Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
Dram – De Schotse benaming voor een glas whisky. Je drinkt een dram: een glaasje dus. Een dram is dus geen maat of meeteenheid, zoals wel eens wordt gedacht.
Whiskeystenen zijn kleine stenen die je in de vriezer bewaart en in je whiskeyglas doet wanneer je de whiskey lekker koud wilt drinken. Door de stenen te bevriezen, worden ze ontzettend koud en ze houden deze kou ook lang vast. Ze zijn zo effectief dat je aan enkele stenen in je glas al genoeg hebt.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
Heb je je ook wel eens afgevraagd hoe dit komt? "Glen" stamt af van het Gaelische woord 'glean' en betekent in Schotland en Ierland 'vallei'. Een typische 'glen' is meestal uitgesleten door een gletsjer waardoor deze vaak diep en smal zijn, met een kenmerkende U-vorm.
Waarom Jack Daniel's zo populair is
Jack Daniel's is dus heel duidelijk de best verkochte whisky ter wereld.
1. GLENGLASSAUGH 51 YEARS. De duurste maar ook gelijk de meest exclusieve whisky: een zeer speciale single malt scotch whisky, afkomstig uit de Glenglassaugh distilleerderij, gelegen in Highland, Schotland.
Proof wordt niet uitgedrukt in een percentage, maar in een getal dat twee keer zo hoog is als het alcoholpercentage. Zo kan een whiskey bijvoorbeeld 40% alcohol bevatten, wat gelijk staat aan 80 proof.
Cask strength is een term die wordt gebruikt bij de productie van whisky om het alcoholvolume aan te geven dat wordt gebruikt voor een whisky tijdens het rijpen in een vat. Dit volume ligt meestal tussen de 60-65%.
Nadat je de fascinerende geschiedenis van deze bijzondere ambacht hebt leren kennen, kun je je bezoek afronden met een 'wee dram', een borreltje.
Neem een slokje en laat de drank flink je mond rondgaan. Zo zorg je ervoor dat de whisky langs alle verschillende smaakpapillen komt in je mond, waardoor je maximaal kans hebt om alle smaken te herkennen. Doe ook echt je best om deze smaken eruit te pikken. Zoek bijvoorbeeld naar vanille, karamel en toffee.
Begin bij zachte en milde whisky! In deze categorie vallen whisky's waarvan de sterke alcohol niet overheersend is, de whisky soepel aanvoelt in de mond en waarbij het branderige gevoel in je keel vrijwel uitblijft. Kortom: de whisky is toegankelijk voor jou om mee te beginnen.
Dit zijn er ongeveer 128. Zo nu en dan sluit of opent er een nieuwe distilleerderij. Niet alleen wordt in Schotland meer whisky geproduceerd dan waar dan ook. Nergens op aarde zijn de distilleerderijen zo geconcentreerd als in Schotland.
Een whisky likeur is een combinatie van whisky mét likeur of een whisky die op smaak gebracht is door de toevoeging van bijvoorbeeld honing, ook bekend als 'honing whisky', of andere ingrediënten zoals kruiden en specerijen.
1. Glen Scotia Single Malt (25 jaar) Buiten deze categorieën om werd de Glen Scotia Single Malt expression van 25 jaar oud verkozen tot beste whisky van 2021. Volgens de jury is het 'een diepe, rijke en geconcentreerde elegante single malt'.
Beide spellingen zijn juist. Whisky is in het Nederlands de standaardvorm. Kenners gebruiken voor bepaalde soorten de schrijfwijze whiskey. In Schotland en de meeste andere whiskyproducerende landen is de spelling whisky gebruikelijk.
Glen Talloch is een blend met maar liefst 30% malt whisky's die minimaal 5 jaar gerijpt zijn. Samen met de beste graanwhisky's vormen ze een geweldige combinatie van kracht en finesse. Echt iets om even bij stil te staan met een mooi glas.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.
Het grootste verschil tussen whiskey en bourbon zijn de ingrediënten. Bourbon wordt gemaakt van maïs en whiskey van graan. Whiskey mag dus geproduceerd worden tot 95% alcohol waar bourbon dat maar tot 80% mag. Daarnaast wordt whiskey opgeslagen in zowel oude als nieuwe vaten, en bourbon enkel in nieuwe eikenvaten.