Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Stook alleen droog, onbehandeld hout.
U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.
Het stoken van droog haardhout is dan ook essentieel om op een verantwoorde manier te kunnen stoken. Brandhout heeft het beste rendement bij 15% vochtigheid, terwijl vers gekloofd hout circa 50% vocht bevat. Dit is helaas niet in een paar dagen droog. Meestal duurt het drogen 1 tot 2 jaar.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Voor een volledige verbranding is het van belang dat het haardhout zo droog mogelijk is. Een te hoog vochtgehalte in het hout zorgt voor onvolledige verbranding en zorgt voor vervuiling van het milieu, de haard of kachel en rookkanaal.
Door het hout in kleine blokken te klieven, gaat je hout veel sneller drogen. Het is aan te raden om alle houtblokken met een dikte van 8 diameter nog eens door midden te hakken. Je hout laten drogen op een open plek in de tuin is steeds een goed idee omdat de wind er vanuit elke hoek door kan waaien.
Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen. Een zachte variant houtblok zal ongeveer één tot anderhalf uur branden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elkzenhout en berkenhout. Een blok van hardhout ongeveer anderhalf tot twee uur.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
Hout droogt niet van de zon maar van de wind! Zonlicht dat direct op de kopse kant van het hout valt kan zelfs de droging sterk vertragen doordat de kanaaltjes aan de buitenkant sterk drogen, zich sterk vernauwen en zelfs afsluiten. Wanneer dat gebeurd is, kan het hout alleen nog aan de schaduwzijde drogen.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Het drogen moet altijd buiten gebeuren. Je kunt hout niet in de garage opbergen en twee jaar wachten. Het hout zal na die tijd even nat zijn en waarschijnlijk al beschimmeld zijn. Buiten in de tuin zoek je een ideale vrije ruimte waar je het verse brandhout kunt stapelen.
Lucht en zonlicht zijn nu juist twee dingen waardoor hout sneller droogt. Door het hout binnen te plaatsen, kan het drogen tot twee keer zo lang duren als wanneer je het buiten laat drogen.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Nat hout wordt ook wel vers hout of groen hout genoemd. Ik vind nat hout een goede term. Vochtig hout kan ook. Het kan hout van een boom zijn dat 5 minuten geleden is omgezaagd, of 5 dagen, of 5 weken, of zelfs 5 maanden, zolang het nog niet helemaal droog is.
Dit stroperige goedje ontbrandt bij temperaturen rond de 500 graden. De kans op een schoorsteenbrand wordt hierdoor een stuk groter. Gooi overigens ook nooit rot hout op het vuur.Rot hout draagt namelijk ook bij aan de hoeveelheid creosoot aan de binnenkant van jouw schoorsteen.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Schadelijke effecten verbranden vochtig hout
Bij het verbranden van bijvoorbeeld vers gekapt hout (vochtgehalte circa 50% tot 80%) wordt in feite eerst het water uit het hout 'gekookt' alvorens het hout kan verbranden. Een heel groot deel van de energie gaat daardoor verloren om het water te laten verdampen.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Vooral als geïmpregneerd hout in aanraking komt met (vochtige) grond is de levensduur beperkt tot ongeveer 2 jaar. En geïmpregneerd hout mag u nog steeds niet bij het groenafval gooien en ook niet verbranden.
Hout als grondstof heeft een aartsvijand: water. Niet alleen regen en vocht bederven het uiterlijk van hout, maar bevorderen ook blauwe vlek schimmel, andere schimmels en insecten aanvallen – wat kan leiden tot onherstelbare schade van het hout.
Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Essenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Beukenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok. Eikenhout - circa 1,5 tot 2 uur per blok.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.