakjes kan je al verslaafd zijn', aldus een agente op de Facebookpagina van bureau Beresteinlaan. Met een zakje snus krijg je evenveel nicotine binnen als met het roken van 20 sigaretten tegelijkertijd, waarschuwt de agente.
Enerzijds valt te horen dat snus een rustgevend effect geeft. Spelers met stress gebruiken het om te kunnen ontspannen in de aanloop naar een match. Een ander deel - naar verluidt het grootste - verlangt naar de extra prikkel door de vrijgekomen adrenaline.
Het antwoord is snus (uitgesproken als 'snoes'): een vochtige poedertabak, dat in een speciaal zakje tussen de lip en het tandvlees gestopt wordt.