Dat gebeurt als ze ongeveer acht maanden oud zijn. Jachtluipaarden zijn de enige katachtigen die hun nagels niet kunnen intrekken! De jongen kunnen totdat ze veertien weken oud zijn nog wel hun nagels intrekken. Welpen zijn na ongeveer vijftien tot zeventien maanden zelfstandig en verlaten dan de moeder.
Voortplanting van de panter en hun welpjes
Na een draagtijd van drie maanden worden er gemiddeld twee tot drie welpen geboren. De welpen wegen bij de geboorte minder dan één kilo en hebben hun oogjes nog dicht. De moeder verstopt de welpen als ze gaat jagen.
Vijanden Jachtluipaarden zijn roofdieren, maar moeten zelf soms ook oppassen. Leeuwen en hyena's willen nog wel eens een cheeta wegjagen om zijn prooi af te pakken om op te eten. Daarom proberen ze zo snel mogelijk hun prooi op te eten.
De jachtluipaard leeft in droge, open savannen en in struikgebieden. Hij kan overal overleven waar voldoende prooidieren zijn en het terrein open genoeg is om te kunnen rennen.
1. Jachtluipaard (Cheeta) – 104.4 km/uur. Het snelste landdier is het jachtluipaard, ook wel bekend als de Cheeta.
Vaak jaagt een cheeta op kleine en middelgrote antilopen, zoals gazellen, impala's en springbokken. Soms eet hij ook kleinere dieren, zoals vogels, hazen en andere kleine zoogdieren. Zodra hij een prooi gevangen heeft, moet hij deze snel opeten.
Jachtluipaard
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
Kijk dit is hem, het snelste landdier: cheeta of ook wel het jachtluipaard. 120 km/u trekt net zo snel op als een raceauto. Houd het vervolgens maar 20 seconde vol anders raakt hij oververhit. Kijk dit is hem, wel een beetje een oud modelletje.
“Een luipaard kan supergoed zwemmen. Hij eet soms zelfs vis of krab!”
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei.
Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel. Alle mannelijke nakomelingen tussen deze kruisingen zijn onvruchtbaar.
De merrie is een jaar zwanger. Dan wordt de baby-zebra, het veulen, geboren. Zijn strepen zijn nog niet zwart, maar bruin. Na tien minuten kan het veulen staan en na een uur kan hij al lopen en rennen.
Cheetah, De maaltijd
Een volwassen cheetah eet ongeveer 3 kilo vlees per dag als de jacht gelukt is en kan 10 dagen zonder water.
Volgens de studie zijn er wereldwijd nog 7.100 cheetas in het wild. Het dier heeft nog 9 procent van zijn historische verspreidingsgebied over. Cheeta's komen vooral nog voor in Oostelijk en Zuidelijk Afrika (met name Namibië en Botswana, waar relatief weinig mensen wonen).
Ze eten vooral graag zwijnen, antilopen, herten en wilde geiten. Van zulke grote dieren kunnen ze soms wel twee weken eten! Maar ze vangen ook kleiner wild, zoals hazen, apen, jakhalzen, knaagdieren, slangen, vogels, vissen en insecten. Hinderlaag Het klimmen in een boom vindt een panter het leukst wat er is.
Wat de maximale hartslag is, verschilt per persoon. Normaal ligt de hartslag van een volwassene in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning kan deze oplopen naar 180, soms zelfs boven de 200.
De zeilvis, officieel de snelste vis ter wereld, kan in korte cycli snelheden van wel 109 kilometer per uur behalen.
Cheeta of jachtluipaard
Cheeta's leven in Afrika en Azië. Daar sprinten ze over de savanne en door struikgebieden. Je herkent de jachtluipaarden aan hun slanke lichaamsbouw, waardoor ze waanzinnig hard kunnen rennen.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Ter vergelijking: luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo'n 15 tot 20 uur per dag slapen en in het wild tussen 8 en 9 uur per dag.
Het jachtluipaard of cheeta leeft vooral op de Afrikaanse savanne. Deze open vlaktes zijn ideaal voor dit supersnelle dier dat jaagt op diverse soorten antilopes zoals impala en springbokken. Al lust hij ook wel andere dieren.
De jachtluipaard (of cheetah; Acinonyx jubatus) werd ooit gevonden in heel Azië en Afrika, maar is nu alleen nog te vinden in Iran en verschillende landen ten zuiden van de Sahara.