Uitbloeiing is een witte/grauwe waas op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.
De vroege uitbloei is voor een groot gedeelte te voorkomen door tijdens de verwerking van de bakstenen het contact met veel (regen)water tegen te gaan. Een paar simpele oplossingen zijn het correct afdekken van de pallets met bakstenen en het afdoende beschermen van het metselwerk door middel van een afgedekte steiger.
Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
Wat is witte uitbloei? Witte uitbloei is witte uitslag op muren en dit wordt veroorzaakt door vocht. In het metselwerk zitten zouten en als deze in contact komen met de buitenlucht dan gaat dit zich binden met koolstofdioxide. Vervolgens gaan de zouten zich kristalliseren tot een witte waas.
Hardnekkige witte aanslag is doorgaans wel aanleiding voor gevelreiniging. Er zijn speciale reinigingsmiddelen in de markt om uitbloei te verwijderen. Meestal kiezen wij ervoor de bakstenen heel licht te stralen.
Kalkuitbloei is met maximaal een jaar verdwenen, en zal in die periode steeds minder zichtbaar worden. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het kan duren: het kan dus voordelig zijn om in de drukke stad te wonen.
Uitbloeiing is een witte/grauwe waas op het gevelmetselwerk. Deze waas ontstaat wanneer aanwezige stoffen in het metselwerk door contact met overmatig water – bouwvocht en regen – bij het opdrogen afgezet worden aan het oppervlak van de gevel.
Over het algemeen gaat voegwerk zo een 25 tot 30 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. De hoeveelheid wind, regen en zon zal het voegwerk aantasten. Wanneer uw gevel op de regenkant staat heeft dit natuurlijk veel meer te verduren dan wanneer uw gevel hier minder aan blootgesteld is.
Elke 15 tot 25 jaar moet de gevel schoongemaakt worden en vervanging kan nodig zijn om de 20 tot 30 jaar. De andere gevels moeten het 30 tot 40 jaar vol kunnen houden. Dit hangt uiteraard af van het metselwerk en hoe goed het voegwerk is aangebracht.
Kalkuitbloei verwijderen
Witte vlekken van kalkuitbloei van je tegels verwijderen valt niet mee. De kalk zit namelijk helemaal in het materiaal. Toch zijn er middelen zoals kalkuitbloeiverwijderaar of het huis-tuin-en-keukenmiddeltje van koolzuurhoudend water en schoonmaakazijn.
Cement kan een chemische reactie vormen met water, waardoor vrije kalk wordt gevormd. De kalk kan zich afzetten op het betonoppervlak. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide uit de lucht, waardoor een calciumcarbonaat ontstaat. De witte vlekken ontstaan hierdoor op uw tegels.
Bij zoutuitslag op buitenmuren is het advies muren droog af te borstelen met een harde nylonborstel. Ondanks deze reiniging kan de zoutuitslag weer terugkomen, doordat neerslag zouten bij verdamping mee terug naar het steenoppervlak transporteert.
Wat is kalkuitbloei? Aan het oppervlak van beton of metselwerk is soms een witte uitslag zichtbaar, die kalkuitslag of kalkuitbloei wordt genoemd. Deze kalk wordt gevormd bij de verhardingsreactie van cement met water. En wordt door vochttransport in de poriën naar het oppervlak gebracht.
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
De witte vlekken op uw bestrating is kalk uitbloei en dit is niet iets om u erg ongerust over te maken. Het komt alleen voor in betonproducten en het verdwijnt meestal vanzelf weer. Belangrijk is te weten dat de kalk uitbloei de kwaliteit van de bestrating op geen enkele manier beïnvloed!
Dit is geen specifieke klacht maar het wijst op een verminderde weerstand of algemene lichamelijke conditie. Het komt ook voor bij mensen die veel roken en mensen met een slechte gebitsverzorging. Ook sommige medicijnen, zoals antibiotica, kunnen een wit beslag op de tong veroorzaken.
Beschadigde voegen ontsieren niet alleen de uitstraling van je gevel. Ze kunnen ook de constructie van je huis negatief beïnvloeden. Want de uitgeharde specie tussen die bakstenen van je woning houdt water tegen. Zijn de voegen gebarsten of ontbreken er stukken, dan is die waterdichtheid niet meer gegarandeerd.
Voegwerk vervangen of de voegen van metselwerk vernieuwen is nodig wanneer het de voegen poreus zijn of er zelfs uitvallen. Wanneer hier niet op tijd tegen wordt opgetreden dan kan u verwachten dat de schade als maar groter zal worden.
Algemeen beantwoorder. Wanneer de voegen behoorlijk diep zijn kunt u er met voegmiddel opnieuw overheen gaan, maak de wanden eerst licht vochtig met een plantenspuit. Het voegmiddel mag niet te dik aangemaakt zijn.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Een voeg vormt de overgang tussen twee gelijke of verschillende materialen. De naad tussen de twee materialen wordt de voeg genoemd en bestaat meestal uit een andere materiaal dan de materialen die doormiddel van de voeg aan elkaar verbonden worden.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je moet zo veel mogelijk trachten te vermijden dat er zouten in het metselwerk komen. Daarom mag je bijvoorbeeld nooit cement gebruiken met natriumsulfaat. Ook vervuild zand, onzuivere recipiënten of onrein aanmaakwater kunnen aan de oorsprong liggen van uitbloeiing.
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
Zoutuitbloei op gevels is een veel voorkomend probleem. Oplosbare zouten blijven achter op het metselwerk. Water gaat door het metselwerk naar de voorkant en verdampt. De zouten worden door het watergedragen maar verdampen niet.