Golven ontstaan door de zwaartekracht van de maan. De aarde, zon en maan werken als magneten op elkaar.De maan trekt het water op aarde een beetje naar zich toe.Daardoor ontstaat vloed.
Golven worden opgewekt door de wind die over het water blaast. Golven komen uit de richting waar de wind vandaan komt. Bij noorderwind komen ze dus uit het noorden en lopen naar het zuiden. Hoe harder de wind, hoe hoger de golven.
Oorzaak hoge golven
In het midden en noorden van de Noordzee, waar het water veel dieper is, zijn dan golfhoogtes van meer dan 20 meter mogelijk. Een belangrijke factor voor hoge golven is het verschil in temperatuur tussen de lucht en het water.
Eb en vloed worden hoofdzakelijk veroorzaakt door aantrekkingskracht van de maan. De zwaartekracht van de maan (en die van de zon in mindere mate) trekt aan de aarde, maar ook aan het water van de aarde. Hierdoor verplaatst het water naar de maankant van de aarde. Het is daar dan vloed.
Golven ontstaan door 2 gebeurtenissen: zwaartekracht en wind. De meeste golven ontstaan midden op zee waar een storm (vaak een lagedruk gebied) waait. De wind kan waaien uit alle richtingen, maar uiteindelijk gebeurt er het volgende: Een wateroppervlak heeft een spanning.
Nazaré. In de zomer een rustig Portugees vissersdorp, in de winter de speeltuin van de heldhaftigste surfers ter wereld. De afgelopen dagen vond hier de Nazaré Tow Surfing Challenge van de World Surfing League plaats.
Vlakbij de kust is het water ondiep. De golven krijgen daar te maken met de bodem. Er ontstaat wrijving. Door die wrijving wordt de golf afgeremd.
De maan cirkelt om de aarde en de hoge waterstand volgt de beweging van de maan. Als de maan er niet zou zijn, zouden de getijden niet helemaal verdwijnen – omdat de zon ook getijden veroorzaakt – wel zijn de getijden zonder inbreng van de maan tot wel 75 procent minder sterk. De getijden worden dus zwakker.
Twee keer per maand is het springtij
Zeven dagen na volle maan of nieuwe maan staan de zon en de maan haaks op elkaar. De krachten van de hemellichamen werken elkaar dan tegen. Dit noemen we doodtij: tijdens hoogwater stijgt het water niet zoveel, tijdens laagwater zakt het water niet zoveel.
De grootste invloed van de maan op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. Als de maan een complete oceaan in beweging kan brengen, zal hij dan ook niet een enorme invloed uitoefenen op veel kleinere objecten, zoals mensen? Dat zou je denken, maar het antwoord is 'nee'.
Hoe ontstaan golven? Golven ontstaan op zee door bijvoorbeeld wind, maar ook door eb en vloed. Golven komen aan de kust altijd naar je toe, omdat ze daar stukslaan op de kust en niet verder kunnen. Maar iets verder van de kust af gaan de golven weer alle kanten op.
Het strand van Scheveningen is van oudsher de bekendste surfspot van Nederland. Ook bij weinig wind zijn er in Scheveningen altijd golven. Net als Scheveningen ligt het strand van Wijk aan Zee niet ver van een havenhoofd.
Toch komen er in de Noordzee ook zeer hoge golven voor. Op maandag 1 januari 1995 ontstaan er tijdens een noordelijke storm boven de Noordzee significante golven van bijna 12 meter hoog. Tussen de sets door wordt eenmalig een zogenaamde 'freak wave' van 25,6 meter hoog gemeten!
Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit werd bereden, 24,4 meter, is gevestigd in Nazaré. Afgelopen weekend bereikte de hoogste golf er 18 meter. Dat was reden voor de Portugese surfers Joao Guedes en Nic von Rupp om naar het plaatsje te komen.
Een golf is een beweging van energie, niet van water. Die energie verplaatst zich zonder de materie mee te nemen. De waterpartikels aan het zeeoppervlak blijven ter plekke op en neer dansen in cirkelende bewegingen. Golven in zee worden meestal veroorzaakt door de wind.
Het lijkt alsof golven vooruit bewegen, maar dat doen ze niet echt. Ze bewegen op en neer. De waterdeeltjes maken cirkelbewegingen, van boven naar rechts, naar beneden, naar links en weer naar boven. Hoe hoger de golf hoe groter de altijd maar doorgaande cirkelbeweging.
Springtij is vooral gevaarlijk in combinatie met een langdurige noordwesterstorm. Dan wordt het water extra fel landinwaarts geblazen en is er gevaar voor watersnood, zoals bijvoorbeeld op 1 februari 1953.
Het getij ontstaat door aantrekkingskracht van hemellichamen (zon en maan) zo ontstaat hoog en laag water, eb en vloed. De hoogte van het getij wordt gemeten naar N.A.P. Dit is een nulpunt afgeleid van het gemiddelde vloed-niveau van het IJ in de 17e eeuw in Amsterdam.
De periode waarin het verschil tussen hoog en laag water het kleinst is, wordt doodtij genoemd. Hoog water is bij doodtij minder hoog dan gemiddeld en laag water minder laag dan gemiddeld. Doodtij treedt ongeveer eens in de 14 dagen op, ongeveer 48 uur na het eerste kwartier en na het laatste kwartier van de maan.
Nee, tenzij het een botsing met een andere planeet betreft. Langer antwoord: De aarde is een grote, zware planeet.
De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Meer afstand met uw Driver! De gemiddelde clubsnelheid van een amateur golfer met een driver is ongeveer 75 tot 80 mph. De gemiddelde afstand die dan geslagen wordt is ongeveer 160 meter vanaf een tee.
Normaal voorkomende stormgolven in het midden van de oceaan bereiken regelmatig hoogtes van 7 meter, hetgeen in extreme omstandigheden kan oplopen tot 15 meter. Monstergolven kunnen echter hoogtes tot 30 meter bereiken.
Hoe ontstaan golven eigenlijk? De meeste golven ontstaan midden op zee als er een storm waait. De harde wind raast over het wateroppervlak waardoor rimpels in het water ontstaan. Hierdoor krijgt de wind meer grip op het water.