De salarisstrook dient recent te zijn, bij voorkeur de meest recente die je bezit. Je mag ook een oudere loonstrook aantonen mits deze maar niet ouder is dan 3 maanden. De salarisstrook mag een kopie zijn zo lang alles duidelijk leesbaar is en er geen onderdelen ontbreken doordat ze buiten de kopie vallen.
Documenten zoals een werkgeversverklaring en salarisstrook mogen maximaal 3 maanden oud zijn op het moment dat er door de geldverstrekker een bindend aanbod wordt uitgebracht.
Hoe lang is de loonstrook geldig? De loonstrook mag maximaal 3 maanden oud zijn.
Een werkgeversverklaring is een document waarin de details staan over onder andere je inkomen en je dienstverband (vast of tijdelijk) in loondienst. Een werkgeversverklaring mag niet ouder zijn dan drie maanden op het moment dat je het document bij je hypotheekadviseur aanlevert.
Verder mag het afschrift niet ouder zijn dan 3 maanden, let hier dus goed op en vraag eventueel recentere afschriften van je bank- en spaarrekening op bij jouw bank.
Er zijn twee manieren waarop een bank naar een hypotheekaanvraag kijkt. Aan de ene kant gaat het om het risico dat er een (te hoge) restschuld overblijft bij verkoop. Hierbij staat de waarde van de woning centraal. Aan de andere kant is er het risico dat u de maandelijkse hypotheeklasten niet kunt betalen.
Bij het afsluiten van je hypotheek vragen we je om je laatste salarisstrookje. Hiermee kunnen wij vaststellen wat je maandelijks verdient, en dat dit bedrag ook overeenkomt met je werkgeversverklaring (daarover later meer).
Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig? Drie maanden: dat is over het algemeen bij een werkgeversverklaring de geldigheid. Tijdens de coronaperiode is dit echter ingekort naar twee maanden. Let er dus op dat de geldigheid niet verloopt en dat je op tijd een nieuwe verklaring aanvraagt als dat nodig is.
Voor de aanvraag van een hypotheek vragen de meeste geldverstrekkers om een werkgeversverklaring. Het is ook mogelijk om een hypotheek af te sluiten zonder een werkgeversverklaring in te leveren. Dit kan met een verzekeringsbericht via het UWV, hierop staat je toetsinkomen.
Op basis hiervan weet de hypotheekverstrekker of jij je lening wel terug kunt betalen. De werkgeversverklaring mag - op het moment dat jij je de offerte ontvangt - niet ouder zijn dan drie maanden. De verklaring van je werkgever is dus een belangrijk onderdeel van je hypotheekaanvraag.
Particulieren hoeven hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en loonstrookjes) niet verplicht te bewaren. Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Hypotheekverstrekkers kijken eerst wat op basis van uw inkomen de maximale maandelijkse hypotheeklasten zijn. Vervolgens kijken zij naar eventuele lopende schulden. Denk aan een persoonlijke lening, een autolening, een roodstand van uw creditcard en ook de mogelijkheid om rood te staan op uw betaalrekening.
Bijvoorbeeld: uw bank moet met uw gegevens (uw loonstroken bijvoorbeeld) nagaan of een hypotheek wel past bij uw financiële situatie. Ook gebruiken banken klantdata om fraude- en witwaspraktijken te bestrijden. Banken gebruiken data ook om klanten op nieuwe of aanvullende producten en diensten te wijzen.
De werkgeversverklaring en de salarisstrook zijn vanaf 15 juli, net als voor de coronacrisis, weer drie maanden geldig. De geldigheidsduur van de perspectiefverklaring, arbeidsmarktscan en inkomensverklaring voor ondernemers gaat weer terug naar zes maanden.
Hypotheek met 0-uren contract
Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten met een 0-uren contract. De hypotheekverstrekker zal dan gaan kijken naar je gemiddelde inkomen van de laatste drie jaar. Is je huidige inkomen of je inkomen van het laatste jaar lager dan het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar?
Heb je een jaarcontract, zit je in je proeftijd en heb je nog geen arbeidsverleden? Dan is het niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Als u van baan verandert, krijgt u meestal een nieuw contract. Misschien begint u met een tijdelijke arbeidsovereenkomst en geen vast contract. Wilt u daarmee een nieuwe hypotheek afsluiten, dan heeft u een intentieverklaring of perspectiefverklaring van uw werkgever nodig.
Een intentieverklaring waarin staat dat je de intentie hebt de medewerker aan te nemen voor onbepaalde tijd leidt niet zonder meer tot aanspraak op een vast dienstverband. Maar het opzettelijk verkeerd invullen is valsheid in geschrifte en dus wel strafbaar. In het overgrote deel van de gevallen gaat dit goed.
De werkgeversverklaring model 2021-1 is vanaf 01-10-2020 geldig en van toepassing.
Hoe kom je aan een intentieverklaring? Zoals de meeste zakelijke documenten komt ook de intentieverklaring bij de afdeling personeelszaken of wel HR vandaan. HR verwerkt de aanvraag voor de aangevraagde intentie/werkgeversverklaring en stuurt deze meestal binnen 5 werkdagen op.
Het wordt hypotheekverstrekkers technisch en juridisch makkelijker gemaakt allerlei gegevens van hun klanten te verzamelen. Gaat de bank in ruil voor een hypotheek vragen hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen, autorijden of concerten? ,,Mensen willen graag een woning kopen en verlenen daarom medewerking.”
Finaal akkoord. Nadat de geldverstrekker alle benodigde hypotheekdocumenten heeft gecontroleerd, brengen ze de definitieve offerte uit. Dit document controleer je weer en upload je ondertekend in je persoonlijke dossier. Nadat de geldverstrekker je definitieve offerte heeft ontvangen, brengen ze het finaal akkoord uit.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.