Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden. In deze fase spreken we niet langer over embryo.
Foetus is een hypercorrectie (16e eeuw) van het Latijnse fetus ("worp": het voortbrengen van jongen). In de wetenschappelijke terminologie wordt alleen de (Amerikaanse) spelling fetus geaccepteerd.
Wanneer is je baby een embryo? Je baby wordt een embryo genoemd vanaf het moment dat zich organen gaan ontwikkelen tot de 11e week van je zwangerschap.
Een embryo (van het Oudgrieks ἔμβρυον émbruon = ongeboren vrucht) is een dier of een plant in de vroegste stadia van de groei en ontwikkeling, waarbij het beschermd wordt door ouderlijk weefsel.
Een pasgeboren baby wordt tot de leeftijd van dertig dagen of gedurende zijn verblijf op een neonatale afdeling boreling, neonaat of neonatus genoemd (Latijn: nieuwgeborene). Vanaf dertig dagen tot één jaar wordt een baby zuigeling genoemd.
Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden. In deze fase spreken we niet langer over embryo.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
In het vroegste stadium van je zwangerschap wordt je baby een embryo genoemd. Deze fase duurt tot en met ongeveer acht weken. Daarna wordt je baby een foetus genoemd.
Een blastocyste of blastula is een hol balletje, typisch voor de embryonale ontwikkeling van met name gewervelde dieren, dat tijdens het delen van een bevruchte eicel (zygote) ontstaat. De holte wordt blastocoele of blastoceel genoemd.
De ogen beginnen zich duidelijk te vormen. Het oog ligt nog in een diepe holte, maar de pupil is al aanwezig en de oogleden zijn gevormd. Wanneer de zwangerschap 10 weken is, 8 weken na de bevruchting, noemen we het een foetus.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Om pijn te kunnen voelen, moet je emoties koppelen aan wat er gebeurt. Tot week 22 van de zwangerschap heeft de foetus geen bewustzijn en kan hij dus geen pijn ervaren. Het is pas na deze zwangerschapsduur dat de verbindingen in de hersenen ontwikkelen en een externe prikkel emoties kan oproepen.
Als je rustig op de bank zit of in bed ligt, is de kans juist groot dat de bewoner van je baarmoeder in beweging komt. Toch slaapt een foetus meer dan de helft van de dag. Dat is na de bevalling niet anders. Je baby slaapt vlak na de geboorte zo'n 16 tot 17 uur per dag.
Baby's die voor 24 weken zijn overleden, hoeven niet verplicht te worden begraven of gecremeerd. Je mag hierbij zelf weten wat je met het lichaam van je kind wil doen: bijvoorbeeld zelf een grafje in de tuin maken of de baby bij het ziekenhuis laten cremeren. Een begrafenis of crematie kan veel geld kosten.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Als je zwanger bent, ontstaat in je baarmoeder een placenta. De placenta wordt ook de moederkoek genoemd. De placenta ontstaat uit trofoblastcellen. De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien.
De morula (Latijn voor moerbeitje) is een embryo in de vroegste embryonale ontwikkeling, bestaande uit 16 tot 32 kleine diploïde cellen, die in de glashuid zitten.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
om gedurende één week na de terugplaatsing niet te vrijen en/of gemeenschap te hebben.
Men kan al een hoofdje, de delen van het gezicht en een romp onderscheiden. De armen en benen worden gevormd, net als het skelet en het zenuwstelsel. Aan het einde van de 2de maand beschikt het embryo over al zijn organen, zoals de hersenen en de longen, maar die zijn natuurlijk nog niet volgroeid en werken ook niet.
Vanaf ongeveer 20 weken begint het gehoor van je baby in je buik zich steeds meer te ontwikkelen. Hij kan nu naar je hartslag luisteren, het rommelen van je maag, jouw stem en harde geluiden van buitenaf. Vanaf week 24 kan je baby steeds meer horen!
12 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje
Je/jullie kindje is in de afgelopen weken flink gegroeid en is qua grootte vergelijkbaar met een pruim. Qua lengte meer dan een verdubbeling, ongeveer zes centimeter nu. Het gewicht ligt nu gemiddeld rond de 20 gram. Denk maar aan de grootte van een pruim.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Op z'n vroegst vanaf 22 weken zwangerschap, wellicht pas vanaf week 24., kan de foetus reageren op aanrakingen, geuren en geluiden. Wellicht is dit allemaal erg rudimentair, want de foetus slaapt veel en er is nog helemaal geen sprake van zelfbewustzijn.