Beuken worden niet zo oud. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in de bodem. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.
Een rode berkenboom kan een hoogte van 30 meter bereiken. Dit zal alleen jaren duren want de rode beukenboom is een langzaam groeiende boom.
De Beuk gedijt goed op vochthoudende, goed doorlatende, kalkrijke, leemhoudende bodem. Hij verdraagt hoge waterstanden of droge zandgronden niet. De boom leeft in symbiose met een schimmel (mycorrhiza). De boom kan goed tegen schaduw, maar niet tegen direct zonlicht als om de boom andere planten worden verwijderd.
Bij een berkenboom is het belangrijk dat je in de juiste periode snoeit. Dit is belangrijk omdat een berk een sterke sapstroom heeft waardoor deze makkelijk kan gaan bloeden. In het ergste geval betekent dit dat de berk zoveel sap verliest dat hij dood gaat.
Groeisnelheid van de rode beukenboom
De beukenboom groeit tussen de 20-40 cm per jaar ”in de hoogte” –> dit is relatief gezien echt wel langzaam (hij gaat hierdoor wel langer mee.)
Is de bast taai en de onderlaag bruin, dan is de tak dood en loopt niet meer uit. Wordt het blad geel, daarna bruin en zit het nog 'taai' vast aan de tak, dan is er sprake van verstikking. Er blijft dan te lang water in het plantgat staan. Meestal is het dan einde boom.
Snoeien in juni en in september of oktober
Het is raadzaam de eerste keer vòòr de langste dag te doen. Dit is 21 juni. Wanneer je dit doet heeft je haag namelijk ruim de tijd om nieuwe scheuten aan te maken. De tweede keer snoeien kun je doen in september of in oktober, voordat de winter aanbreekt.
Onder deze voorwaarden wordt hij niet hoger dan 35 m. De beuk schiet wortel over een uitgestrekt terrein maar hoewel sterk vertakt is dit wortelgestel zeer oppervlakkig en dringt het voor het merendeel niet dieper dan een paar tientallen centimeter de bodem in.
De groei is ongeveer 30 cm per jaar. De beukenhaag rood doet het goed op vrijwel iedere grondsoort, zolang deze maar niet te nat is. Ook groeit deze sierlijke haagplant goed in de zon en schaduw.
Het is belangrijk dat een nieuwe aanplant/beukenhaag voldoende water krijgt. Bij twijfel kunt u een kuiltje van 30 a 40 cm diep graven in de buurt van de beukenhaag om te zien hoe droog de grond is. Het is beter om 1 keer goed water te geven dan iedere dag een klein beetje.
Ze wortelen met een combinatie van enkele dieper gaande wortels, en een fijnvertakt oppervlakkig wortelstelsel. De grond moet dus goed doorwortelbaar zijn. De aanwezigheid van bepaalde bodemschimmels bevordert de wortelontwikkeling.
Niet alleen door de schaduw, maar ook door het gebrek aan water onder Beuken is er in een beukenbos vaak weinig ondergroei. Beukenwortels nemen namelijk bijna alle vochtigheid onder de boom op zodat er nog maar weinig voor andere planten over blijft. Doorgaans groeien alleen enkele grassen en mossen onder de Beuken.
De nerven zijn rood –rode beuk is in t begin van t jaar altijd roder dan naar t einde van t seizoen. Dat planten lichtgroen/donkergroen of lichtrood/donkerrood zijn hangt natuurlijk ook af van omstandigheden zoals weer/grondsoort ea. Naarmate de planten ouder worden groeit dit eruit.
Verzwakte bomen en takken kunnen dodelijk zijn als ze vallen. Als bijvoorbeeld de wortels of de onderkant van de stam verrot zijn kan een boom spontaan of door wind omvallen (windworp). Dat gebeurt regelmatig met dodelijke afloop.
De symptomen zijn: snelle bladverwelking, afstervende takken in het onderste deel van de kroon, vochtuittreding aan de stam en loslating van schorsplaten. Daarna treden secundaire organismen zoals bastkevers, houtkevers en schimmels op.
Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.
Bomen die niet worden gesnoeid kunnen al snel gaan overheersen in je tuin en kunnen het andere leven dus beïnvloeden. Daarnaast nemen grote, omvangrijke bomen ook heel veel licht weg. Het tijdig snoeien van de bomen zorgt er voor dat deze zich door het opvangen van het zonlicht beter kan ontwikkelen.
Een beuk (Fagus sylvatica) groeit ca. 40-50 cm per jaar. Dit worden grote bomen, dus de plantafstand is ongeveer 10 meter.
Een beuk houdt van een wat vochtige grond. Zorg daarom dat de grond niet te droog wordt. Vooral in de droge, warme zomermaanden kan het geen kwaad om regelmatig water te geven en de grond goed vochtig te houden. Pas wel op dat de grond niet te nat wordt.
Beuken zijn met (bijna) geen mogelijkheid te stekken.
Ouderdom, droogte, veel regen, langdurige harde wind, schimmel en gif zijn mogelijkheden. Daarnaast kan een jonge Beukenhaag ook afsterven in droge periodes met veel zon waarin zijn bladerdek nog niet dichtgegroeid is. De stam en takken van deze plant zijn namelijk erg kwetsbaar voor de zon.
Fagus sylvatica 'Dawyck Purple' is een kruising tussen F. sylvatica 'Dawyck' en een roodbladige beuk. Hij heeft een smal zuilvormige kroon en kan circa 5 m hoog worden en circa 1 m breed.