Sportverslaafd is iemand die vrijwel elke dag sport, met een gemiddelde van 7,5 uur per week. Dat is vier keer zo veel als een gematigde sporter doet. Een sportverslaafde voelt zich slecht als hij niet traint en negeert blessures om koste wat het kost te blijven trainen.
Het omvat het gedrag dat van een goed sportman of -vrouw wordt verwacht wanneer hij of zij de sport uitoefent. Sportiviteit is het naleven van de geschreven en de ongeschreven regels die bij een sport horen. Een andere betekenis van de uitdrukking is het beoefenen van een of meerdere sporten.
Sporten zijn meestal activiteiten gebaseerd op lichamelijke beweging, gebruikmakend van kenmerken als kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen. Hieronder volgt een aantal kenmerken: Een sport heeft een vastgelegd aantal regels die bij alle spelers bekend behoren te zijn.
Ongeorganiseerd sporten is in deze monitor gedefinieerd als 'zelf of in een groep in de openbare ruimte sporten, zonder tussenkomst van een sportaanbieder'. De gespreksdeelnemers noemen het overigens liever individueel bewegen versus collectief georganiseerd aanbod.
Als richtlijn wordt aangehouden dat een kind moet kunnen huppelen en hinkelen om op sport te gaan. Dit is rond de leeftijd van vier of vijf jaar oud.
Sportbeoefening waarbij de prestaties minder belangrijk zijn dan het plezier. De overheid stimuleert recreatiesport omdat bewegen gezond is. Sportbeoefening buiten clubverband wordt ook wel 'recreatiesport' genoemd.
Onder anders georganiseerd verstaan zij sport buiten een vereniging, dus sporten in informeel verband, alleen of via andere vormen zoals de sportschool, bedrijfssport, of welzijnswerk.
Er is verschil van mening over of het spelen van games als "sport" beschouwd kan worden. E-sport wordt in slechts enkele landen (VS, Brazilië, China, Zuid-Korea, Frankrijk) erkend door de gevestigde sportfederaties als een sport.
Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v. Chr. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.
"Sporten wordt in de sociologische literatuur soms wel en soms niet tot de hobby gerekend. Verzamelen wordt vaak als hobby gezien, gamen en televisiekijken niet, muziek maken weer wél." Die beoordeling heeft volgens de onderzoeker vooral te maken met of de activiteit nut heeft.
Hardlopen, een basketbalwedstrijd spelen of in een hoog tempo baantjes trekken in het zwembad: dat is hoog intensief bewegen. Je doet een grote fysieke inspanning, maar wordt er meteen voor beloond. Want heel intensief bewegen, is voedsel voor lichaam én geest.
Bigorexia (ook wel bigorexia nervosa of megarexia genoemd) is een stoornis waarbij mensen een verstoorde lichaamsbeleving hebben. Het lijkt inderdaad veel op de verstoorde lichaamsbeleving die je ziet bij vrouwen (en mannen) met anorexia nervosa, maar dan omgekeerd.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2021 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (74%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 60%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 56%). Ouderen (65 jaar en ouder) sportten het minst (37%).
Sportdeelname wekelijks
In 2021 zaten Nederlanders van 4 jaar en ouder die minimaal één keer per week sporten (gemiddeld 9 uur en 30 minuten) op een gemiddelde dag in de week iets meer dan Nederlanders die minder dan één keer per week aan sport doen (gemiddeld 8 uur en 42 minuten).
Het aantal sporters en de sportfrequentie is na een flinke stijging tussen 2013 en 2017 gestabiliseerd. Nederland sportte in 2019 gemiddeld 9,0 keer per maand. In 2019 waren 4.270.000 leden lid bij één of meerdere bij NOC*NSF aangesloten sportbonden.
Sporters kunnen ook verdeeld worden in georganiseerde sporters, die aangesloten zijn bij een sportvereniging, en ongeorganiseerde sporters, die bijvoorbeeld individueel of met een partner gaan hardlopen of in het park gaan voetballen.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Eet puur en met mate. Zoveel mogelijk pure voeding; groenten, fruit, noten, kwark, vis en gevogelte zijn erg goed voor je. Vermijd suikers, transvetten en het eten van teveel koolhydraten in de vorm van pasta, aardappelen, rijst en brood. Doe aan krachttraining en doe dit zo vaak je kunt, 2, 3, 4 x per week.
Samenvatting: Krachttraining is gezond voor jongeren en zelfs voor kinderen. Op jonge leeftijd zorgt het ervoor dat kinderen sterker worden. In de puberteit neemt daarnaast ook de spiermassa toe. Zeer belangrijk hierbij is goede begeleiding, om fouten of blessures te voorkomen.
Lid: Je kunt bij ons lid worden als je een natuurlijke persoon bent en 16 jaar of ouder. Basic-Fit kan je vragen aan te tonen door legitimatie dat jij degene bent van wie de pas is, of om je leeftijd te checken.
Als je als kind zijnde spieren ontwikkelt, en je botten zijn nog in volle groei, krijg je te korten spieren. Hierdoor zullen ze op lange termijn veel last ondervinden door té strakke spieren, en kunnen er makkelijker scheurtjes ontstaan.