De meeste eenoudergezinnen ontstaan door een scheiding van de ouders. Maar er zijn ook alleenstaande ouders die bewust ervoor kiezen om in hun eentje een kind te krijgen. Een eenoudergezin is een gezin waarbij minimaal één minderjarig kind bij een ouder woont.
Alleenouderschap. Je kunt gebruikmaken van een zaaddonor of naar een vruchtbaarheidskliniek gaan. Als je alleenstaande moeder wilt worden, moet je er wel zeker van zijn dat je dit in je eentje aankunt. Als je voor alleenouderschap kiest, heb je geen (ex-)partner waar je in moeilijk tijden op terug kunt vallen.
Een bewust ongehuwde moeder (bom), ook wel bommoeder, bomvrouw of bewust alleenstaande moeder (bam), is een vrouw, doorgaans alleenstaand, die bewust ongehuwd moeder is. De term kwam in gebruik na de oprichting van de Nederlandse organisatie Bewust Ongehuwde Moeders in 1977.
De medische behandeling (consultaties, bloedafnames, echo's, inseminatie, ivf...) valt onder ons terugbetalingssysteem. Wat niet gratis is, zijn de consulten bij de psycholoog en het donorsperma (zowel de staaltjes als de bewaring). Reken toch op zo'n 1.000 euro.
Per 1 januari 2022 krijg je als alleenstaande moeder (of vader) 1.037,12 euro per maand. Dit is een netto maandbedrag. Hier komt nog 54,59 per maand aan vakantie-uitkering bij. In totaal heb je als alleenstaande moeder in 2022 dus recht op 1,091,71 euro per maand baan bijstandsuitkering.
De meeste moeders werken 32 uur. Dit kunnen ze verdelen over meerdere dagen. Vaak kiezen moeders er voor om vier dagen te werken.
En als alleenstaande ouder heb je recht op een toeslag op de kinderbijslag. Zeker als je geen job hebt, kan het moeilijk zijn om rond te komen. En als je werkt, zul je waarschijnlijk kinderopvang moeten regelen. In veel opvangvoorzieningen betaal je een bijdrage volgens je inkomen.
Twee vrouwen kunnen een kind krijgen door kunstmatige inseminatie: een vrouw heeft dan geen seks met een man, maar er worden in het ziekenhuis spermacellen in haar baarmoeder gebracht waardoor ze zwanger kan worden.
Vereniging Bam-mam heeft als doelstelling om Bewust Alleenstaande Moeders, en vrouwen die het bewust alleenstaand moederschap overwegen, met elkaar in contact te brengen. Om informatie en ervaringen uit wisselen, elkaar vragen te stellen, en het gevoel te hebben niet alleen te staan.
Als u alleenstaand bent, een lat-relatie heeft, samenwoont en/of wanneer u en uw partner een officieel geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, kunt u uitsluitend als individuele aanvrager een adoptieprocedure starten. Uw verzoek kan alleen met instemming van uw eventuele partner worden ingediend.
KID: kunstmatige inseminatie met donorzaad Indien een partner ontbreekt of de partner onvruchtbaar is, is KID een uitkomst. Hierbij wordt een rietje met donorzaad geïnsemineerd wanneer de vrouw op haar vruchtbaarst is. De spermadonor kan iemand uit de omgeving zijn, maar kan ook via de donorbank worden geregeld.
Een alleenstaande of alleengaande is iemand die geen partner heeft, alleen woont en in het eigen dagelijks onderhoud voorziet. Dit kan iemand zijn die vrijgezel/vrijgezellin is (niet gehuwd), maar ook iemand die eerder gehuwd was maar nu weduwe/weduwnaar of gescheiden is.
De wetenschap is weer iets dichterbij het maken van eicellen uit stamcellen. Met deze techniek kunnen in de toekomst - in theorie - onvruchtbare vrouwen alsnog zwanger worden. Met behulp van hun eigen huidcellen bijvoorbeeld.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
De term alleenstaande ouder is een begrip uit het sociaal zekerheidsrecht. Als alleenstaande ouder wordt aangemerkt, de ongehuwde die de volledige zorg heeft over een of meer tot zijn last komende kinderen.
Inkomensafhankelijke combinatiekorting
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een belastingkorting die in het leven is geroepen voor onder andere werkende alleenstaande ouders van jonge kinderen. Je kunt de korting aanvragen als je alleenstaand bent of minder dan zes maanden een fiscale partner hebt.
Alleenstaande ouders ontvangen daarbij nog de zogenoemde 'alleenstaande ouderkop'. In 2022 is de maximale extra toeslag voor alleenstaande ouders € 3.285 per jaar. Als je al andere toeslagen ontvangt, benadert de Belastingdienst je vanzelf over het kindgebonden budget.
Inschrijven bij de woningbouwvereniging
De beste kans heb je vooralsnog als je jezelf inschrijft bij een woningbouw vereniging. Afhankelijk van je inkomen zou particulier huren ook nog kunnen. Dit is alleen duur, soms heel duur en dit moet je als alleenstaande moeder maar op kunnen hoesten voor een woning.
De alleenstaande ouderkorting bestaat in 2020 en 2021 niet meer, de alleenstaande ouderenkorting wel. Binnen de heffingskortingen, toeslagen en het kindgebonden budget zijn er voor een (alleenstaande) ouder nog mogelijkheden. Wanneer komt u voor deze belastingmeevaller in aanmerking en op welk bedrag hebt u recht?
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.