Een boventoon is een geluidscomponent waarvan de frequentie hoger ligt dan de door het oor waargenomen grondtoon van dat geluid. Vaak zijn boventonen 'harmonisch', dat wil zeggen dat hun frequenties aliquoten, gehele veelvouden, zijn van de grondtoon.
De grondtoon heeft de laagte frequentie en klinkt het laagst maar ook het hardst. Boventonen hebben een hogere frequentie en klinken hoog maar ook zachter.
Dit doe je door je mond, of eigenlijk je mondholte, op een dusdanige wijze te vormen dat de toon anders wordt. Door hiermee te oefenen en af te wisselen in boventonen, kun je op een enkele grondtoon diverse formanten vormen. Boventoon zingen wordt gevormd door klanken en vrijwel niet door tekst.
Voor n=1 is dit de grondtoon, voor n=2 de eerste boventoon enz. Daarom wordt dit ook wel eens geschreven als lengte = (n + 1) . 1/2 λ (waarbij n = 0,1,2,3...) omdat dan n=0 de grondtoon geeft en n=1 de 1e boventoon.
Tot welke toon kun jij horen? Op papier kan de mens toonhoogtes horen van 20 tot 20.000 Herz. Maar het bereik van je oren begint al snel af te nemen als je ouder wordt, zeker boven je twintigste. Als gehoorschade hebt opgelopen komen je oren ook minder ver.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz.
MI – 528 Hz: De liefdesfrequentie, staat voor transformatie, wonderen en het repareren en helen van DNA patronen. Toon 'Mi' wordt gebruikt om menselijk DNA terug te brengen naar zijn oorspronkelijke, perfecte staat. Deze frequentie brengt transformatie en wonderen in je leven.
Een boventoon is een geluidscomponent waarvan de frequentie hoger ligt dan de door het oor waargenomen grondtoon van dat geluid.
Staande golven. Staande golven ontstaan door interferentie van twee of meer lopende golven, die elk uit een tegenovergestelde richting komen. Daar waar de golffronten voortlopen bij een lopende golf, is dat bij staande golven niet meer het geval.
In het kort is een staande golf een golf die niet vooruitbeweegt. Hij heeft dus in knopen en buiken (punten waar de uitwijking respectievelijk altijd nul is en maximaal kan zijn). Een voorbeeld is een gitaarsnaar. Een lopende golf is een golf die wél vooruitbeweegt.
Het is de noot waar alle andere noten als het ware naartoe verwijzen, of uit afgeleid zijn. Als een klassiek stuk de naam 'Prelude in D' heeft, dan is D ook de grondtoon van het hele muziekstuk. De bladmuziek is dan opgeschreven in de toonladder van D, en vaak bevat het slotakkoord van het muziekstuk ook de grondtoon.
Een majeur en mineur toonladder
Er zijn twee verschillende toonladders die veel gebruikt worden, namelijk de majeur en de mineur toonladder. Beide toonladders bestaan uit zeven verschillende noten.
Klankkleur, of timbre, is de karakteristieke eigenschap van een geluid waardoor het zich onderscheidt van een ander. Ieder muziekinstrument heeft een eigen klankkleur.
Een trilling heeft geen lengte omdat hij zich alleen heen en weer beweegt rondom een evenwichtsstand en zich niet in een bepaalde richting verplaatst. Een golf verplaatst zich juist wel. Denk maar aan wat er gebeurt als je een steen in het water gooit.
Lengtematen. Om de oefeningen van dit hoofdstuk te kunnen maken, moet je weten dat: 1 m = 100 cm en 1 km = 1 000 m = 100 000 cm.
Frequentie is het aantal keer per seconde dat stroom van richting verandert. De frequentie wordt gemeten in hertz (Hz), een internationale meeteenheid, waarbij 1 hertz gelijk is aan 1 cyclus per seconde. Hertz (Hz) = één hertz is gelijk aan één cyclus per seconde.
Het verband tussen de spankracht en de golfsnelheid in een snaar kan worden weergegeven met behulp van: v=√Fμmet μ=ml v = F μ met μ = m l Hierin is v de golfsnelheid en F de spankracht, m de massa en l de lengte van de snaar.
Als een (ijzeren of andere stof) snaar gespannen zit tussen twee uiteinden die 84 cm uiteen liggen, dan is de grondfrequentie degene die hoort bij een golf waarvan twee knopen op 84 cm uit elkaar liggen (= 1/2 λ). Dat is het enige criterium.
De grondfrequentie is de laagste (eigen)frequentie die een systeem van nature vertoont.
963 hertz, ook bekend als “Si”, helpt elk systeem te ontwaren en brengt het terug naar de perfecte originele staat. Luister naar je lichaam en naar je gedachten, en probeer een patroon te bedenken dat niet voordelig is voor jouw.
Deze frequentie verbetert de communicatie, het begrip, de tolerantie en de liefde. Het reinigt de cel van de gifstoffen. Frequent gebruik van 741 Hz leidt tot een gezonder, eenvoudiger leven, en ook tot veranderingen in het dieet naar voedsel dat niet vergiftigd is door verschillende soorten gifstoffen.
Het resultaat is een toon of een muzieknoot waarvan de frequentie 144 cycli per seconde is. De frequentie van 432 Hz is gesynchroniseerd en harmonisch gerelateerd aan het ritme van het menselijk hart, dat 4.320 keer per uur verslaat (72 slagen per minuut). Het kloppend hart is ook verbonden met grotere cycli van tijd.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
Het menselijk gehoor is in staat om geluiden te horen met een frequentie van 20 tot 20 000 Hz, wat over- eenkomt met een golflengte van respectievelijk 17 m en 1,7 cm.
Punten in audiogram
Elk punt in een audiogram geeft dus een ander geluid weer. Punt z in het audiogram hierboven geeft een zacht geluid met een lage frequentie weer (30 dB, 250 Hz) en punt f een zacht geluid met een hoge frequentie (30 dB, 4000 Hz).