Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
De pterosaurus is een absolute recordhouder: hij is het grootste gewervelde dier dat kon vliegen. Deze vliegende dino had een spanwijdte van zo'n 12 meter, wat meer is dan het gemiddelde sportvliegtuig.
Dinosaurussen leefden zo'n 170 miljoen jaar op de aarde. Ze zijn inmiddels zo'n 65 miljoen jaar uitgestorven door de evolutie. Er zijn tot nu toe al 1100 verschillende soorten dinosaurussen ontdekt en er komen elk jaar nog nieuwe ontdekkingen bij.
De diplodocus, of langnek, leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Hij at alleen planten en kon wel 25 meter lang worden. Hij woog zo'n 12.000 kilo. Dat is net zo zwaar als 3 volwassen olifanten bij elkaar.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Deze traditie begon toen de Britse wetenschapper Richard Owen in 1842 de groep zelf Dinosaurus noemde. Deze term vormde hij met de Griekse woorden deinos en sauros, 'verschrikkelijk' en 'hagedis'. Het verschrikkelijke aan de pas ontdekte reptielen was hun grootte.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De opgegraven Dreadnoughtus Schrani was wellicht nog niet helemaal volgroeid, maar woog toch al zo'n 59 ton. Om de vergelijking te maken: een olifant weegt rond de vijf ton en een Tyrannosaurus Rex acht ton. De Dreadnoughtus is meteen ook het grootste landdier waarvan onderzoekers het gewicht konden bepalen.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
De dinosauriërs of dinosaurussen — de eerste benaming is de vertaling in het Nederlands van Dinosauria, de wetenschappelijke naam van de groep — vormen een diverse groep van reptielen, behorend tot de Archosauria, die stamt uit het Mesozoïcum. Tegenwoordig is bekend dat de vogels dinosauriërs zijn.
Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit. De megaraptor lijkt op een Tyrannosaurus rex, maar hij was iets dunner.
Het korte antwoord: van alles. Ten tijde van de dinosauriërs behoorde het luchtruim toe aan de pterosauriërs, vliegende reptielen – maar zelf geen dinosauriërs – met spanwijdtes tot wel 10 meter.
Tem Basisbeginselen
Sla het wezen met je blote handen. Dit is de meest eenvoudige, maar ook de minst effectieve manier om dino's bewusteloos te maken. Een Slinger, een Knuppel, een Boog/Kruisboog/Samengestelde Boog met Verdovende Pijlen, of een Langnek geweer met Verdovende Pijlen gebruikt.
Hij had een vleugelspanwijdte van ruim tien meter, was bijna even groot als een giraf en voedde zich vermoedelijk met jonge dinosauriërs. Er leefden ook wendbare, insectenetende pterosauriërs ten grootte van een mus.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Maar er waren ook beruchte vleeseters (carnivoren), zoals de Tyrannosaurus Rex. Deze was ongeveer zo groot als een dubbeldekker en had een stuk of 50 vlijmscherpe tanden, elk zo groot als een banaan. Hij had drie tenen, met een grote klauw aan elke teen, en die waren een halve meter lang.
Unieke vondst in Bernissart
De meeste restanten waren afkomstig van Iguanodon, een grote plantenetende dinosaurus die dus duidelijk in onze contreien leefde. Het verhaal van de iguanodons van Bernissart is uniek: nooit eerder werden er zoveel haast volledige skeletten bij elkaar ontdekt.
Omdat de paleontologie geen exacte wetenschap is, blijft het giswerk. Als je bedenkt dat een volwassen Argentinosaurus misschien wel 1000 tot 2000 kilo planten at, kun je er van uit gaan dat er iets van 500 of misschien wel 1000 kilo poep per dag uit kwam.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.