De competentie verantwoordelijkheid is door te ontwikkelen. Het ligt er uiteraard aan bij welk bedrijf je terecht komt. Als je meer inbreng en invloed hebt, zal je ook eerder geneigd zijn om je taken goed uit te voeren. In deze omgeving wordt jouw verantwoordelijks gevoel gestimuleerd.
Tip 1 – Anderen kunnen op je rekenen als je verantwoordelijk bent: kom je afspraken na. Tip 2 – Je legt rekenschap af voor wat je wel of niet hebt gedaan. Tip 3 – Je legt geen rekenschap af voor wat anderen wel of niet hebben gedaan. tip 4 – Als je verantwoordelijk bent, doe je dingen met volledige inzet.
Je bent aansprakelijk op de kwaliteit van je werk en voelt je verbonden met de doelen van je werkgever. De ultieme verantwoordelijkheid is voor het resultaat, dat wat met het werk bereikt of gemaakt wordt. Dat kan zijn het resultaat van je eigen werk, of dat van een team, afdeling of bedrijfsproces.
Je geeft anderen te weinig vertrouwen en je kunt moeilijk loslaten. Regelmatig ben je gefrustreerd of geïrriteerd omdat het niet lukt, of omdat het anders gaat dan je had verwacht of gewild. Wanneer je kritiek krijgt, kun je dat enorm op jezelf betrekken, juist omdat je zo goed je best doet alles goed te laten verlopen.
Het Begrip Verantwoordelijkheid
Verantwoordelijkheid betekent letterlijk het vermogen en de bereidheid om (daadwerkelijk) antwoord te geven, c.q.: rekenschap af te leggen ten aanzien van het eigen doen en laten. De kwestie van de verantwoordelijkheid is een kernvraag in het menselijk bestaan.
Regelruimte en verantwoordelijkheid die iemand heeft om zelf beslissingen te nemen over het eigen leven of over de eigen werkzaamheden.
Verantwoordelijke kan in de standaardtaal in het hele taalgebied ook de betekenis 'iemand die verantwoording moet afleggen, die juridisch aansprakelijk is voor iets' hebben.
Iemand die zijn (of haar) verantwoordelijkheid neemt, bezit deze verantwoordelijkheid al van de aanvang, aanvaardt de consequenties daarvan en neemt op grond daarvan een bepaalde beslissing. Standaardtaal in België is in deze betekenis ook de uitdrukking zijn verantwoordelijkheid opnemen.
Iemand die de verantwoordelijkheid niet wil nemen voor zijn daden, zal uiteindelijk veel schade toebrengen aan andere mensen. Het kan erg pijnlijk zijn als iemand jou kwetst en zich niet verontschuldigt. Het kan je een ongelofelijk gevoel van hulpeloosheid geven.
Mensen met een te groot verantwoordelijkheidsgevoel: kunnen zaken moeilijk loslaten. willen altijd de touwtjes in handen houden. voelen zich snel schuldig als iets misgaat, ook al is het buiten hun schuld om.
Verantwoordelijkheidsgevoel is een hele goede eigenschap om te bezitten. Het betekent doorgaans dat jij verantwoordelijkheid kunt nemen voor je daden, maar ook dat je het voortouw neemt om ervoor de zorgen dat dingen zo goed mogelijk verlopen. Voor jezelf en voor anderen.
Voorbeelden van de competentie verantwoordelijkheid
Je maakt optimaal gebruik van de beschikbare tijd en middelen. Je brengt kwaliteit van het werk in evenwicht met het halen van deadlines. Je verzint geen excuses voor fouten of problemen; je erkent en corrigeert fouten.
Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen gevoelens en gedachten. Dat is een basis voor jouw persoonlijke ontwikkeling maar ook voor de communicatie en feedbackregels. De kunst is om het bij jezelf te houden. Dus niet: 'jij stelt me teleur' want dan leg je de verantwoordelijkheid voor eigen gevoelens bij de ander neer.
Vaak benoemen vrienden of familieleden heel makkelijk waar jij voor staat en wat jij belangrijk vindt. Dus vraag aan je partner, je ouders of vrienden welke kernwaarden bij jou horen. Ook leuk, vraag het aan je collega's! Zij kennen je vanuit een andere rol en hebben wellicht interessante aanvullingen.
Een kernkwaliteit is 'hoe je bent' en dat is wat anders dan hoe je soms 'doet'. Anders gezegd: je kunt je anders gedragen dan hoe je eigenlijk bent. Je doet je soms anders voor dan hoe jij de dingen voelt en ervaart. En dat kan gevolgen hebben voor jouw communicatie en hoe je overkomt op anderen.
Deze 4 onderdelen samen vormen je kernkwadranten. Een kernkwadrant bestaat uit: je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.
De juiste spelling is: Ik heb jou jouw auto zien parkeren. Jou is een persoonlijk voornaamwoord, jouw is een bezittelijk voornaamwoord.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): verantwoordelijk ≠ onverantwoordelijk.
Verantwoordelijkheid betekent ongeveer hetzelfde als aansprakelijkheid: het woord verwijst naar datgene waarvoor iemand verantwoordelijk oftewel aansprakelijk is, datgene waarop iemand kan worden aangesproken.
Taak: een taak is wat iemand doet of hoort te doen. Het concrete werk dat iemand verricht, in het licht van zijn verantwoordelijkheid. Verantwoordelijkheid: een verantwoordelijkheid is wat iemand moet. Diegene is daarop aanspreekbaar en legt daarvoor verantwoording of rekenschap af aan een ander.
TVB-Matrix: Taken, Verantwoordelijkheden en Bevoegdheden
In een TVB-matrix worden de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van een speler weergegeven. Het kan een verdieping vormen van de activiteit-spelermatrix.