Het oudste exemplaar bleek ongeveer 627 jaar oud. Ondanks dat die leeftijd veel lager uitvalt dan gedacht, gaat de boom nog steeds de boeken in als de 'oudste olijfboom van Europa'. Ook is het één van de oudste olijfbomen wereldwijd.
De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is.
De oudste olijfboom ter wereld is overigens te vinden op het Griekse eiland Kreta waar in de plaats Ano Vouves een olijfboom staat die ouder is dan 2.000 jaar (volgens sommigen zelfs ouder dan 4.000 jaar) en die nog steeds olijven produceert.
Zoals sommige fokstieren hebben sommige olijfbomen een perfect DNA en dat maakt ze erg populair (en dus prijzig). Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro. Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Gemiddeld groeit de olijfboom in de landen rondom het Middellandse zeegebied 1 cm stamomtrek per jaar. Bijvoorbeeld: een olijfboom met stamomtrek 80-100 cm zal tussen de 80 en 100 jaar oud zijn. In Spanje en Italië zijn zelfs exemplaren bekend van duizenden jaren oud.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
Een olijfboom groeit relatief langzaam, het duurt ook 5 jaar voordat de boom olijven gaat dragen! De olijfboom met eetbare olijven is ook één uit kruising ontstaan. De olijfboom hoort bij de Middellandse Zee gebieden.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Snoeien kan het beste na de winter in maart of april. Het wordt niet aangeraden om in het najaar te snoeien. Vanaf april loopt de Olea Europaea weer mooi uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom zit. Daarnaast is de boom na de winter kaal, waardoor je goed kunt zien wat je doet.
In de White Mountains, Californië staat Methusalem (4.845 jaar oud). De oudste niet-gekloonde boom ter wereld.
Oudste olijfboom van het mediterrane gebied
Daar staat een olijfboom van meer dan 2.000 jaar oud! Een foto daarvan verschijnt in de blog over de eilandtour Zakynthos Toen & Nu.
De olijfboom is een meerjarige, groenblijvende boom die meer dan een eeuw kan leven en olijven kan produceren. Olijfbomen kunnen in enkele zeldzame gevallen tot op zeer oude leeftijd nieuwe spruiten kunnen produceren, zelfs op de leeftijd van 1800. De boom bereikt een hoogte van 5-20 meter.
Olijven groeien langzaam en kunnen heel erg oud worden tot wel 1500 jaar!! De grote olijfbomen in kuip , die hier te koop zijn met een echte dikke stam zijn een jaar of 50 a 60.
Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Je moet niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei. Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan!
Zorg dat het hart van de boom licht krijgt, snoei de naar binnen groeiende takken dus weg. Snoei snelgroeiende verticale takken ook weg. Spaar de horizontaal groeiende takken wanneer je de olijfboom snoeit, zij zorgen straks voor de karakteristieke vorm. Takken die te ver doorbuigen, kort je vanaf de buitenkant in.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Als olijfbomen in de volle grond staan de grond vanaf het moment dat de kleine witte bloempjes opengaan, elke maand bemesten met een korrelkunstmest (formule 10-10-10) of gedroogde koemestkorrels. Na oktober de olijfboom niet meer bemesten.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
De beste planttijd is het voorjaar. Door vroeg in het voorjaar te planten ontwijk je de koude van de winter en kan de boom zich goed voorbereiden op een warme zomer. De olijfboom zal de winter daarna beter doorkomen omdat hij al goed vastgegroeid is. Nachtvorst in het voorjaar kan geen kwaad.
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote.
Deze bomen groeien immers op grond waar veel stenen inzitten en die op het eerste zicht uitgedroogd lijkt. Een dergelijke oude olijfboom die je op je vakantie in Spanje hebt gezien heeft wortels die tot wel 6m diep gaan.
Gericht op het zuiden (veel zon)
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan.
Ondanks dat olijfbomen erg sterk zijn, zijn ze niet goed bestand tegen de vochtige winters die wij met ons klimaat gewend zijn. In de winter kun je de olijfboom dan ook het beste verplaatsen naar een warme kas of schuur (met daglicht) om 'm te beschermen tegen de vorst.