Hoe ontstaan anusscheurtjes? De scheurtjes ontstaan wanneer de anus te ver wordt open gerekt. Dat kan door dikke harde ontlasting en bij seksueel contact via de anus.
Aarskloofjes zijn meestal het gevolg van het feit dat de aars te hard wordt opengerekt. Zo kun je, in geval van constipatie en harde stoelgang, te veel kracht zetten tijdens de ontlasting waardoor de huid rond de aars scheurt. Een aarskloof kan ook ontstaan bij diarree.
Bij een anale fissuur verbetert de doorbloeding van de huid van de anus met Diltiazempreparaat of ISDN zalf/gel/crème. Ook heeft het een verslappende werking op de spanning van de inwendige kringspier. Hierdoor kan de fissuur genezen.
Een anale fissuur (medische term: fissura ani) is een huidziekte, die ook wel 'anuskloof' genoemd wordt. Het begint als een scheurtje in de huid van je anus. Meestal geneest dit weer vanzelf, zonder verdere behandeling.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Verkramping van de kringspier heeft tot gevolg dat de doorbloeding in de kringspier vermindert. Hierdoor genezen wondjes, zoals fissuren, minder goed. Vaak worden de klachten chronisch. Dit komt doordat de verkramping van de kringspier toeneemt als gevolg van de pijn die een fissuur veroorzaakt.
Anusscheurtjes zijn scheurtjes bij de anus. Ze kunnen pijn geven en bloeden. Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen vaak vanzelf.
Zijn er recidieven (herval)? Anale fissuren recidiveren gemakkelijk. Zelfs een volledig genezen kloof kan terugkeren na een (eenmalige) harde stoelgang.
Symptomen van een anusfissuur
Een anusfissuur geeft een scherpe pijn (als een glasscherf) tijdens aandrang en tijdens de ontlasting. De pijn kan enkele minuten aanhouden. Als de pijn uren duurt, is er vaak ook sprake van een verkrampte bekkenbodemspier. Meestal is er ook sprake van bloedverlies bij de ontlasting.
Een anaal fissuur komt het meeste voor bij patiënten in de leeftijd tussen de 20 en 50 jaar. Vaak geneest een acuut scheurtje spontaan en is verdere behandeling niet noodzakelijk. Wanneer het scheurtje blijft bestaan (chronische anaal fissuur) is behandeling noodzakelijk.
Een fistel verdwijnt niet vanzelf. Vrijwel altijd is er een operatie nodig. Alleen bij fistels die ontstaan door ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, kunnen medicijnen de fistel soms genezen. Er zijn verschillende operaties mogelijk.
2×/dag aanbrengen op de fissuur en de huid rond en in de anus totdat de fissuur visueel is genezen of totdat er geen klachten meer zijn, gedurende max. 12 weken. Eventueel langer gebruiken indien chronische fissuren niet helemaal zijn genezen na 12 weken (zie ook de rubriek Waarschuwingen en Voorzorgen).
Stress; Stress kan voor spijsverteringsproblemen en een overactieve bekkenbodem zorgen. Daardoor kunnen aambeien ontstaan.
Tandpasta. Een mogelijke gouden tip: er is veel anekdotisch bewijs dat tandpasta zou helpen bij het verschrompelen van de aambei. Je verlaagt daarmee de druk en pijn. Let op: deze methode is niet wetenschappelijk onderzocht.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Diltiazem behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten en verslapt de spieren in de anus. Artsen schrijven een crème met diltiazem voor bij anusscheurtjes.
Een kloofje of scheurtje in de anus (fissura ani) geeft pijnklachten tijdens of na de stoelgang. Meestal loopt het scheurtje in de lengterichting en ligt het aan de voor- of achterzijde van de anus. Wanneer het kloofje niet binnen zes weken vanzelf geneest, is een behandeling nodig.
Meest voorkomende bijwerkingen: opgezwollen enkels en onderbenen, hoofdpijn, opvliegers, blozen, duizeligheid en maagdarmklachten. De meeste bijwerkingen gaan binnen enkele weken over.
De peri-anale fistel ziet er dan uit als een puistje. Pijn: Soms is er alleen sprake van pijn en blijkt de opening van het kanaaltje net in de anus te zitten in plaats van in de huid eromheen.
Vocht- of pusverlies: Meestal zijn er klachten van vocht of pusverlies uit een openingetje (vaak zichtbaar als een bultje) in de huid. Via de fistel komt vocht, slijm en ontlasting naar buiten. Daardoor kunt u zich vies en ongemakkelijk voelen. Ontsteking of zwelling: Onder de opening ontstaat wel eens een ontsteking.
De eerste symptomen van een perianale fistel kunnen zijn: pijn op de bil, die voelt als de pijn bij een diepe blauwe plek; een koortsig gevoel waarbij u het afwisselend warm en koud heeft. Dit komt door ontstekingen in de fistel.
Een fistel is een soort zweertje dat vanuit een zieke darm doordringt en een weg zoekt naar nabij gelegen organen of naar de huid. Zo ontstaat een met slijmvlies bedekt tunneltje waar etter of zelfs ontlasting doorheen loopt. Helaas zijn fistels niet altijd tegen te gaan, maar meestal wel te genezen.
Fistels kunnen je enorm belemmeren in je dagelijks leven. Ze kunnen leiden tot pijn, vocht- en pusverlies en daarmee tot ongemak en schaamte.
Een fistel gaat bijna nooit vanzelf over. Meestal is een operatieve behandeling nodig. De behandeling zorgt ervoor dat pus wordt afgevoerd, dat er geen nieuwe ontstekingen komen en dat de fistel uiteindelijk dichtgroeit.