De rits bestaat uit twee rijen metalen of kunststof plaatjes met aan de ene kant tanden en aan de andere kant inkepingen. Deze plaatjes kunnen worden samengevoegd of gescheiden door aan een lipje te trekken aan een sluitplaatje.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.
Hoe heet zo'n dingetje aan de rits? Zo'n lipje waarmee je de rits dichttrekt of open natuurlijk... Een ritstrekker!
Een spiraalrits wordt gemaakt van twee bandjes. In het bandje wordt een dik kunststof draadje gewikkeld welke zorgt voor de vertanding. Deze vertanding zit dus echt verweven in het band. De rits bestaat uit twee stukken (links en rechts) mét een plastic bandje dat in zijn geheel in deze stukken is geweven.
Draai de schuif met een tang.
Als de schuifregelaar verbogen is, maar de tanden en groeven zijn intact, dan kun je de rits gemakkelijk repareren. Neem een tang en draai de slider vast met weinig druk aan elke kant: op het bovenste deel van de slider, links en rechts, en op het onderste deel van de slider.
Een van de makkelijkste manieren is om een potlood te gebruiken en de punt daarvan over de ritssluiting te wrijven. Het grafiet in het potlood werkt als smeermiddel, waardoor hij sneller loskomt. Werkt dat niet, dan zijn andere huishoudelijke producten hier ook geschikt voor, zoals een blok zeep of lippenbalsem.
Als je ritssluiting zichzelf blijft openen, kan dit betekenen dat de loper kapot is en dus moet worden vervangen. Je kunt dit zelf thuis doen als je de juiste benodigdheden hebt, namelijk: Een zijkniptang.
De profielrits wordt ook bloktand- of sportrits genoemd. Om een profielrits te maken, worden korreltjes ingegoten op een stoffen band. Van de verschillende deelbare ritsen is dit de sterkste. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Blinde ritssluiting, Blinde rits de naam zegt het al, wordt zo in de naad weggewerkt dat hij daarna niet meer zichtbaar is. Dit is voor elegante kledingstukken van kostbare stoffen, zoals avondjurken en trouwjaponnen. Blinde ritsen kunnen makkelijk worden ingezet met een speciale blinde rits voet.
Wat betekent 'YKK' als dit op een rits staat? 'YKK' is de afkorting voor: Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. YKK is 's werelds grootste producent van ritsen. Deze 80 jaar oude Japanse multinational produceert ritsen, metalen drukknopen, klittenband, buckles en nog veel meer.
Oplossing: Werk het uiteinde van de rits af door er een reepje stof omheen te vouwen. Strijk de randen om, stik de reep stof vast op de rits, vouw om en stik bovenop rondom door.
Een ritssluiting bestaat uit twee rijen metalen- of kunststofplaatjes met aan de ene kant tanden, en aan de andere kant inkepingen. Deze plaatjes worden samengevoegd of gescheiden door aan een lipje (slider) te trekken aan een sluitplaatje.
Soms komt het erop neer dat u uw huidige rits schuiver uit elkaar buigt en losmaakt, en een nieuwe rits schuiver om de nieuwe rits heen buigt. In andere gevallen zou u een stopper aan het uiteinden van uw rits moeten losmaken en de ritsschuiver eraf schuiven, om een nieuwe erop te kunnen schuiven.
De Amerikaan Whitcomb Judson is de uitvinder van de eerste ritssluiting, toen nog kramsluiter genoemd. Judson deed zijn uitvinding in 1893, demonstreerde hem tijdens de Wereldtentoonstelling in Chicago en ontving in 1896 patent.
Als een rits niet goed meer ritsen wil, pak dan een stukje zeep en smeer daarmee even over de rits. Deze is nu weer lekker soepel en zal weer makkelijk heen en weer te ritsen zijn. Een soort smeerolie dus maar dan met zeep.
Een ritsvoetje kan worden gebruikt voor het inbrengen van ritsen of voor het maken en inbrengen van paspels of koord. Met een ritsvoet kun je de naald dicht bij een opstaande rand gebruiken, zoals de tanden van een rits of de dikte van het koord. Het is een onmisbaar accessoire voor het naaien.
Om de rits in te korten meet je eerst de gewenste lengte. Meet deze lengte vanaf de onderkant van de rits naar boven toe af en zet een markering (met een speld overdwars). Bij ritsen met metalen tandjes kun je de stoppers aan de bovenkant van de rits, voorzichtig met een tangetje er afhalen (bewaar ze goed).
Deelbare ritsen gebruik je voor een kledingstuk, waarbij de verschillende onderdelen van het kledingstuk los van elkaar komen als je de rits opent, zoals een jas of een vest. Een dubbel deelbare tweewegrits is bovendien voorzien van twee schuivers.
Veel jassen zijn zo lang dat gassen en remmen niet altijd even smooth gaat. De jas van onderen een piepklein beetje open gooien geeft je de nodige ruimte. Ook zijn de zippers met dubbele sluiting bijzonder gewenst als je nog enigszins comfortabel dan wel charmant op je fiets wilt stappen.
Toch heeft de kunststof rits (YKK of TIZIP) een aantal voordelen ten opzichte van de metalen rits. Ten eerste is de kunststof rits beter tegen knikken bestand en is daarbij flexibeler. Als de metalen rits een keer knikt is die per definitie stuk en dient vervangen te worden.
Als uw ijzeren rits in broek of rok niet lekker soepel meer loopt, smeer de rits dan in met kaarsvet. Even de kaars erover 'raspen' en daarna glijdt-ie weer gesmeerd en soepel.
Wanneer je het stuk stof hebt gevonden dat vastzit tussen de rits, pak je de stof eromheen vast en trek je er voorzichtig aan. Als er maar een klein stukje stof vastzit, kun je met een pincet de stof wellicht beter vastpakken. Trek de stof tegen de richting van de rits in tussen de tanden weg en houd de stof vast.
Een gulp die niet dichtblijft
Gelukkig is ook daar een oersimpele huis-tuin-en-keukenoplossing voor. De aanpak: een sleutelring of paperclip. Buig de paperclip om tot een haak en rijg deze door het oog je van de rits. Buig het overige deel van de paperclip rond je broeksknoop en klaar is Kees!