sociaal (bn) : sociabel.
Sociale vaardigheid ook wel sociale zelfredzaamheid genoemd betreft de vaardigheid om goed met je medemensen om te kunnen gaan.
De socialiteit verwijst naar de neiging van een dierenpopulatie om in groepen te leven. Er zijn verschillende niveaus, die zo ver gaan als de vorming van dierenverenigingen. Zoals bij elk evolutionair proces, is er enige variatie in eigenschappen tussen individuen in een populatie.
Iemand die asociaal is (a-sociaal) is onvriendelijk en hinderlijk. Hij of zij gedraagt zich onbeschoft, en onbeleefd en gaat niet op een leuke manier met andere mensen om. Het is dus het tegenovergestelde van sociaal.
Bij pessimisme wordt een slechte afloop verwacht. Het tegenovergestelde is optimisme: de verwachting op een goede afloop. Iedereen herkent wel iets van optimisme en pessimisme. Vaak heeft zowel de optimist als de pessimist ongelijk, beiden overschatten hun verwachting.
blij, blijhartig, blijmoedig, dartel, feestelijk, geanimeerd, hups, jolig, joviaal, levendig, levenslustig, lustig, monter, opgeruimd, opgewekt, optimistisch, speels, uitbundig, uitgelaten, verheugd, vreugdevol, welgemoed. vrolijk (bn) : gelukkig, genietend, genotvol.
(van smaak, kritiek) prettig, zacht
1) Aardig 2) Barmhartig 3) Clement 4) Edelmoedig 5) Geefachtig 6) Gemakkelijk gevend 7) Gemoedelijk 8) Genadig 9) Genereus 10) Gevensgezind 11) Goedaardig 12) Goedertiere... AT, DE; wordt zowel voor stille wijn als voor mousserend gebruikt. Beter in het gebruik dan lieblich.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.
Sociaal wenselijk gedrag betekent: dat je gedrag laat zien waarmee je wilt voldoen aan de wens of eis van de omgeving. dat je je gedraagt zoals je denkt of vermoedt dat de omgeving wenselijk vindt (je weet het soms niet eens zeker) dat je de ander wilt pleasen of behagen soms zelfs gebaseerd op aannames die niet ...
Een sociale categorie is een aantal mensen die enkele kenmerken delen, maar waarbij geen of nauwelijks sprake is van een onderlinge relatie of binding. Gedeelde kenmerken kunnen onder meer geloof, geslacht, leeftijd of beroep zijn.
Tijd: Specifieke datum of periode van de geschiedenis (gaande van prehistorie tot eigen tijd) of een overkoepelend domein (ancien régime, moderne tijd, e.d.) Ruimte: De plaats waar de feiten zich afspeelden. Socialiteit (ook domein): het levensaspect dat de historische informatie bevat.
Het historisch referentiekader is een instrument voor de structurering van historische informatie dat geleidelijk wordt aangevuld. Het begrippenkader en de probleemstellingen aangebracht in het lager onderwijs en de eerste graad worden herhaald, gepreciseerd en verruimd.
De sociaal-emotionele ontwikkeling is feitelijk de ontwikkeling van een eigen persoonlijkheid, overeenkomstig de verwachtingen en gedragingen uit de sociale context. Bij de sociaal-emotionele ontwikkeling hoort onder andere het ontwikkelen van emoties, het zelfbeeld en het temperament van het kind.
Algemeen. De wereld van kinderen van 4 tot 12 jaar wordt steeds groter. Doordat ze buitenshuis in contact komen met andere volwassenen, kinderen en leeftijdsgenoten, leren ze zichzelf steeds beter kennen. Ze gaan zichzelf vergelijken met anderen waardoor ze inzicht krijgen in waar ze goed in zijn.
Bij sociaal-emotionele ontwikkeling gaat het om de ontwikkeling van het gevoelsleven en de persoonlijkheid, het leren omgaan met anderen en het aanleren van sociale vaardigheden. Dit leidt als het goed is tot sociaal en emotioneel welbevinden.
Mensen met deze stoornis hebben veel moeite met stabiliteit in hun denken, voelen en gedrag. Hierdoor zijn ze vaak erg impulsief, prikkelbaar of agressief en op zoek naar een snelle behoeftebevrediging. Ook hebben ze een beperkt ontwikkeld geweten.
Met antisociaal gedrag of antisociale trekken wordt bedoeld dat je het moeilijk vindt om rekening te houden met de gevoelens en wensen van andere mensen. Jouw inlevingsvermogen is beperkt. Je voelt je niet schuldig als je iemand pijn doet en je kunt andermans verdriet en pijn ook niet begrijpen.
Om de invloed van sociaal wenselijke antwoorden te verminderen zijn ooit de zogenaamde forced choice (geforceerde keuze) vragenlijsten ontwikkeld. Bij Likert-schalen kun je bij sociaal onwenselijke stellingen altijd 'Zeer mee oneens' invullen om zo een goed beeld van jezelf neer te zetten.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Introverten hebben veel tijd alleen nodig om alle indrukken te verwerken. Dit wordt soms geïnterpreteerd door hun omgeving als dat ze niet sociaal zijn. Introverten zijn echter net zo sociaal als extraverten, alleen tonen ze dit op een andere manier.
Asociaal gedrag is een vorm van deviant gedrag waarbij geen rekening wordt gehouden met andere mensen of de omgeving. In Nederland wordt in het dagelijkse taalgebruik iemand die asociaal gedrag vertoont vaak een 'aso', 'hufter' of, sinds 2005, 'tokkie' genoemd; in Vlaanderen wordt de term 'marginaal' gebruikt.
Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis, houden van veel aandacht. Ze hebben de neiging om hun gevoelens flink aan te dikken en deze op een dramatische manier te brengen. Als ze niet in het middelpunt van de aandacht staan is de teleurstelling groot.
Wanneer je een histrionische persoonlijkheidsstoornis hebt, uit jij je emoties overdreven uitbundig en wil jij in het middelpunt van de belangstelling staan. Je vraagt continu om aandacht en maakt daarbij vaak gebruik van theatraal/dramatisch gedrag en je uiterlijk.
Wat is een histrionische persoonlijkheidsstoornis? De histrionische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door overdreven uitingen van emoties en aandacht vragen. Deze mensen voelen zich niet op hun gemak of niet gewaardeerd als ze niet in het centrum van de belangstelling staan.
Bij emotioneel volwassenheid sta je meer open voor aanwezig zijn bij de ervaring van dit moment, hoe die ook is en laat je je minder leiden door verlangen en afkeer. Het wordt dan niet nodig om hard van minder fijne gevoelens af te komen. Je ontwikkelt gelijkmoedigheid.