Langzaam laten ontdooien: Als je geraspte kaas ontdooit, laat deze dan langzaam ontdooien in de koelkast.
Wanneer u klaar bent om te gebruiken, laat de geraspte kaas dan 24-48 uur ontdooien in de koelkast voordat u het consumeert, zodat de kaas het vocht terugkrijgt dat verloren is gegaan tijdens het invriezen en u er direct van kunt genieten. Zorg ervoor dat u uw handen en werkoppervlakken schoonmaakt voor en nadat u voedsel hebt aangeraakt.
Bevroren kaas ontdooien
Als je klaar bent om de kaas te gebruiken, leg hem dan in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit kan wel tot 24 uur duren, afhankelijk van de grootte van het blok kaas dat is ingevroren. Langzaam laten ontdooien is belangrijk, zodat het vocht weer in de kaas kan worden opgenomen.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Eens je het zakje opendoet is er contact met zuurstof en zal hij snel schimmelen. Bij vers gemalen kaas heb je nog sneller smaakverlies omdat de kaas meteen in contact komt met zuurstof. Je kan gemalen kaas wel invriezen als je hem niet op tijd opgewerkt krijgt, om het smaakverlies te beperken.
Als u een blok kaas of een andere zachte kaas met de hand raspt, leg deze dan ongeveer 15 tot 20 minuten in de vriezer (de tijd hangt af van hoe zacht de kaas is), of totdat deze stevig aanvoelt. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om te raspen!
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Voor die momenten dat je gewoon niet kunt wachten en de bevroren feta je naam roept, is de snelste manier om je feta te ontdooien door een kom met koud water te gebruiken . Doe je kaas gewoon in de kom terwijl deze in een ziplock-zak zit, zorg ervoor dat deze volledig ondergedompeld is en wacht een paar uur.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
U kunt ongeopende zakken en bakjes kaaswrongel tot vier maanden in uw vriezer bewaren. Laat ze gewoon een dag of twee ontdooien in de koelkast voordat u ervan geniet.
Ontdooi ingevroren kaas geleidelijk in de koelkast, zo duurt het ontdooiproces langer maar blijft de kwaliteit beter. Laat het zeker niet op kamertemperatuur ontdooien. Soms heeft u de kaas sneller nodig, in dat geval doet u hem in een luchtdichte zak of bakje in koud water.
De beste manier om bevroren macaroni en kaas te ontdooien is in de koelkast . Afhankelijk van de grootte van uw ovenschaal kan het enkele uren of zelfs een nacht duren om bevroren macaroni en kaas volledig te ontdooien. Als macaroni en kaas in een magnetronbestendige container is ingevroren, kunt u de magnetron gebruiken om te ontdooien.
Als je niet elke plak individueel in plastic wikkelt, of de plakken scheidt met papier , kun je de kaas net zo goed niet van tevoren snijden. Want de plakken blijven aan elkaar plakken, en hoe zachter de kaas, hoe meer dat geldt.
Bewaar de kaas in de vriezer: Leg de container of vriezerzak met de geraspte kaas in de vriezer. Op deze manier kunnen de meeste geraspte kazen tot 6 maanden worden bewaard, al is dit wel afhankelijk van het soort kaas.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Geen erg, gebruik bakpapier.Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Volgens Sarah Hill, Manager van Cheese Education and Training voor de Wisconsin Milk Marketing Board, kan kaas tot twee uur op kamertemperatuur worden bewaard , net als alle bederfelijke voedingsmiddelen.
Allereerst: kijk, ruik en proef na de verstreken datum of het product nog goed is. Dat is de eerste stap, ongeacht of de verpakking al open is gemaakt of niet. Zo kan geraspte kaas soms tot twee maanden (of zelfs langer) houdbaar blijven na de THT-datum.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als u zich ziek voelt na het eten van kaas waarvan u vermoedt dat deze bedorven is, zoek dan onmiddellijk medische hulp . Gooi het weg als u twijfelt. Geen enkele kaas is het waard om uw gezondheid in gevaar te brengen.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.