Het is beter om te wachten met de koppeling tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is (minimaal 12 weken, liefst minimaal 16 weken oud). Koppelen met hele jonge konijntjes kan ze trauma's geven, waardoor ze de rest van hun leven lastig te koppelen worden.
Een heel jong konijn koppelen aan een ouder konijn kan leiden tot problemen, omdat het oudere konijn dan flink zal overheersen. Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is. In het wild bestaat een groep meestal uit 1 mannetje samen met 1 tot 5 vrouwtjes.
Hoe lang dit precies is, hangt af van hun gedrag. Wanneer de konijnen erg druk zijn en er veel gebeurd, is 10 minuten lang genoeg. Gaat het er vrij rustig aan toe, dan kun je 15-30 minuten koppelen. Laat ze zo mogelijk drie tot 5 keer per dag bij elkaar, met tussenpozen van steeds een paar uurtjes.
Trek zoveel tijd uit als nodig is om de konijnen aan elkaar te laten wennen. In de meeste gevallen duurt het een week of twee, maar dat kan ook een paar dagen of een paar maanden zijn. Stel je dus in op een lange periode, dan kan het altijd meevallen.
Het zijn immers groepsdieren. Echter, het is niet zo dat alle konijnen zomaar bij elkaar kunnen worden gezet. Konijnen moeten gekoppeld worden, dat wil zeggen dat ze de tijd krijgen om langzaam aan elkaar te wennen en dat we alle omstandigheden zo gunstig mogelijk houden om de koppeling goed te laten verlopen.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Vaak zullen de konijnen eerst het terrein verkennen en rondsnuffelen, tot ze merken dat er nog een konijn is. Meestal zal dan een van beide konijnen naar de ander toe gaan, proberen ze aan elkaar te snuffelen, rennen ze achter elkaar aan en proberen ze op elkaar te rijden.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed. Maar als ze volwassen en vruchtbaar worden, rond drie maanden oud, zullen ze de rangorde willen bepalen. Dat kan op zich geen kwaad, als ze maar genoeg ruimte hebben om elkaar te ontlopen.
Zoals eerder beschreven kunnen zowel mannetjes als vrouwtjes rijden om de dominatie vast te leggen. Wanneer allebei de konijnen dominant willen zijn, zullen ze zich verzetten tegen het rijden van de ander. Ze 'steigeren' om het andere konijn van hun rug te krijgen, of gaan bijten.
Onacceptabel gedrag – haal de konijnen WEL uit elkaar
Vechtende konijnen kunnen hard bijten en heel gemeen met hun achterpoten trappen. Ze moeten direct uit elkaar gehaald worden!! Pas hierbij op dat u uzelf niet verwondt.
Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes samen kan goed gaan, maar niet altijd. De beste combinatie is dus sowieso een mannetje en vrouwtje samen. Je konijnen laten 'helpen' kan ze een stuk minder agressief maken, maar dat is een persoonlijke keuze.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Reacties. Kan gewoon een probleem in de rangorde zijn. Belangrijk is dat ze ruimte genoeg hebben en niet op elkaars lip in een klein hok of kooi hoeven te zitten. Ze moeten elkaar uit de weg kunnen gaan.
Na een maand of 3 gaan de konijnen bepalen wie de baas gaat worden, de rangorde bepalen. Beide voedsters willen graag bovenaan de rangorde staan, waardoor ze gaan vechten. Oplossing: Deze voedsters zullen niet meer samen kunnen, na het opnieuw koppelen is de kans heel groot dat de voedsters weer zullen gaan vechten.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Het 's nachts zacht aan laten staan van een radio zou helpen om konijnen uit de (moes)tuin te houden, omdat ze dan denken dat er mensen in de buurt zijn. Strooikorrels en geurpoeders verspreiden een voor konijnen en hazen onaangename geur.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.