De oudste grove den van Nederland groeide in Gelderland, in Wofheze. toen hij tussen de 355 en 405 jaar oud was (hoe oud is niet precies bekend) viel hij om. Maar in het waddengebied worden grove dennen meestal al na 80-120 jaar omgehakt. Ze hebben teveel last van de zoute zeewind om veel ouder te kunnen worden.
Bomen in Nederland kunnen heel oud worden. Wel honderd tot tweehonderd jaar! Hoe oud een boom precies kan worden, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de boomsoort en de plek waar de boom staat.
Deze boom kan 25 tot 35 meter hoog worden en groeit in Nederland met name op drogere zandgronden. Bij bosbouw wordt de boom na 80 – 120 jaar gekapt, wanneer het een diameter van 30-50 cm heeft bereikt. Hij kan echter veel ouder en dikker worden. Het hout van de grove den wordt ook wel 'grenen' genoemd.
Andere Europese naaldbomen lijken minder hoge leeftijden te bereiken: van de grove den zijn in Zweden leeftijden tot 700 jaar bekend. De arve of bergden schijnt leeftijden tot 800 jaar te bereiken en van de zwarte den wordt aan één exemplaar in Oostenrijk een (niet geverifierrde) leeftijd van 1000 jaar toegeschreven.
De boom hol is van binnen en het is dus niet mogelijk is om de jaarringen te tellen. De leeftijd blijft een schatting: sommigen beweren dat de boom wel meer dan 1000 jaar oud kan zijn, maar deskundigen houden het op 400 tot 500 jaar.
De grootste en vermoedelijk oudste eik van Ivenack is waarschijnlijk 750 tot 800 jaar oud. Eerder werd aan 1000 tot 1200 jaar gedacht, maar dit is gezien de jaarringbreedte bij deze en andere eiken niet waarschijnlijk.
In de beginjaren is de groei traag maar naarmate de Pinus sylvestris ouder wordt versneld de groei. De Pinus sylvestris heeft een opvallend oranjebruine schors die later onderaan grijsbruin verkleurd en in grove stroken afschilfert. De Jonge twijgen van de Grove Den zijn groen maar verkleuren naar geelgrijs.
De bladen van de grove den zijn naaldvormig en staan met twee tegelijk op korte loten. De den heeft ook lange loten met verspreid staande naalden. De lange loten zorgen voor de lengtegroei.
Grove den kan je herkennen aan zijn oranjebruine schors, deze zie je meestal bovenaan op de stam. De naalden staan per twee en zijn ongeveer 5 cm lang. Grove den is een van onze weinige inheemse naaldbomen. De andere twee inheemse naaldsoorten Jeneverbes en Taxus zijn eerder struiken.
De knoppen van de grove den, Pinus sylvestris, werken in op de ademhalingswegen. Ze kalmeren dankzij hun ontstekingsremmende werking. Ze oefenen een heilzame werking uit op de keel en de verstopte luchtwegen, helpen de neus vrij te maken en vergemakkelijken de ademhaling.
De pijnboom is een naaldboom die 40 m hoog kan worden. Hij kan 600 jaar oud worden en werd reeds in de oude mythologieën beschreven. Als vruchtbaarheidssymbolen waren dennenkegels heilige voorwerpen.
In totaal is een fijnspar van 2 meter dus ongeveer 7 á 8 jaar oud. De nordmann groeit veel langzamer,deze boompjes zijn na 3 jaar ongeveer 15 cm groot. Na het uitplanten groeien deze bomen ongeveer 25 cm per jaar. Een Nordmann van 2 meter is dus ongeveer 10 á 11 jaar oud!
Als je exact wil weten hoe oud een boom is, dan tel je best het aantal jaarringen in het onderste van de stam. Immers, een doorsnede van de stamvoet telt heel wat meer jaarringen dan een doorsnede bovenin de stam of van een grote tak. Bij een boom groeit dus elk jaar een laagje bij, in de breedte en in de lengte.
Bomen lijden niet aan fysiologische veroudering. Met andere woorden: bomen gaan niet dood van ouderdom. Ze gaan dood als gevolg van omgevingsomstandigheden. Dat kan windworp door wortelschade zijn, gebrek aan de benodigde mineralen en alles daartussenin.
De oudste boom is volgens hen metingen de Marialinde in Oisterwijk. Deze staat op het plein De Lind achter het gemeentehuis en telt 632 jaren.
De naalden en de binnenbast (cambium) zijn eetbaar. De dunne binnenbast is rijk aan vitamine C. De dennenappels kunnen verhit worden om zodoende de zaadjes eruit te laten komen (je kunt ze daarvoor bij het vuur leggen). Deze smaken rauw al goed, maar nog beter als ze worden geroosterd.
Beschrijvingen. De grove den is een van de naaldbomen die van nature in zowel België als Nederland voorkomen. Hij werd in de 19de eeuw veel aangeplant voor mijnhout. Tegenwoordig wordt het hout van deze boom, dat bekend staat als grenen, veel als timmerhout gebruikt.
De diepte van wortelgroei hangt af van de boomsoort en de groeiomstandigheden. Als het grondwater binnen twee meter van de oppervlakte (het maaiveld) zit groeien de wortels er naartoe. Dieper gaan ze meestal niet omdat het daar te koud is en er te weinig zuurstof zit.
Bij de Grove den vind je steeds twee halfronde naalden die met hun vlakke kant tegen elkaar op een zogenaamd kortlot van zo'n 2 mm lang staan. Die kortloten staan op een twijg, het zogenaamde langlot. De bloeiwijzen van naaldbomen en dus ook van de Grove den wijken sterk af van wat we gewend zijn van de bloemplanten.
De fijnspar (Picea abies, synoniem: Picea excelsa) komt voor in Noord- en Oost-Europa en in grote delen van Azië. De fijnspar kan 40 m hoog worden en wordt doorgaans 100 tot 150 jaar oud. Er zijn bomen bekend die 220 jaar oud zijn. De schors van de Fijnspar heeft een roodachtige kleur.
Naaldbomen, en dus ook de grove den, behoren tot de naaktzadigen. Deze hebben niet, zoals de bedektzadigen een stamper waarin de eicellen voor de voortplanting zitten. Dennen hebben daarentegen zaadknoppen die op de schubben van de kegel zitten (vrouwelijke kegels zijn rozig van kleur).
Beuken worden niet zo oud. Ze zijn erg gevoelig voor veranderingen in de bodem. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van 150 jaar, soms 200 jaar. Bij Laren in Gelderland staat de oudste beuk van Nederland; deze heeft de uitzonderlijk hoge leeftijd van 400 jaar.
Bij kasteel Doornenburg in de provincie Gelderland, precies waar de Rijn zich opsplitst in de Neder-Rijn en de Waal staat een eik in de rijke rivierbodem, naar men zegt, Nederlands oudste boom, bekend als de 'duizendjarige eik'.
Eikenboom kopen: vanaf slechts € 1,35 – Kwekerij Online.