De Amerikaanse marter is een Noord-Amerikaanse marterachtige. Hij lijkt op de Euraziatische boommarter, maar de Amerikaanse marter heeft een lichtgekleurde kop.
Een in het wild levende Steenmarter kan maximaal tien jaar oud worden, maar de gemiddelde leeftijd ligt slechts op een jaar of drie. Een Steenmarter in gevangenschap kan tot wel 18 jaar oud worden, maar vanaf een jaar of acht krijgt het dier ouderdomsverschijnselen.
De steenmarter is gebaat bij voldoende rustig gelegen schuilplaatsen zoals holle bomen of bossages. Schuilplaatsen kunnen makkelijk gemaakt worden door houtstapels met hooi en stro op een kleine verhoging te plaatsen. Grote nestkasten als van kerkuil en bosuil worden ook door steenmarters gebruikt.
De steenmarter heeft weinig natuurlijke vijanden en staat ongeveer aan de top van de voedselpiramide. Bij ons staan enkel de vos, de oehoe en sinds kort de wolf op zijn predatorenlijstje. In andere regio's moet de steenmarter het ook afleggen tegen grote roofvogels en beren.
De steenmarter houdt niet van geuren. Daarom kun je op verschillende plaatsen geurstoffen aanbrengen zoals restjes parfum, ammoniak, bleekwater een toiletblok met citroengeur, mottenballen.
De marter houdt niet van de lucht die een wc-blokje afgeeft. Vooral de geur van citrusvruchten (citroen, limoen) houdt het beestje doorgaans weg bij uw auto. Hang dus zo'n fris blokje op onder uw motorkap!
Kunagone geurzakje om steenmarters te weren onder de motorkap of bij een doorgang van de marter. De zakjes geven de geur continu af gedurende maximaal drie tot zes maanden. Deze geurzakjes houden diverse dieren op afstand als de steenmarter, eekhoorn, vos, das of ree.
Steenmarters houden van kleine donkere warme droge hoekjes om overdag veilig te kunnen slapen. Kruipruimten en kleine loze ruimten op zolders of onder het dakbeschot in woningen en gebouwen voldoen uitste- kend aan deze wens.
Vindt u dode dieren, fruit of aangevreten etensresten in de motorruimte, kunt u er met zekerheid van uitgaan dat u bezoek van een marter heeft gehad. Ook wanneer nog geen marterschade is ontstaan, wordt het tijd om tot actie over te gaan. Marters oriënteren zich aan geur.
Waarschijnlijk is het een steenmarter. Deze dieren houden zich schuil in houtstapels. Ze zijn in de volksmond bekend als kippendief en doden de dieren door hun kop af te bijten.
Over het algemeen maakt een steenmarter geen geluid. Wanneer een marter angstig is of opgewonden, maakt hij grommende of schreeuwende en fluitende geluiden. Wanneer er onderling confrontaties zijn, zoals in bovenstaande filmpje, gaat de steenmarter krijsen als een kat of grote vogel (papegaai).
De steenmarter in dat gebied denkt dan dat er een vreemde steenmarter zijn territorium is binnengedrongen. Hierop kunnen ze heftig reageren en het kan gebeuren dat ze daarbij in auto-onderdelen bijten. Ook speels gedrag van jonge steenmarters wordt genoemd als mogelijke oorzaak.
De paartijd valt in de zomermaanden, van juni tot augustus, met een piek in juli. Na een draagtijd van ongeveer negen maanden werpt het vrouwtje haar jongen, meestal in maart of april. Die worden ongeveer acht weken gezoogd maar vanaf de zesde week krijgen ze ook vast voedsel aangeboden.
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast. De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.
Steenmarters kunnen erg goed horen. We kunnen deze diertjes verjagen door ze voortdurend bloot te stellen aan een ultrasoon geluid. Deze hoge tonen zijn door het menselijk gehoor niet waar te nemen.
Steenmarters zijn niet tam te krijgen, laat staan dat je ze op de arm mee zou kunnen neem naar een stadion. Ze hebben vlijmscherpe tanden en bijten zo je vinger eraf. Bovendien is het risico op een infectie groot."
Steenmarters zijn in elk geval erg nieuwsgierige dieren die overal in en uit kruipen om prooien te zoeken of slaapplaatsen te vinden, ook in wagens. Ze knabbelen en knagen daarbij aan isolatie of kabels, wat ook als nieuwsgierigheid of speels gedrag kan worden gezien.
De steenmarter is een beschermde diersoort
Het bestrijder van steenmarters is door de wet verboden. Het is namelijk een beschermde diersoort. Het is dus niet toegestaan om de steenmarter weg te vangen, te verdelgen of het nest te verwijderen.
Wat eten steenmarters graag allemaal
Een steenmarter is een carnivoor: De marters in Nederland eten graag andere knaagdieren, jonge konijnen en vogels, kippen en eieren. Ook instecten zoals rupsen, kevers, kikkers en regenwormen zijn niet veilig. De marters lusten ook graag fruit en bessen.
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Bij de steenmarter zijn de oren een stuk kleiner en zijn deze meer zijdelings op de kop geplaatst dan bij de boommarter. De neus van de steenmarter is vleeskleurig, terwijl die van een volwassen boommarter bijna zwart is (die van een jonge boommarter kan wel lichter van kleur zijn).
Een marter kan heel goed klimmen, springen en graven. Hij is bovendien heel sterk: hij tilt gerust een dakpan op om zich ertussen te wurmen. Aangezien hij genoeg heeft aan een gaatje van zo'n 5 centimeter, komt hij gemakkelijk binnen via (spouw)muren, kruipruimtes, kelders en bomen die dicht op het huis staan.
WC-blokje
' Ook Judith Bossenbroek vindt dit de makkelijkste oplossing: 'Simpel goedkoop toiletblokje onder de motorkap ergens bij de motor hangen, schijnt perfecte manier te zijn om marters weg te houden bij de slangen en kabels.
Elke auto met een toegankelijke motorruimte en weinig schuilgelegenheid in de nabije omgeving is aantrekkelijk voor de steenmarter. Veel klachten zijn er ook over steenmarters die het op de Citroën voorzien hebben en de Renault.Ook Duitse merken hebben veel last van steenmarters in de auto, evenals Japanse merken.
De steenmarter is een zoogdier ter grootte van een slanke kat dat goed kan graven, springen en klimmen. Het is een voornamelijk carnivore omnivoor. Het voedsel bestaat uit muizen, ratten, konijnen, vogels, eieren, kikkers, insecten en wormen, maar ook vruchten worden gegeten.