Een stateloos persoon is iemand die door geen enkel land erkend is als staatsburger. Statelozen hebben dus ook geen nationaliteit, omdat zij met geen enkel land een juridische verbintenis hebben.
3 van de UNHCR (de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen) wordt de facto staatloosheid gedefinieerd als een toestand waarin een persoon zich, buiten het land waarvan hij de nationaliteit heeft, bevindt en hij geen bescherming kan of wegens gegronde redenen niet wil, krijgen van dat land.
Geregistreerde staatlozen in Nederland
Onder de geregistreerde staatlozen zijn bijvoorbeeld Molukkers, en personen uit Syrië, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoudie Arabië. De groep staatloze Molukkers is overigens wettelijk gelijkgesteld aan Nederlanders.
Vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort
Dan kunt u in sommige gevallen een vreemdelingenpaspoort krijgen. Bijvoorbeeld wanneer u van uw eigen land geen reisdocument krijgt. Bent u erkend als vluchteling, dan kunt u een vluchtelingenpaspoort krijgen.
De officiële spelling is: stateloos. In de Leidraad van de Woordenlijst Nederlandse Taal (het zogenaamde Groene Boekje) staat namelijk dat je geen -en als tussenklank schrijft in afleidingen die eindigen op -loos.
Er zijn verschillende manieren om Nederlander te worden: automatisch door geboorte als bij de geboorte 1 van uw ouders Nederlander is, adoptie of erkenning. Of via een procedure (optie of naturalisatie). Buitenlanders kunnen na 5 jaar legaal in Nederland wonen het Nederlanderschap aanvragen.
Staatloosheid wordt vastgesteld aan de hand van de toepasselijke nationaliteitswet(ten). Nederland erkent de Palestijnse nationaliteit niet. Dit betekent dat als een persoon uitsluitend de Palestijnse nationaliteit heeft, hij voor ons staatloos is.
Leden van de Europese Unie gebruiken bordeauxrode paspoorten, terwijl Caricom (Caribbean Community and Common Market) blauwe paspoorten gebruikt. De reden voor bordeauxrood is niet helemaal duidelijk. De blauwe paspoorten staan symbool voor 'de nieuwe wereld', namelijk Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oceanië.
Verder weten we dat ongeveer 43.000 mensen als 'nationaliteit onbekend' zijn geregistreerd. Daarbovenop is er nog een onbekend aantal mensen staatloos zonder verblijfsvergunning. In Nederland bestaat er geen procedure waarmee staatloosheid kan worden vastgesteld.
Een vluchtelingenpaspoort is een paspoort speciaal voor vluchtelingen. U hebt hier recht op als u een asielstatus hebt of een verblijfsvergunning type III of IV. Het paspoort is overal ter wereld geldig, behalve in het land waarvan u de nationaliteit hebt.
Statelozen zijn mensen door geen enkele staat als onderdaan worden beschouwd. Ongeveer 15 miljoen mensen in de hele wereld zijn staatloos. Wie geen nationaliteit heeft, wordt door geen enkele overheid erkend en kan geen paspoort of identiteitsdocument krijgen.
U verliest uw Nederlandse nationaliteit als u een Verklaring van afstand (van uw Nederlandse nationaliteit) aflegt. U bent dan geen Nederlander meer. Voor de Nederlandse wet bent u dan een vreemdeling. Het doen van de verklaring kan bij uw gemeente of de Nederlandse ambassade in het land waar u woont.
Een in België geboren staatloos kind verkrijgt immers automatisch de Belgische nationaliteit. De normale weg om als staatloze erkend te worden is via een procedure voor de familierechtbank. De familierechtbank is bevoegd voor vorderingen over de staat van een persoon.
De registratie nationaliteit 'onbekend' betekent dat u uw nationaliteit niet kunt bewijzen met de vereiste documenten. Het betekent dus niet dat u deze nationaliteit niet heeft. Hassan is asielzoeker. Bij zijn asielaanvraag heeft hij verteld dat hij is geboren in Soedan en de Soedanese nationaliteit heeft.
Hoofdregel. In Nederland wordt het staatsburgerschap in de regel verkregen door geboorte. Hoofdregel van de Rijkswet op het Nederlanderschap is dat iemand Nederlander is, als op het moment van geboorte één der ouders Nederlander is.
U doet zelf afstand van uw Nederlandse nationaliteit met een verklaring van afstand. U kunt een verklaring van afstand afleggen bij uw gemeente of bij de Nederlandse ambassade in het land waar u woont. Hebt u alleen de Nederlandse nationaliteit? Dan verliest u deze niet, omdat u dan staatloos zou worden.
Een noodpaspoort wordt alleen afgegeven voor de reis waarvoor het bedoeld is en is maximaal 1 jaar geldig. Het is geen identiteitsdocument. Een noodpaspoort heeft een roze omslag en bevat geen chip.
Zwart: Slechts een beperkt aantal landen in de wereld hebben een zwart paspoort. Dit zijn de landen waar zwart een belangrijke rol vervult zoals Angola, Congo, Zambia, Tsjaad, Botswana en Maliwi. Ook de paspoorten uit Nieuw-Zeeland zijn zwart.
Moet ik mijn paspoort of identiteitskaart meenemen tijdens reizen naar het buitenland? U heeft niet alleen een paspoort of identiteitskaart nodig als u de grens over gaat. U moet u ook kunnen identificeren tijdens uw verblijf of onderweg. Daarom moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart meenemen.
Nederland erkent de Palestijnse Gebieden niet als onafhankelijke staat. In de Palestijnse Gebieden wonen ongeveer 4,8 miljoen inwoners (2020).
Bij het vredesproces tussen Israëlische en Palestijnse autoriteiten zet Nederland, net als de Europese Unie, in op een tweestatenoplossing. Waarbij een veilig Israël en een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan.
Als u Nederlander bent of een geldige Nederlandse verblijfsvergunning heeft, kunt u uw familie naar Nederland halen. Bijvoorbeeld uw buitenlandse partner of uw kinderen. Dit heet 'gezinshereniging'. Er gelden wel voorwaarden om een verblijfsvergunning voor uw familielid te krijgen.
De minister "is van oordeel dat de naturalisatieleges voor de aanvrager betaalbaar zijn". Het gaat immers om kosten met "een eenmalig karakter" die de aanvragers "gedurende lange tijd kunnen zien aankomen en waarvoor zij indien nodig kunnen sparen".