Meestal is de wond binnen 4 weken na de operatie helemaal gesloten en zie je een litteken.Onder de huid gaat het genezingsproces nog ongeveer een half jaar verder.
Zo is ook bij amputaties de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Als gevolg van het vaak grote wondoppervlak en het feit dat veelal weefselschade de reden is voor een amputatie, kunnen nabloedingen en met name infecties vaker voorkomen.
Training met prothese
Deze opname duurt enkele weken tot maanden, afhankelijk van het amputatieniveau en uw algemene toestand. Zo bedraagt de gemiddelde opnameduur voor een onderbeenamputatie vier weken en ongeveer drie maanden voor een amputatie van andere ledematen.
In 90 procent van de gevallen is amputatie nodig vanwege problemen met de bloedvaten. De andere 10 procent komt door een ongeluk, na een infectie, een tumor, een verbranding of bevriezing. U ligt 7 tot 10 dagen in het ziekenhuis.
Wanneer de meeste zwelling uit de stomp is verdwenen (na enkele weken), bekijkt de revalidatiearts de mogelijkheid van een ZIP. Dit is een tijdelijke prothese waarmee de knie weer kan buigen. Deze ZIP kan soms tot een half jaar na de operatie worden gebruikt.
Na een amputatie hebben veel mensen het gevoel dat hun ledemaat nog aanwezig is. Ze ervaren pijn, jeuk of andere sensaties in het ontbrekende lichaamsdeel. We noemen dit fantoomgewaarwordingen of fantoompijn.
Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 2000 beenamputaties plaats. Een beenamputatie kan verschillende redenen hebben. In ongeveer 90% van de gevallen is een amputatie het gevolg van vaatproblemen. Verder kan een amputatie nodig zijn door een ongeluk (trauma), een infectie of een bottumor.
De orthopedisch chirurg is meestal voor de amputatie al betrokken bij uw behandeling. Als een amputatie onvermijdbaar is, voert de orthopedisch chirurg deze bij u uit. De orthopedisch chirurg is eindverantwoordelijk voor de gehele zorg tijdens de operatie.
Vooral de grote teen is belangrijk, maar ook de kleintjes leveren hun bijdrage. Dat is te zien bij mensen die flinke hinder ondervinden omdat hun tenen niet goed functioneren. Al lukt lopen gewoonlijk nog wel, bijvoorbeeld door de knieën verder op te trekken. 'In zoverre kun je een teen best missen.
U blijft 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis. Dit hangt af van hoe snel u herstelt na de operatie. Voordat u naar huis gaat, krijgt u door de verpleegkundige een tijdelijke borstprothese aangemeten. Dit is een losse prothese die u in uw beha kunt dragen, zodat de contour van uw lichaam met kleding aan gelijk is.
Het verbinden van de amputatiestomp is in het begin erg gevoelig. In de meeste gevallen krijgt u na de operatie een zogenaamd amputatiegips (stompcast). Dit is een gipsverband om de amputatiestomp. De stompcast beschermt de amputatiewond en voorkomt dat uw knie in een verkeerde stand gaat staan (dwangstand).
Borstsparend en amputatie nader onderzocht: een groot nationaal onderzoek. Borstsparende chirurgie met radiotherapie laat op lange termijn een gelijke of betere borstkankerspecifieke overleving zien dan mastectomie bij patiënten met een vroeg stadium van borstkanker.
Fantoompijn is pijn die u voelt in uw geamputeerde lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten fantoompijn: branderig gevoel. verkrampte houding van het lichaamsdeel.
Een amputatie is een operatie waarbij we een lichaamsdeel weghalen. Bijvoorbeeld een arm, een been, een voet, een hand, een teen of een vinger. Soms is amputatie nodig, bijvoorbeeld omdat iemand heel erge pijn heeft door beschadigde zenuwen. Of bij problemen aan bloedvaten, een infectie, een tumor of na een ongeluk.
Er is het gevoel van aanwezigheid, houding en afmeting van het afwezige lichaamsdeel. Bij het gevoel van afwezigheid, voelt het alsof het lichaamsdeel er nog gewoon is; het voelt als voorheen. Ook is er het houdingsgevoel. Hierbij heeft u het gevoel dat het lichaamsdeel in een bepaalde stand staat of ligt.
De drie meest voorkomende amputatieniveaus zijn de onderbeenamputatie, de knie-exarticulatie en de bovenbeenamputatie.
Fantoompijn zien we vaak bij amputatie beiderzijds, beenamputatie, amputatie meer richting hand of voet of als er ernstige pijn bestaat direct voor of na de amputatie. De pijn is zeer karakteristiek.Er zijn brandende, schietende, prikkende, stekende, snijdende of krampende (rigide fantoompijn) sensaties.
Fantoompijn kan voortdurend aanwezig zijn, maar het kan ook aanvalsgewijs zijn of uitgelokt worden door bepaalde prikkels. Deze aanvallen kunnen dagelijks, wekelijks of maandelijks voorkomen en ook de duur kan verschillen van enkele minuten tot uren. Er kunnen ook lange pijnvrije periodes voorkomen.
Borstkanker kan na de behandelingen terugkomen. Er kan bijvoorbeeld weer een tumor ontstaan in je borst of het litteken of in de lymfeklieren rondom de borst. Dan kun je opnieuw behandelingen krijgen die gericht zijn op genezing.
Na de amputatie komt het geamputeerde lichaamsdeel eerst terecht op de afdeling Pathologie in het ziekenhuis. Hier wordt onderzoek gedaan naar het weefsel van de ledemaat. Tot het onderzoek is afgerond wordt het geamputeerde lichaamsdeel hier bewaard.
Het is mogelijk met een beenamputatie in de auto te rijden. Wettelijk gezien bent u wel verplicht uw lichamelijke beperking te melden. De procedure hiervoor loopt via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).