Het woord Syriër staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De officiële taal in Syrië is Arabisch. Daarnaast wordt er Koerdisch en Armeens gesproken. Syrisch orthodoxen spreken Aramees en ook Circassische talen uit het Noorden van de Kaukasus worden wijdverbreid begrepen.
Religie. Van de bevolking is 87% moslim en 10% christen. In afwijking van de meeste andere Arabische landen is de islam geen staatsgodsdienst, maar wel de publieke religie en de sharia is een belangrijke bron van het Syrische recht.
Zo is de hoofdstad Damascus de oudste bewoonde stad ter wereld. Daarnaast zijn er vele andere historische steden zoals Bosra, Aleppo en Palmyra. In deze steden en verspreid over het land vind je kastelen, kloosters, ruïnes, moskeeën, tempels, een Romeins theater en vele andere oude bouwwerken uit de oudheid.
"In Syrië kus je een man drie keer, maar een vrouw juist niet. Dat is omdat je haar of haar man niet wilt beledigen." Hij vindt het gek om in Nederland soms een vrouw wel drie zoenen te geven, maar haar partner niet. "Dat is gek, dan wil ik de man ook gewoon drie keer kussen, dat voelt persoonlijker."
Hallo / Tot ziens
Ahlan wa sahlan (welkom) wordt ook gebruikt in meer formele bijeenkomsten en kan verkort worden tot ahlan , waardoor het in de meeste scenario's geschikt is.
Tegenwoordig vind je typisch Syrische gerechten als hummus, tabouleh, kibbeh, baba ganoush en muhammara in elke supermarkt in Nederland. Bovendien worden er Syrische restaurants opgezet in het hele land.
De Syrische Burgeroorlog is een burgeroorlog in Syrië tussen enerzijds president Bashar al-Assad met het regeringsleger (moreel gesteund door Rusland en China) en anderzijds de rebellen (moreel gesteund door het Westen en de Verenigde Staten) die tegen zijn regime vechten.
Dat is bijna 0,4 procent van de bevolking. De meesten (49 duizend) zijn recente immigranten; ze hebben zich tussen 2014 en 1 september 2016 ingeschreven bij een gemeente. Ze wonen verspreid over Nederland. In absolute zin tellen Amsterdam (1 414), Rotterdam (1 263) en Utrecht (963) de meeste inwoners uit Syrië.
Syrische vrouwen zijn dolblij met de vrijheid in West-Europa, vertelt arts en hematoloog Nour Saadi, die in 2013 in Nederland aankwam. “In Syrië worden ze altijd gecontroleerd: door hun man, door hun familie, door de regels en wetten van de maatschappij. In Europa kunnen ze voor het eerst hun eigen keuzes maken.”
Miljoenen mensen zijn op de vlucht in Syrië en daarbuiten. 90% van de Syriërs leeft in armoede.Oorlog, armoede, honger, verspreiding van ziektes zoals cholera en een ingestort zorgsysteem. Daar komen de gevolgen van de verschrikkelijke aardbeving in februari 2023 in Turkije en Syrië nog eens bovenop.
Op 17 april 1946 werd de Syrische Republiek onafhankelijk. Onafhankelijk Syrië werd een seculiere republiek die, gesteund door de Sovjet-Unie, toenadering zocht tot andere Arabische landen. Van 1958 tot 1961 vormde Syrië een staatkundige eenheid met Egypte als de Verenigde Arabische Republiek (VAR).
Onder invloed van de Arabische Lente, waarbij de bevolking van buurlanden als Tunesië en Egypte eind 2010 haar regime begint te ondermijnen, gaan daarom ook Syriërs de straat op om te protesteren tegen Bashar al-Assad. Voor veel intellectuelen is het duidelijk dat het land met open ogen een burgeroorlog zou ingaan.
Damascus werd gesticht in het 3e millennium voor Christus en is daarmee een van de oudste steden in het Midden-Oosten. In de middeleeuwen was Damascus het centrum van een bloeiende ambachtelijke industrie, gespecialiseerd in zwaarden en kant.
Arabieren zijn oorspronkelijk de nomadische Semitische inwoners van het Arabisch Schiereiland (Arabië), die het Arabisch als taal hebben.
Het overgrote deel van de Syrische vluchtelingen zoekt veiligheid in de buurlanden. Turkije vangt de meeste Syriërs op: in dit land leven zo'n 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen.Ook buurlanden Jordanië en Libanon vangen grote aantallen Syriërs op. UNHCR coördineert de hulp aan vluchtelingen in de regio.
Bashar Hafiz al-Assad (Arabisch: بشار حافظ الأسد) (Damascus, 11 september 1965) is sinds 17 juli 2000 de president van Syrië.
6,8 miljoen Syriërs zijn ontheemd in hun eigen land.Daarnaast vluchtten zo'n 6,6 miljoen Syriërs het land uit. Zij worden opgevangen door 130 landen over de hele wereld. De meesten (80%) worden echter opgevangen in buurlanden, zoals Turkije, Libanon, Jordanië, Irak en Egypte.
De vijf landen die de meeste vluchtelingen opvangen, vangen allemaal meer dan een miljoen vluchtelingen op: landen die de meeste vluchtelingen opvangen: Turkije (3,6 miljoen)Iran (3,4 miljoen)Colombia (2,5 miljoen)
De belangrijkste oorzaken van gedwongen ontheemding in de eerste helft van 2023 waren: oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar; een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië; en een langdurige humanitaire crisis in Afghanistan.
Het hele land is onveilig. Er is veel geweld in het hele land. Er vinden dagelijks explosies, aanslagen en gevechten plaats. Er zijn regelmatig luchtaanvallen en bombardementen, ook op plekken waar veel burgers zijn.
De meeste Syriërs zijn naar Nederland gekomen als gevolg van de burgeroorlog in Syrië. De massale komst van Syriërs en andere migranten wordt ook wel de Europese vluchtelingencrisis genoemd. Het aantal Syriërs in Nederland steeg om die reden van 11.665 in 2013 naar 98.090 in 2019.
Oorspronkelijk werd er vooral koffie gezet en gedronken onder mannen, maar vandaag zetten en drinken ook de vrouwen deze koffie. Bij traditionele Syrische koffie hoort trouwens geen zoet of gebak, bij andere -ik noem het 'normale'- koffie, die ook in Syrië gedronken wordt, kan dat wel.
Er bestaan aanzienlijke sociaal-culturele verschillen binnen de Syrische groep. Een kwart is sterk op Nederland en Nederlandse contacten gericht en heeft betrekkelijk progressieve opvattingen. Ruim een derde richt zich vooral op de Syrische groep en onderschrijft vaker traditionele waarden.
Syrisch = syrisch bijv. naamw. Uitspraak: [`siris] als iets of iemand uit Syrië komt of met Syrië te maken heeft ...