Stop de onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur en dezelfde temperatuur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: onderbroeken en sokken wassen kan bijvoorbeeld prima.
Om dat te voorkomen kan je beter kiezen voor een wasprogramma van maximaal 40 graden. Hetzelfde geldt voor ondergoed met een print of kleur, 40 graden is hierbij zeker de max, mede ook om de kleuren langer te behouden!
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
Gekleurde natuurlijke materialen kunnen gewassen worden op een temperatuur van maximaal 40 graden. Witte natuurlijke materialen kunnen op maximaal 60 graden gewassen worden (Sokken van zuiver katoen mogen zelfs op een temperatuur van 90 graden worden gewassen).
Wassen: Sokken zonder katoen: 30 graden max. Sokken met katoen en gekleurde sportsokken: 40 graden max. Witte sportsokken: 60 graden max.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is.
Hoe vaak moet je nou je ondergoed verschonen, wat is het best en wat doen de meeste mensen. De meerderheid van de mannen en vrouwen verschonen dit 1 of 2x per dag.
We adviseren je om slips op 40 graden te wassen. Bekijk wel altijd het care-label op je artikelen (deze vind je op het label) of je de slip op een lagere temperatuur of met een apart programma moet wassen. 2. Was je slipjes altijd met gelijke kleuren.
Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.
Er van uitgaande dat je elke dag wat schoons aan trekt en minstens 1 keer per week je kleding uitwast, zou je aan tien onderbroeken en sokken meer dan genoeg moeten hebben. Aan hoeveel ondergoed je echt genoeg hebt, weet je natuurlijk zelf het beste.
Kies voor het gewone katoenprogramma op 60°C of het hygiëneprogramma en als het kan een wasmiddel met bleek. Zorg tenslotte dat de was daarna goed droogt. Kies niet voor het ecoprogramma of het nieuwe Eco 40-60 programma. Deze programma's wassen niet lang genoeg op hoge temperatuur.
Ondergoed is kleding die direct op de huid gedragen wordt, doorgaans onder andere kleding. Het dragen van ondergoed heeft vooral hygiënische redenen, maar het zorgt ook voor steun, een hoger draagcomfort en meer privacy. Bij koud weer wordt soms extra lang of dik ondergoed gedragen.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C. Gebruik een wasmiddel voor de witte was.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Wassen, wassen, wassen
Hoewel de kans op besmetting niet groot is, raadt Buikx toch aan om het ondergoed elke dag te verschonen.
Een onderbroek kan ervoor zorgen dat microben en overtollig vocht zich hier verzamelen. Hierdoor wordt er een perfecte omgeving voor candida gecreëerd. Dit is een schimmel die infecties kan veroorzaken. Dit kan gebeuren tijdens je slaap, maar ook als je bijvoorbeeld aan het sporten bent.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Wassen op 60° C is perfect om keukenhanddoeken, schotelvodden of beddengoed weer kraaknet te krijgen. Deze temperatuur geeft je de zekerheid dat dit wasgoed hygiënisch schoon uit de machine komt. Ook sportsokken of wit ondergoed was je op 60° C.
Over het algemeen geldt dat je sokken op maximaal 40 graden moet wassen. Dat geldt ook voor Happy Socks en naadloze sokken. Wollen sokken daarentegen kun je beter op maximaal 30 graden wassen, anders krimpen ze.
#1 Eerst wassen
Als je nieuwe sokken gelijk aantrekt zonder ze eerst te wassen is de kans groot dat bij de tenen of bij de hak extra snel kale of dunne plekjes ontstaan. Daarbij neemt garen dat nog niet gewassen is geen vocht op waardoor je sokken minder goed ademen.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.