Effectiviteit. De verschillende typen sarcoom hebben verschillende prognoses en een verschillend verloop. Met een optimale lokale behandeling is de kans op succesvolle controle meer dan 80%. Dit is mede afhankelijk van de plaats, de uitgebreidheid en de agressiviteit van de tumor.
In de beginfase treden er bij sarcomen weinig tot geen symptomen op. Botsarcomen veroorzaken pijn, zwelling en warmte van de huid boven het gezwel. Als ze in de buurt liggen van een gewricht, kan de beweeglijkheid ervan verminderen. Weefselsarcomen blijven dikwijls symptoomloos.
Een wekedelensarcoom kan uitzaaien. Er raken dan kankercellen van het sarcoom los. Die kankercellen komen via het bloed of de lymfe op een andere plek in het lichaam terecht. Is er een kans dat het wekedelensarcoom is uitgezaaid, dan doet de arts extra onderzoeken.
Het Ewing sarcoom is zeldzaam, maar na het osteosarcoom de tweede meest voorkomende vorm van botkanker. In Nederland zijn er ongeveer 30-35 nieuwe patiënten per jaar. De leeftijdspiek ligt tussen de 10 en 20 jaar. Een Ewing-sarcoom komt iets vaker voor bij jongens/mannen dan bij meisjes/vrouwen (verhouding 1,5:1).
Sarcomen of ook wel wekedelentumoren genoemd, zijn kwaadaardige tumoren in de weke delen van het lichaam. Deze kankervormen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in spieren, zenuwen, vet, bloedvaten, kraakbeen, bot en het weefsel tussen organen.
carcinomen ontstaan uit epitheliale cellen, zoals de huid, de slijmvliezen of de klieren. Voorbeelden hiervan zijn borstkanker, longkanker, prostaatkanker en darmkanker. sarcomen komen minder vaak voor en beginnen in bindweefselcellen, het 'ondersteunend' weefsel. Dat zijn bijvoorbeeld bot- en kraakbeenkanker.
Kanker in de weke delen komt heel weinig voor. Het komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar en meer bij mannen dan bij vrouwen. Elk jaar krijgen zo'n 525 mensen in Nederland te horen dat ze een wekedelensarcoom hebben.
Deze tumoren zijn heel anders dan de bekende carcinomen: tumoren die ontstaan in organen. Sarcomen komen ook veel minder vaak voor. Per jaar komen er minder dan 800 nieuwe patiënten bij. Deze vorm van kanker komt vrijwel evenveel bij mannen als vrouwen voor.
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Soms wordt een desmoïd vanzelf kleiner of verdwijnt de tumor vanzelf. Daarom kan je arts voorstellen om eerst af te wachten en niet gelijk te behandelen. Dit heet ook wel 'afwachtend beleid'. Je komt dan regelmatig op controle.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel.
Ongeneeslijk zieke kankerpatiënten genezen soms 'spontaan'. Niet zelden begint de genezing na een zware infectie. Aangezien een infectie het afweersysteem stimuleert, werd de suggestie geopperd dat het afweersysteem op eigen kracht een kankergezwel kan opruimen.
Een goedaardige tumor is geen kanker. Het gezwel groeit niet door andere weefsels heen. Ook kan het niet uitzaaien naar andere organen. Een goedaardige tumor kan wel tegen omliggende weefsels of organen drukken.
Stadium IV
Dit stadium houdt in de dat kanker zich heeft verspreid door het lichaam.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Goedaardige tumoren groeien langzaam, verspreiden zich niet en dringen geen andere weefsels binnen. Ze zijn niet 'kwaadaardig' en meestal niet levensbedreigend. Ze kunnen vaak geen kwaad als ze met rust worden gelaten.
De levensverwachting van patiënten met een kwaadaardige hersentumor is kort. Van de honderd mensen is de helft na vijftien maanden overleden. Met haar onderzoek hoopt Broekman hun situatie te verbeteren. De ontwikkeling staat al bijna vijftien jaar nagenoeg stil.
Het plaveiselcel carcinoom begint meestal met een huidkleurig of lichtrood bultje. Dit bultje wordt langzaam groter, en het kan pijn veroorzaken. Een plaveiselcel carcinoom kan er ook uitzien als een wondje, dat geleidelijk groter wordt. Een plaveiselcel carcinoom wordt in het begin niet altijd gemakkelijk herkend.
Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm.Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
De genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, kunnen fouten gaan vertonen. Als er meerdere fouten optreden in dezelfde cel, blijft die cel zich ongecontroleerd delen. Er ontstaat dan een tumor. Een tumor is hetzelfde als een gezwel.
Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan. Bij druk van de tumor op de rugzenuwen zien we vaak problemen met bewegen, kracht, coördinatie, impotentie en incontinentie.
Kankercellen voeden zich, meer dan gezonde cellen, met suikers. Daarom zou een beperking van suikerinname via de voeding in theorie tumorgroei kunnen helpen vertragen. In de praktijk gebeurden de meeste wetenschappelijke studies die het verband tussen suiker en kanker bestudeerden, op dieren.