De Verdragen van Schengen (gezamenlijk ook wel bekend als het Verdrag van Schengen of Akkoord van Schengen) zijn verdragen tussen een aantal Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Het grondgebied van deze landen vormt de Schengenzone.
Verdragen waarbij zowel de EU als de lidstaten partij zijn, worden "gemengde verdragen" (mixed agreements) genoemd. Akkoorden kunnen worden gesloten met één enkele derde staat of internationale organisatie (bilaterale overeenkomst) of met meerdere staten (multilaterale overeenkomst).
Multilaterale en bilaterale verdragen
Een multilateraal verdrag is een verdrag met verschillende partijen. Dat kunnen andere landen zijn. Maar ook internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Een bilateraal verdrag is een verdrag met 1 andere partij.
De Schengenzone is een apart onderdeel van de EU waar binnenlandse grenscontroles tussen de deelnemende landen zijn opgeheven, wat betekent dat reizigers zonder paspoortcontrole binnen de zone kunnen reizen.
Schengen — reizen zonder identiteitsdocument
Binnen dit gebied kunnen alle EU-burgers en veel burgers van buiten de EU vrij rondreizen zonder grenscontroles. Sinds 1985 is dit gebied almaar groter geworden en het omvat nu vrijwel alle EU-landen en enkele niet-EU-landen (Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland).
Momenteel bestaat het Schengengebied uit 26 Europese landen, waarvan 22 EU‑lidstaten: België, Tsjechië, Denemarken, Duits‑ land, Estland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Li‑ touwen, Luxemburg, Hongarije, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.
Schengen is de naam van een klein dorpje in Luxemburg, op de grens met Duitsland en Frankrijk, waar het Schengenakkoord (1985) en de Schengenuitvoeringsovereenkomst (1990) zijn ondertekend.
De EU-landen Bulgarije, Cyprus, Ierland en Roemenië zijn geen Schengenlanden. En de Schengenlanden IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland zijn geen lid van de EU.
Nederland maakt deel uit van het Schengengebied. Het Schengengebied bestaat uit verschillende Europese landen. Binnen het Schengengebied zijn geen grenscontroles.
Er zijn drie soorten verdragen, namelijk bilaterale, multilaterale en plurilaterale. Een bilateraal verdrag geldt tussen het Koninkrijk der Nederlanden en één andere partij, een multilateraal verdrag geldt tussen het Koninkrijk en meerdere partijen.
Internationale overeenkomsten worden gebruikt om de EU te helpen haar beleidsdoelstellingen te verwezenlijken. Zij kunnen grote gebieden bestrijken, zoals handel, samenwerking en ontwikkeling, of specifieke beleidsgebieden als textiel, visserij, douane, vervoer, wetenschap en technologie.
Volgens een aantal lidstaten zijn Bulgarije en Roemenië nog niet klaar voor toetreding tot het paspoortvrije Schengengebied. De reden hiervoor is de aanhoudende corruptie in beide landen waardoor de rechtstaat niet gewaarborgd kan worden.
In 1985 sloten de landen van de Benelux, Frankrijk en de Bondsrepubliek Duitsland het Akkoord van Schengen, om vanaf 1992 vrij verkeer van personen tussen de aangesloten landen mogelijk te maken. Inmiddels zijn er 22 EU-lidstaten bij aangesloten, plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.
Van de EU-landen maken Roemenië en Bulgarije nog geen deel uit van de Schengenzone; voor Cyprus is het verdrag nog niet in werking getreden. Ook vier landen die geen lid zijn van de Europese Unie, maken wel deel uit van het Schengengebied: Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.
Het aantal EVA/EER-leden nam echter spoedig af: Zwitserland besloot de overeenkomst na een negatief referendum niet te ratificeren, en Oostenrijk, Finland en Zweden traden in 1995 toe tot de EU. Alleen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein bleven deel uitmaken van de EER.
Het land is echter geen lid van de EU, door Franse veto's in de jaren zestig en doordat de bevolking het lidmaatschap afwees in een referendum in 1994. Noorwegen is wel lid van de NAVO en van de Europese Economische Ruimte i.
Hebt u een geldige Nederlandse verblijfsvergunning en een geldig reisdocument? Dan hebt u geen visum nodig voor reizen binnen het Schengengebied.
Met een Schengenvisum kort verblijf kunt u maximaal 90 dagen per 180 dagen in alle landen van het Schengengebied blijven. Bijvoorbeeld voor vakantie, zaken of een bezoek aan familie of vrienden. Nederland is 1 van de Schengenlanden. Op het visum staat voor welke periode het visum geldig is.
EVA staat voor Europese Vrijhandelsassociatie. In het Engels heet de associatie EFTA (European Free Trade Organisation). Het is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
Een Schengenvisumsticker in je paspoort geeft toegang tot de 26 Schengen lidstaten in Europa. Je kan met een Schengenvisum door een groot deel van Europa reizen zonder voor ieder land afzonderlijk een visum aan te hoeven vragen. Een visum is een sticker die in het reisdocument (paspoort) wordt geplakt.
Welke niet-EU-landen zijn Schengenlanden
Noorwegen; IJsland; Zwitserland.
Er zijn niet-EU-landen die zich in het Schengengebied bevinden (IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Monaco, San Marino en Vaticaanstad) en er zijn ook landen die deel uitmaken van de EU en geen deel uitmaken van het Akkoord van Schengen, namelijk Ierland, Roemenië en Bulgarije; voor Cyprus is het verdrag ...