Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid: ze zijn jong vruchtbaar en planten zich snel voort. Een voedster kan vanaf 4 maanden vruchtbaar zijn, een ram(melaar) vanaf 5 maanden. De draagtijd is ca 4,5 week en direct na de bevalling kan een voedster weer gedekt worden.
Konijnen zijn vruchtbaar vanaf drie tot vijf maanden leeftijd. Vrouwtjes, ook wel voedsters of moeren genoemd, kunnen dan dus ook drachtig worden. Als u uw vrouwelijk konijn, de voedster, wil laten dekken, breng dan altijd de voedster naar de ram, niet omgekeerd.
Een konijn kan gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van 6 maanden (vanaf 4 maanden bij dwergrassen en vanaf 9 maanden bij reuzenrassen). Bij de sterilisatie (eigenlijk castratie) verwijderen we de eierstokken en de hele baarmoeder.
Bij de meeste rammen is dat tussen de 10 à 14 weken. Ook als de ballen nog niet ingedaald zijn kan een ram wel al bevruchten, dus houd echt de 10 weken aan om ze uit elkaar te halen! Voedsters zijn meestal iets later vruchtbaar dan rammen, maar er zijn ook voedsters die wel vroeg vruchtbaar zijn.
Mogelijk is het orgasme een restant van een belangrijk biologisch proces bij zoogdieren waarvan de mens afstamt, zo schrijft Yale University in een persbericht over nieuw onderzoek. Dat proces bestaat nog steeds bij onder meer konijnen en fretten.
Hierbij zet je konijn zijn geur uit door overal te gaan plassen, hoe zindelijk het normaal gesproken ook is. Deze urine stinkt erg en kan, afhankelijk van de grootte van je konijn, tot een meter hoog gesproeid worden. Er wordt gezegd dat alleen mannetjes sproeien, maar ook vrouwtjes kunnen dit gedrag vertonen.
Enthousiasme. Te herkennen aan: Met zijn oren schudden, gevolgd door een kleine hups of sprong. Wat betekent het? Je konijn wil graag met je spelen of is ergens erg enthousiast over, bijvoorbeeld als je hem bijna gaat voeren.
Kosten: hoeveel kost castratie bij konijnen? Als je een konijn wil aanschaffen, moet je de kosten van castratie overwegen voordat je het koopt. De kosten kunnen variëren van 30 tot 80 euro, afhankelijk van de inspanning en de hoeveelheid benodigde medicatie.
Voortplantingsgedrag van het konijn: de voedster heeft net als de poes en het fret geen 'menstruatie' cyclus. De eisprong wordt in gang gezet door geslachtsgemeenschap, waardoor ze het hele jaar door vruchtbaar zijn.
In de eerste plaats kunt kijken of de voedster een nest draagt. Dit is ook het enige uiterlijk kenmerk van een zwangerschap. Juist dat kenmerk kan ook een teken van schijnzwangerschap zijn. Daarnaast Kunt u met uw vingers of handen inspecteren of uw konijn zwanger is.
Worp. Het aantal jongen per nestje varieert van 3 tot 12. Dat hangt af van het ras, de leeftijd van de voedster en de tijd van het jaar.
konijnen eten hun jongen op als ze gestresst zijn maar ook als er iets niet goed is met de jongen dat kan ook de reden zijn dat ze door het hok lagen verspreid dat hoeft natuurlijk niet want ze kunnen ook aan de tepel hebben gehangen terwijl de moeder weg sprong van het nest.
Twee jonge konijntjes samen. Broer en zus uit hetzelfde nest kunnen bij elkaar blijven tot ze geslachtrijp zijn. Dit is al vanaf 3-4 maanden leeftijd, dan moeten ze apart. Het mannetje kan gecastreerd worden vanaf 4-5 maanden en blijft dan nog 3 weken apart van het vrouwtje.
Sommige konijnen hebben tijdens de dracht last van diarree. Dat is juist in die periode extra onwenselijk omdat de voedster en haar ongeboren baby's kwetsbaarder zijn. Handel daarom direct als je voedster diarree heeft. Geef haar geen groenten en fruit meer, alleen maar droogvoer en zo veel hooi als ze wil.
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan. Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed.
Een konijn kan je vanaf 10 euro kopen of adopteren. Een gevaccineerd, gecastreerd (ras)konijn kost tussen de 45 en 100 euro. Hou er rekening mee dat je konijnen niet alleen mag houden, je zal er dus minstens twee moeten kopen. De aankoop van een hok en ren, de nodige inrichting en het voeder kost ongeveer 200 euro.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Soms kan een konijn agressief gedrag vertonen zoals bijten, grommen of knorren. Waarom doet een konijn dit en hoe ga je om met dit gedrag? Een van de gouden tips: blijf rustig, dan wordt je konijn waarschijnlijk ook rustiger.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Niet straffen
Het konijn moet leren dat bijten niets oplevert en niet nodig is. U moet hem laten zien dat u niet onder de indruk bent en dat hij er op kan vertrouwen dat u altijd vriendelijk blijft en hij van u niets te vrezen heeft, ook als hij bijt. Dat is natuurlijk lastig.
Kloppen met poten
Dit is een van de hardste geluiden die konijnen maken en daar is ook alle reden toe. Ze doen het als ze schrikken of bang zijn voor iets en hun soortgenoten willen waarschuwen voor dreigend gevaar. Met wijd open ogen zoeken ze vervolgens een schuilplaats.