Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een
BABY EENDJES OF PULLETJES
Een eendenkuiken heeft verschillende namen. Eendenkuiken en baby eendje zijn de meest voorkomende, maar de officiële naam luid: pul of pulletje.
Het is moeilijk om te doen, maar u helpt jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.
Om de jonge vogels te voeden, gebruik je een spuitje zonder naald. Daarmee voer je ze specifieke voeding voor handopfok. De vloeistof moet goed uit het spuitje komen. Te dikke pap komt er niet uit en te dunne pap kan per ongeluk te hard in het bekje aankomen.
Bel de gemeente of Dierenambulance
Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Niet alleen de jongen van vogels hebben een eigen naam, ook vrouwtjes en mannetjes hebben eigen benamingen: Baby vogel: Kuiken. Mannetjes vogels: Man.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Weet wat voor soort voedsel je een babyvogel kunt geven.
Vooral brokjes voor puppy's bevatten erg veel proteïnen - een essentiële voedingsstof voor babyvogels. Als je geen droge katten- of hondenbrokjes in huis hebt, is blikvoer ook goed. Insecten en meelwormen zijn nog beter voor babyvogels.
Druppel ook geen water in of langs de snavel: veel vogels verslikken zich gemakkelijk en kunnen daardoor een dodelijke longonsteking oplopen. Breng de vogel zo snel mogelijk naar de opvang of laat dit doen door de dierenambulance.
Voor de meeste babyvogels duurt het tussen de vier en zes uur voordat de krop leeg is. Neem eens per 24 uur, bij voorkeur 's nachts, een pauze van het voeren. Als de krop van uw vogel bijvoorbeeld elke vier uur leegloopt, moet u hem elke vier tot vijf uur tussen 06.00 uur en middernacht voeren.
Bovendien vliegt de fuut bijna nooit, tenzij er acuut gevaar dreigt. Overigens geldt dat ook voor de meerkoet. Beide kunnen overigens wel goed vliegen. Als ze in de rui gaan, trekken ze in grote groepen naar de IJsselmeerkust om hun verenpak uit te trekken en een nieuwe jas aan te trekken.
Als het geen pinda's zijn (daar kunnen ze in stikken) kun je hem daar ook wel even mee vooruit helpen. Hou er rekening mee dat ze heel erg vaak eten. Even gegoogeld wat jonge mussen nog meer eten; vliegen, kevers, bladluizen, rupsen en zelfs spinnen. Dus dat word insecten vangen.
Zet het jong dan op een veilige plek, zoals een beschutte tak in een struik, of wat verder de berm in. Let op: zet het niet te ver weg. Het kuiken moet op gehoorafstand blijven, anders kunnen de oudervogels het niet terug vinden.
Het jong van een zwaan wordt een pul genoemd, of simpelweg babyzwaan.
Jonge eendjes hebben verschillende namen, ze worden pijltjes, pieltjes, pullekes of pulletjes genoemd. Een mannetjeseend (rechts) noem je een woerd. Het vrouwtje (links) heet gewoon een eend.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.
Verzorging van vogels
Je vogel moet zich kunnen wassen. Voorzie daarom voldoende water en zo ook de mogelijkheid om te baden. Zorg er ook voor dat je vogel altijd vers water heeft om te drinken. Een parkiet kan relatief lang 'droog staan', maar een kanarie kan geen dag zonder.
Kun je het vogeltje niet terugbrengen bij zijn ouders? Bel dan de dierenambulance, die het jong kan komen ophalen en ervoor zal zorgen. Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water.
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, dan is er één centraal nummer dat je kan bellen om het te melden: 144. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Zie je een dier in nood, bel dan meteen 144. De politie komt direct in actie.
Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!
U kunt de duif naar de vogelopvang brengen of de dierenambulance bellen om de duif op te laten halen.