Met een elastische kit uit een spuitpistool kun je de kieren dichten. Maak eerst de kier schoon en tape de randen af met schilderstape. Daarna kun je de kier vullen met de kit. Bij grote kieren zul je niet genoeg hebben aan enkel de elastische kit.
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen. Met een kitpistool spuit je de siliconenkit in de kier of naad om de naad op te vullen. Let op: siliconenkit is niet overschilderbaar.
Acrylaatkit: voor het dichten van naden, kieren, voegen en scheuren in een verscheidenheid aan oppervlakten, zoals kozijnen, muren, trappen en ramen. Het kan zowel binnen als buiten worden toegepast en kan worden overgeschilderd. Siliconenkit: met siliconenkit kunt u gebruiken voor alle bouwafdichtingen.
Bij grote kieren zul je niet genoeg hebben aan enkel de elastische kit. In dat geval is het verstandig om de kieren eerst met schuimband te vullen. De schuimband moet ongeveer anderhalf keer zo groot zijn als de breedte van de voeg. Een andere optie is om de kier te dichten met pur-schuim.
Snijd de spuitmond op de juiste manier af
Die spuitmond snijd je schuin af, bij voorkeur in een hoek van 45°, omdat dit de meest natuurlijke werkhoek is om het kitpistool te hanteren tijdens het kitten. Omdat de spuitmond taps toeloopt, kun je precies bepalen hoe breed je je kitvoeg wilt hebben.
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
Compriband is een een schuimband dat aan één kant kleeft en door middel van uitzetting de sparing tussen muur en kozijn opvult. Je kunt de compriband op het kozijn plakken bij de montage om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen het kozijn en de muur gevuld is.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Tochtstrip lijkt een bekender begrip dan tochtband. Deze worden dan ook vaak door elkaar gehaald, maar er is toch een duidelijk verschil. Een tochtstrip is namelijk hard/inflexibel en meestal gemaakt van aluminium of plastic, en tochtbanden zijn juist flexibel en meestal ook nog eens zelfklevend.
Het is een gemakkelijke preventieve maatregel die iedereen kan gebruiken om gaten tegen muizen te beveiligen: beetje staalwol erin en dichten met een gatenvuller. Loop door je huis en zoek naar gaten, spleten of scheuren waar een muis in zou kunnen passen en vul de openingen met staalwol.
Oplossingen: Sluit het raam niet helemaal luchtdicht? Dan kun je het beste tochtstrips aanbrengen. Deze zijn makkelijk zelf aan te brengen met zelfklevende tochtstrips, zoals op de foto hieronder. Komt er lucht binnen via de kieren rondom het kozijn dan is het dichtkitten de beste oplossing.
Het zorgvuldig dichten van kieren en naden in uw huis.
De Ellen Zelfklevende tochtstrip D-Prof is volgens ons de allerbeste lange tochtstrip. Deze tochtstrip is maar liefst 7,5 meter lang en biedt daardoor onwijs veel mogelijkheden. De strip is bovendien zelfklevend, is geschikt voor dikke(re) kieren en kan gebruikt worden op zowel deuren als op ramen.
Voegbreedte bepalen
Zorg over het algemeen voor een minimale voegbreedte van 6 mm en maximaal 20 mm. De voegdiepte is afhankelijk van de voegbreedte. Tot 12 mm voegbreedte een voegdiepte aanhouden van 6 mm.
Het is belangrijk dat zo'n strook zich onder het kozijn bevindt, zodat regenwater en vuil erlangs kunnen weglopen en niet via de gevel verdwijnen. Ontbreekt het lood tussen de onderdorpel en de raamdorpel/waterslag, dan kan er juist op die plek regenwater blijven staan en dat vergroot de kans op schade.
Met name bij buitenmuren zijn compribanden onmisbaar, omdat ze ook slagregen, sneeuw en hagel efficiënt weren. ZO wordt tevens schimmelvorming en optrekkend vocht in huis voorkomen en blijft het binnenklimaat een stuk gezonder en frisser.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Om de juiste kozijnmaat op te meten, meet je de breedte en hoogte van het gat in de buitengevel. Dit doe je op een aantal verschillende plekken; in de hoeken, het midden en ertussen. De kortste hoogte en breedte afmeting noteer je.
Hierbij moet je rekening houten met ongeveer 2,5 mm speling boven, 2,5 mm speling aan de zijkanten van de deur en 5 mm speling onderaan de deur. Deze draainaden zijn nodig zodat de deur goed in het kozijn kan draaien.
Voor het vervangen van een BESTAANDE ruit meet u aan de binnenzijde van het kozijn de zogenaamde DAGMAAT en TELT hier vervolgens 25 mm bij op om de glasmaat te krijgen.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Je kunt de kitrand afstrijken met water en zeep, maar gebruik wel een neutrale zeep want in gewone zeep zit citroenzuur en dat tast je siliconenkit aan.
Kitten is niet moeilijk
Er wordt vaak, ten onrechte, gedacht dat het aanbrengen van kit een moeilijke klus is. In dit klusadvies lees je meer over het aanbrengen, afwerken en verwijderen van kit. Zoveel klussen, zoveel kitten.