Zo is het handig om tijdens het ontdooien van het deeg er een vochtige theedoek op te leggen, zodat het deeg niet uitdroogt. Ook moet je zorgen dat je het deeg direct na het ontdooien gebruikt. Voor meer stevigheid in je gerecht kun je het beste twee vellen op elkaar gebruiken.
Je moet eventjes wachten totdat het bladerdeeg op temperatuur is (zeker als het uit de vriezer komt), maar wacht daarna ook niet te lang. Bladerdeeg wordt op kamertemperatuur ontzettend plakkerig en lastig om mee te werken. Beter bewaar je het bladerdeeg in de koelkast totdat je het direct gaat gebruiken.
Als je het bladerdeeg wilt ontdooien, kun je het beste gewoon wachten. Als je het bladerdeeg wilt ontdooien in de magnetron, wordt de buitenkan namelijk hartstikke slap en de binnenkant heel heet. Ook als je gebak hebt dat gemaakt is van bladerdeeg geldt hetzelfde.
Bereiden. Laat de loempiavellen ontdooien in 45 minuten. Kan ook in de magnetron, mits deze groot genoeg is. Voor de vulling: maak de worteltjes en de courgette in de keukenmachine fijn of rasp ze met de hand.
De vellen blijven lang goed en je kan ze ook makkelijk invriezen. Let wel op, filodeeg is zeer fragiel, en moet je dus met de juiste voorzichtigheid behandelen. Scheurt je blad toch? Dan kan je een extra blad gebruiken, met een extra laagje olie ertussen.
Wil je ze voor het serveren weer knapperig, dan kun je ze nog even oppiepen in een oven van zo'n 180 °C. Let er op dat je bladerdeeg dat je gaat vullen na het bakken, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of slagroom, zo kort mogelijk van tevoren vult. Door het vocht uit de vulling wordt het gebakken deeg minder krokant.
Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water, olie en zout. Filodeeg is dus lactosevrij en vegan, maar niet glutenvrij. Check dit voor de zekerheid wel altijd op de verpakking, in sommige gevallen worden vellen filodeeg afgeborsteld met een hele lichte hoeveelheid boter, zodat ze niet uitdrogen tijdens het invriezen.
Ook al lijken ze op elkaar, toch zit er verschil tussen deze twee ingrediënten. In loempiavellen zit bloem, water en eiwit. Filodeeg bevat behalve bloem en water ook olie. Van origine komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken en loempiavellen uit de (verre) Oosterse keuken.
Het beste kun je de Vietnamese loempia's voor het bakken invriezen, dan blijven ze mooi heel. Vries de loempia's in op een snijplank zonder dat ze elkaar raken, anders plakken ze aan elkaar. Als ze eenmaal bevroren zijn kun je ze samen in een bak of zak doen.
Je leest wel eens dat je loempiavellen kunt vervangen door filodeeg maar ik zou het niet doen. Filodeeg is veel breekbaarder.
Voor het ontdooien van je deeg, moet je ongeveer rekening houden met 2 tot 3 uur. Dit is een indicatie, en sterk afhankelijk van hoe warm jouw kamertemperatuur op dat moment is. Je hoeft niet meer te doen dan op de dag van gebruik de diepvrieszakjes of je bakblik met bolletjes tijdig uit de vriezer te halen.
Nee, voor het bakken en opwarmen van bladerdeeg kun je geen magnetron gebruiken. De combi-magnetron kan wel, maar we raden af: de tijdwinst is gering, het risico op mislukken groot en het gebak is minder lekker.
Bladerdeeghapjes zijn in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Heb je bladerdeeg ontdooit om mee te werken en heb je plakjes over? Dan kan je dit bladerdeeg niet opnieuw invriezen.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Opnieuw invriezen
Tijdens het ontdooien verliest het voedsel vocht en is er dus een hoge kans dat er bacteriën ontstaan, zeker als je het op kamertemperatuur laat ontdooien. Als je het vervolgens opnieuw invriest en ontdooit, laat je een reeds aangetast product opnieuw hetzelfde proces doorlopen.
Oven: De oven voorverwarmen tot 250°C. Leg de bevroren loempia's op de bakplaat en plaats deze in het midden de oven. Baktijd: +/- 20 minuten. Tijdens het bakken de loempia's regelmatig keren.
Plaats de bevroren loempia's op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3. Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de loempia's in 15-16 min.
20 minuten op 220°C. Tijdens het bakken de loempia's regelmatig keren.
Qua gezondheid is filodeeg (als je het niet opstapelt met boter of olie ertussen) de betere optie, omdat dit minder vetten bevat en meer eiwitten.
Ja, je kunt in de meeste gevallen bladerdeeg vervangen door filodeeg. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat dan ook afwijkt. Bladerdeeg is immers luchtiger en heeft meer volume, terwijl filodeeg dun en krokant is. De keuze is aan jou!
Hoe lang kun je ontdooid filodeeg bewaren? Bewaar ze dan in een schaal afgedekt met aluminiumfolie of luchtdichte doos in de koelkast. Op deze manier blijven de hapjes 3 tot 4 dagen goed. Voor het serveren een paar minuten in de oven en smullen maar!
Lidl biedt naast de Filodeeg 400g een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl Shop folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Filodeeg 400g, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Filodeeg 260 gram, aanbieding 2 & aanbieding 3.
Filodeeg is echter veel dunner uitgerold en wordt doorgaans rauw en diepgevroren verkocht. Terwijl brickdeeg iets dikker wordt uitgerold en meestal verkocht wordt in de vorm van een dunne pannenkoek. Je kan beide gebruiken voor de bereiding van een taart maar hou er wel rekening mee dat brickdeeg wat stugger is.
Filodeeg bevat 51 gram koolhydraten per 100 gram. Maar omdat de vellen op zich heel licht zijn kom je met deze ingrediënten redelijk laag uit in koolhydraten. 1 vel weegt 15 gram, Daniëlle gebruikt in dit recept 6 vellen, dat is 90 gram. Echter filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie.