Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud… Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden.
De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden. Er zijn echter opvallende uitzonderingen op deze regel. Van sommige appelbomen is gemeld dat ze al meer dan een eeuw leven. Een appelboom produceert zelden veel vruchten na zijn 50e jaar.
Appels bewaren
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Als de appels gesorteerd zijn worden ze heel voorzichtig het krat ingezogen. Dan kunnen ze worden ingepakt. En gaan ze naar de winkel.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Als de temperatuur een paar graden onder nul komt, bevriezen de knoppen. Dan kan de hele oogst, of een groot deel ervan, mislukken. Om het bevriezen tegen te gaan, beregenen de meeste telers hun appel- en perenbomen. Dat houdt in dat de fruitbomen continu worden besproeid.
De appel groeit namelijk aan de appelboom. Het begint met een knopje, waar blaadjes en witte en roze bloemetjes aan komen. Als deze bloemen zijn uitgebloeid komen er op die plaatsen kleine appeltjes. Deze groeien de hele zomer lang, daarna worden ze geplukt door de fruitteler.
Appels. Appels kunnen in de meeste gevallen in de laatste week van september worden geplukt. Ook bij appels is het op het zicht vaak al goed te zeggen of ze klaar zijn voor de oogst of niet. De meeste appels kunnen worden geplukt tussen einde september en half oktober.
Appels worden echter, net als andere groenten en fruit, na een tijdje minder vers. Appels die ver over hun houdbaarheidsdatum heen zijn kunnen uiteindelijk zelfs onveilig worden om te eten; het is dus belangrijk om te weten hoe je er achter kunt komen of ze nog wel vers zijn.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Je kunt het beste vaststellen of Appels niet meer goed zijn door te zien, ruiken en proeven. Als de Appels slap zijn of plekjes vertonen en weinig tot geen smaak meer hebben, dienen ze weggegooid te worden. Een goede Appel voelt stevig aan en heeft een goede, knapperige bite.
Ja, vers geplukte appels moet je een tijdje laten liggen voordat ze lekker eetbaar zijn. Het is per appelras verschillend hoe lang de rijptijd duurt en het maakt ook nog uit hoe je de appels bewaart. Appels die je lang wil bewaren moeten juist niet te snel rijpen, voor je het weet zijn ze rot.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Verschillende soorten appels
Er zijn wereldwijd ruim 7.000 verschillende rassen bekend. Het is bijna onmogelijk om een uitgebreide lijst te geven van alle verschillende rassen en soorten appels. Daarom zetten we de meest bekende soorten met hun kenmerken voor je op een rij.
Een boom die te hard groeit geeft te weinig vruchten. Naast snoeien wordt in de winter ook tijd vrijgemaakt om 'oude' bomen te vervangen door nieuwe bomen. Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.
We moeten eerst 5-10 rijpe appels verzamelen, bij voorkeur van 2-3 verschillende variëteiten. We snijden de appels doormidden en verzamelen de zaden. We hebben minimaal 3 dozijn appelzaden nodig, omdat gemiddeld slechts 1 op de 4 zaden zal ontkiemen en zich uiteindelijk tot een jonge boom zal ontwikkelen.
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.
Wanneer appels plukken
Heb je in jouw tuin een heel vroeg ras, dan zou je in augustus al de eerste appels kunnen plukken. De appelpluk kan echter wel doorlopen tot een eindje in oktober. Er zijn op zich wel appelrassen die in juli geoogst kunnen worden, maar die komen we in Nederland minder vaak tegen.