De exacte leeftijd van de enige echte stroopwafel uit Gouda is onzeker. 1810 wordt genoemd en ook het jaar 1837 kom je regelmatig tegen. En zijn voorouders zijn nog veel en veel ouder. Waarschijnlijk bakten ze in de brons- of ijzertijd al platte koeken tussen twee ijzers.”
Wist je trouwens dat toen stroopwafels ontstonden, ze waarschijnlijk gemaakt werden van oude koeksnippers, deegresten en stroop? Hierdoor waren ze erg goedkoop en werden stroopwafels in de 19e eeuw daarom ook wel armenkoeken genoemd.
De stroopwafel werd voor het eerst gemaakt in de loop van de negentiende eeuw in Gouda. In diverse bronnen wordt de bakkerij van Kamphuisen genoemd als eerste stroopwafelbakkerij. Deze werd in het begin van de 19e eeuw in Gouda gevestigd.
Waar komen stroopwafels vandaan? Stroopwafels komen van oorsprong uit Gouda. Wanneer ze voor het eerst werden gebakken, weten we niet precies. Het oudst bekende recept stamt uit begin negentiende eeuw en bestaat uit twee dunne krokante wafeltjes met karamelsiroop ertussen.
De oudste dateert uit de 7e eeuw. In diverse bronnen wordt Kamphuisen genoemd als de bedenker van de stroopwafel zoals wij hem kennen. Pieter Willem Kamphuisen nam de kousenwinkel in Gouda over van zijn vader (die overigens is geboren in Duitsland).
A stroopwafel (English translation: syrup waffle or treacle waffle) is a waffle made from two thin layers of baked batter with a caramel-like syrup filling in the middle.
Stroopwafels zijn nog steeds erg populair en Nederlanders eten gemiddeld zo'n twintig stroopwafels per jaar. Dit zijn in totaal meer dat 22 miljoen pakjes stroopwafels. In Nederland is de smaak zo populair dat hij ook in andere gerechten en producten wordt verwerkt.
Tot de lekkernijen waar dat ook het geval bij is hoort de stroopwafel die oorspronkelijk uit Gouda afkomstig is. Ook al is het een typisch Nederlands product, dat door zeer veel Nederlanders wordt gegeten, is de stroopwafel inmiddels bekend over de hele wereld.
Er zijn dus eigenlijk 3 soorten stroopwafels: roomboter, roombotervulling en margarine wafels.
Er zitten 189 kilocalorieën in 1 extra groot (40 gram) stroopwafel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'stroopwafel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Stroopwafels zijn typisch Nederlandse koekjes. De eerst werd gebakken 200 jaar geleden in een bakkerij in Gouda. Dat is het begin van de stroopwafel. Het bekendste koekje van Nederland.
Stroopwafels waren relatief goedkoop, doordat ze werden gemaakt van restjes deeg en koek. Aan het eind van de 19e eeuw werden ze ook populair in gebieden buiten Gouda. Tegenwoordig worden stroopwafels ook buiten Nederland gegeten.
De wafel is in 1839 door Maximilien Consael (Max) op de kermis in België geïntroduceerd. Het was zijn insteek om een rondreizende kraam te beginnen en vers gemaakte gebak op kermissen te verkopen. Sindsdien heeft de wafel een ware evolutie gekend en zijn er vele variaties op bedacht.
Stamppot, hutspot of zuurkool
Een typisch Hollands hoofdgerecht is natuurlijk stamppot, hutspot of zuurkool. Wij Nederlanders staan bekend om ons stampen en prakken en dit is daar het ideale voorbeeld van.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
AH roomboter stroopwafel 176 calorieën. Jumbo roomboter stroopwafel 179 calorieën.
Op de markt
De (week)markt is natuurlijk de beste plek om te genieten van een warme superwafel, verse stroopwafels of een puntzak koekkruimels.
Na ontvangst kunt u de stroopwafels ongeveer 3 tot 4 weken op kamertemperatuur bewaren maar de koeling heeft de voorkeur. Wilt u de stroopwafels langer bewaren, dan kunt u ze prima invriezen, zolang u ze maar langzaam en geleidelijk laat ontdooien.
Reacties. Stroop kan gemaakte worden van verschillende soorten fruit, zoals appel en peer, maar ook van bieten. Ook kan het uit bietsuiker of rietsuiker worden bereid.
Wat is typisch Nederland is het land van de tulpen en windmolens. Een Hollander loopt op klompen en eet graag kroketten, drop en bruin brood met hagelslag. Een maaltijd bestaat in Nederland uit aardappelen, vlees en groenten en er wordt naar muziek uit een draaiorgel geluisterd.
Dit zijn de nieuwe smaken: dark roast (koffie en chocolade), lavendel – zwarte peper, rozemarijn – zeezout, aardbei, sinaasappel, karamel – zeezout, speculaas, banaan – karamel, mango – chili en gember.
Er zit 7,7 gram vet in 1 extra groot (40 gram) stroopwafel, waarvan 4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.