Oogsnot, slaap, soepogen, korrels, een bezoekje van de zandman, rheum: er zijn veel namen voor dat gele spul in je ooghoeken.
Omdat men 's nachts niet de ogen knippert én het traanvocht stroperiger is, hoopt het oogvocht zich op in de ooghoek. 's Ochtends heeft men dan een korreltje opgedroogd traanvocht in de ooghoeken. Dit slaapzand zou volgens veel ouders tevens het bewijs zijn dat Klaas Vaak wel degelijk bestaat.
Toen vroeger de bessen nog met de hand werden geplukt, werden ze verzameld in een 'Siepje', de Zuid-Bevelandse benaming voor het mandje waar ze ingegooid werden.
Het aangedane oog is rood, geeft een afscheiding maar is meestal niet of weinig pijnlijk. Een bacteriële conjunctivitis geeft een geelgroene afscheiding (pus). De meeste virale infecties van de conjunctiva veroorzaken slijmvorming en waterige afscheiding.
Het traanvocht bestaat uit water, een soort olie en een slijmlaagje.'s Nachts maken je ogen wel de olie en het slijmlaagje aan, maar je traanklieren maken dan even geen water aan. Hierdoor is het traanvocht wat dikker.
Oogsnot, slaap, soepogen, korrels, een bezoekje van de zandman, rheum: er zijn veel namen voor dat gele spul in je ooghoeken. Hoe dat daar komt? De schuldige is de plica semilunaris, een kliertje bij je ogen dat gedurende de nacht een dikke traanvloeistof uitscheidt.
Wanneer je een oogontsteking hebt, is het bindvlies van je oog ontstoken. Dat is het doorzichtige slijmvlies aan de binnenkant van je oog. In de meeste gevallen wordt een oogontsteking veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Je kunt een ontsteking aan één oog of aan beide ogen krijgen.
Volgens het WNT is pinkoog de benaming voor het zweertje op een ooglid, maar waarschijnlijk werd oorspronkelijk alleen het aangetaste oog zo genoemd en is men pas later pinkoog ook voor het zweertje zelf gaan gebruiken.
Bij een rood oog is het witte deel van uw oog rood. De roodheid kan aan één of beide ogen voorkomen. U kunt er klachten bij hebben zoals jeuk, slijm of pus, tranen, branderig gevoel en dikke oogleden. of als u opeens niet meer tegen licht kunt.
Een oogontsteking komt meestal door een verkoudheidsvirus, minder vaak door een bacterie. Uw oog is rood en er kan slijm of pus in uw oog zitten. Maak het oog een paar keer per dag schoon met kraanwater.
Een teveel aan slaap in de ogen kan ook ontstaan als gevolg van een allergie, zoals hooikoorts. Een grote hoeveelheid slaap kan echter ook een teken zijn van een oogaandoening, dus als je het niet zeker weet kun je het beste naar de huisarts gaan.
In de volksmond bestaan er verschillende synoniemen voor deze aandoening: naast het officiële 'strontje', wordt een hordeolum ook padzeiker, padschijter, wijnoog, kwijn, kween of pisoog genoemd. Het volksgeloof wil dat je het krijgt als je je behoefte doet in het paadje naast de kerk.
Een strontje is een rood, pijnlijk bultje op het ooglid. Het bultje ontstaat plotseling. Vaak wordt het een puistje met een puskopje. Een strontje gaat vaak vanzelf over.
Behandeling van strontjes
Je kunt strontjes voorkomen door te proberen zo min mogelijk in je ogen te wrijven en je oogleden schoon te houden. Als strontjes een punt van zorg zijn of vaker voorkomen, is het belangrijk je oogleden vrij te houden van bacteriën en je contactlensspecialist te raadplegen.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Door overmatig alcoholgebruik kun je last krijgen van een amblyopie, met als grootste risico het verliezen van het gezichtsvermogen. Staar - Bij mensen die staar hebben en veel drinken gaat het gezichtsvermogen sneller achteruit.
Een ooglid is een huidplooi die de ogen beschermt tegen vuil en vocht. Elk oog heeft een bovenste ooglid (palpebra superior) en een onderste ooglid (palpebra inferior).
Hoornvlies (de cornea)
Het hoornvlies (de cornea) is het voorste doorzichtige deel van het oog. Het is een voortzetting van het witte deel van het oog, de harde oogrok (sclera) genoemd. De sclera omvat de hele oogbol. Achter het hoornvlies is het gekleurde deel van het oog te zien, het regenboogvlies (iris).
Wat is glaucoom? Bij glaucoom wordt de oogzenuw beschadigd. Hierdoor ontstaat geleidelijk verlies van uw gezichtsveld. Meestal is de oogboldruk bij glaucoom te hoog, maar de oogboldruk kan ook normaal zijn.
Bij wazig zien is uw zicht doffer, doordat de contrasten die u ziet vager zijn. Dit kan geleidelijk of plotseling ontstaan en tijdelijk of blijvend zijn. Dit ligt aan de oorzaak van het wazig zien. Het kan aan beide ogen tegelijk voorkomen, maar wazig zien met één oog is ook mogelijk.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
In het kort. Als de randen van uw oogleden ontstoken zijn, kunnen ze rood, dik en schilferend zijn. U kunt droge, branderige, jeukende of geïrriteerde ogen hebben. De ontsteking komt vaak doordat de talgkliertjes in uw oogleden niet goed werken.
Symptomen van vermoeide ogen
Moeite met scherpstellen. Terugkerende hoofdpijn, met name in het voorhoofd en achter de ogen. Branderige ogen. Jeukende ogen.
Haal slijm en pus weg met een wattenstaafje of wattenschijfje met kraanwater. Bij veel pus of slijm kun je ook een nat washandje gebruiken. Strijk van de buitenste naar de binnenste ooghoek (richting de neus). Draag bij veel licht een zonnebril.