bedeesd, beschroomd, schuchter, timide, verlegen. eigen (bn) : eenkennig, verlegen.
Wat is verlegenheid
Iemand die verlegen is ervaart een gevoel van angst in het gezelschap van andere mensen: sociale angst. Een angst die voortkomt uit het idee niet goed genoeg te zijn of het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je bent bang dat iedereen negatief over je denkt.
bedeesd, bedremmeld, beschaamd, beschroomd, bevangen, bleu, gegeneerd, honteus, onzeker, preuts, schaamachtig, schroomachtig, schroomvallig, schuchter, schuw, terughoudend, timide.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
Veel mensen zijn wel eens verlegen, bijvoorbeeld als ze een grote groep moeten toespreken. Maar verlegenheid kan ook ernstiger vormen aannemen, bijvoorbeeld zo verlegen zijn dat je niet meer naar een feest durft. Verlegenheid is een uiting van onzekerheid.
Timide (afkomstig van het Latijn, timidus) is een manier om een persoon te beschrijven en betekent zoveel als verlegen, schuchter, schuw en bedeesd.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
precies op tijd komend. nauwgezet.
Iemand die een bepaald standpunt naar voren brengt, maar dit onvoldoende weet te onderbouwen in een gesprek, wordt in verlegenheid gebracht.
Een van de eerste stappen om verlegenheid te overwinnen is te proberen te accepteren dat je verlegen bent, en je er goed over voelen. Hoe meer je je verlegenheid bewust en onbewust onderdrukt en verhult, hoe langer het aanhoudt. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: Ik ben verlegen en daar is niks mis mee.
Verlegenheid heeft verschillende oorzaken
Verlegenheid is voor een deel erfelijk: als veel mensen in jouw familie verlegen zijn, heb jij een grotere kans om dit ook te zijn. Ook onzekerheid, een laag zelfbeeld, of vervelende ervaringen in de puberteit, zoals pesten, vergroten je kans op verlegenheid.
Kenmerken van verlegenheid: Je geblokkeerd voelen of geremd voelen zodra er meerdere mensen bij elkaar zijn. Je niet mengen in gesprekken of je buiten de groep plaatsen. Het gevoel hebben dat je wordt beoordeeld door andere mensen.
Het heeft niet eens veel met jou te maken. Maar het voelt als zijn laatste kans om vrijgezel te zijn. Hij staat voor een beslissing om definitief voor jou te kiezen. Mannen die er te laat achter komen dat ze twijfelen, en hier niet goed over nadenken, kunnen zich in het nauw gedreven gaan voelen.
Eenzelvig = 1) Afgetrokken 2) Eenkennig 3) Eentonig 4) Gelijk 5) Gereserveerd 6) Gesloten 7) Graag alleen 8) Graag alleen zijnde 9) In zichzelf gekeerd 10) Ingekeerd 11) introvert 12) Mensenschuw 13) Niet op gezelschap gesteld 14) Op zic...
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Bij antisociaal gedrag is er sprake van probleemgedrag dat ernstiger is dan bij opstandig gedrag. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in: vechten. stelen (vaak in samenwerking met leeftijdsgenoten in tegenstelling tot gedragsgestoorde kinderen, door wie het stelen veelal alleen wordt uitgevoerd)
verlegen, schroomvallig. als trefwoord met bijbehorende synoniemen: bleu (bn) : angstig, bedeesd, schuchter.
een beetje bang om iets te zeggen
1) Afgezonderd 2) Angstvallig 3) Bang 4) Bedremmeld 5) Bescheiden 6) Beschroomd 7) Bevend 8) Bleu 9) Blo 10) Blode 11) Eenkennig 12) Kalm 13) Laf 14) Niet overijld 15) Ni... een beetje bang om iets te zeggen, verlegen Voorbeeld: Zij is zeer sociaal, terwijl ik nogal bedeesd ben.