Extreem overjarige kaas gevonden in 3300 jaar oude Egyptische tombe. Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
Oude kaas heeft een rijpingstijd van minimaal 12 maanden. Elk soort kaas heeft zijn eigen rijpingstijd, die zorgt ervoor dat de kaas zijn smaak ontwikkelt. Hoe ouder de kaas wordt, des te meer vocht hij verliest en daarom steeds pittiger wordt. Oude kaas heeft een heerlijk sterke en volle smaak.
De soepele en smeuïge 48+ kaas is minimaal 4 maanden natuurlijk gerijpt. Hierdoor heeft de kaas en romige en licht pittige smaak.
Dit is de baas van alle Goudse kazen. Hij is de oudste en heeft het meeste karakter.
Een gewone Goudse kaas geldt doorgaans als 'oud' bij een rijptijd van ongeveer twaalf maanden, terwijl Old Amsterdam er bij benadering acht tot tien maanden over doet. Een snelle rijping dus, met als gevolg minder onderhouds- en opslagkosten. En dus ook een hogere winstmarge.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
Kaas heeft minimaal 4 weken nodig om te rijpen, dan is het jonge kaas. Hoe langer de kaas rijpt, hoe zouter en smaakvoller hij wordt. Na ongeveer 16 weken, ofwel 4 maanden, rijpen noemen we het belegen kaas. Blijft de kaas nog langer liggen dan wordt het na ongeveer 7 maanden rijpen extra belegen kaas genoemd.
De geschiedenis van kaas gaat al lang terug. Aangenomen wordt dat kaas bij toeval is ontdekt, zo'n zesduizend jaar geleden. Nomaden trokken toen van land naar land en melk werd bewaard in varkensmagen of in rundermagen. Tijdens de reis schudde de melk dan heen en weer.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.
Vetgehalte. Brie is een van de vetste kazen die er zijn. Brie is namelijk 50+ of 60+, dit betekent dat 50% à 60% van de kaas uit vet bestaat als je het water uit de kaas weghaalt. Brie heeft dus erg veel vet, en daarvan is ook een hoop vet verzadigd vet.
Oude kaas bevat namelijk zo'n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten. Dit vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Ook verliest de kaas naarmate deze ouder wordt gewicht door indroging. De kiloprijs van de kaas gaat daardoor omhoog.
Oude kaas rijpt ongeveer 11 tot 15 maanden. Na deze 15 maanden wordt de leeftijd van de kaas 'overjarig' genoemd. Tijdens het rijpen verliest de kaas vocht. Overjarige kaas is bijvoorbeeld 30% van zijn originele gewicht kwijt.
nieuws Volgens een Deense studie is kaas niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Boter daarentegen wel. 50 proefpersonen moesten gedurende 6 weken dagelijks een hoeveelheid kaas of boter eten, die gelijk stond aan 13 procent van hun dagelijkse energieconsumptie van vet.
Kaas wordt een 'levend' voedsel genoemd omdat er miljoenen bacteriën in leven en vaak ook schimmels. In bepaalde kazen zoals de Mimolette en Stilton bevindt zich de kaasmijt die gaten en spleten in de kaas vreet.
De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken.
Kaas op basis van koe- en geitenmelk kennen we al, maar de duurste kaas ter wereld is gemaakt van ezelinnenmelk. Voor een kilogram betaal je ongeveer 880 pond, omgerekend 1037 euro. De kaas van ezelinnenmelk heeft officieel 'pule' en wordt gemaakt door de Servische Slobodan Simic.
Wat is de meest gegeten kaas ter wereld? Goudse kaas – de meest bekende en gegeten kaas.
Goudse kaas is een van de meest gegeten kaassoorten en kan met recht Neerlands trots worden genoemd.
Als je bijvoorbeeld 100 gram jonge 48+ kaas koopt, dan bestaat dit onsje uit 42 gram water en 58 gram vaste, ofwel droge stoffen. Het getal '48' zegt alleen iets over het vetgehalte van de droge stof, water wordt hierbij dus buiten beschouwing gelaten.
Oude kaas smaakt zouter door de gerijpte eiwitten in de kaas. Deze eiwitten krijgen door de rijping een hartige smaak (bouillonachtig) en versterken daarmee de smaak van het zout. Dat is ook de reden dat kaas vaak wordt gebruikt in recepten om het extra smaak te geven.
Parmezaanse kaas is vrij pittig en krachtig van zichzelf. Dit komt doordat de kaas een lange minimale rijpingstijd heeft van minimaal 12 maanden. Parmigiano Reggiano – ook wel de Koning der Kazen genoemd door Italianen – rijpt meestal tussen de 20 en 24 maanden.