Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout. Om het verspreiden makkelijker te maken is het ook mogelijk om het zout op te lossen in lauw water. Dit zoute water kunt u vervolgens met een gieter of drukspuit verspreiden over uw tegels of terras.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.
Schoonmaakazijn is een effectief middel om mos een snelle dood te laten sterven. Meng het azijn met water, giet het over de mosplantjes en laat dit een tijdje goed intrekken. Schrob het mos vervolgens weg met een harde, niet-metalen borstel. Let wel op!
Heb je klinkers of beton op je balkon? Dan is de kans groot dat er groene aanslag op zit. Dit kun je er afboenen met een mengsel van vloeibare groene zeep en warm water. Je kunt het best flink schrobben met een harde bezem.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Groene aanslag verwijderen met azijn
Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is. Naast een half-harde bezem en flinke hoeveelheid schoonmaakzijn heb je voor deze aanpak wel wat tijd en energie nodig.
Door de muur te reinigen verwijder je de zichtbare aangroei van mossen en algen. Algen behandel je met een algendodend middel, zoals groene aanslagreiniger. Je spuit het middel op de gevel en laat het ongeveer 18 uur inwerken. Daarna spoel je de ondergrond af en borstel je de algen met schoon water weg.
Spuit het groen van de tegels of vloer met een hoge drukreiniger. Als je die niet hebt, kan azijn uitkomst bieden. Giet een liter azijn (natuur- of schoonmaakazijn) en een liter water in een emmer en spoel dit over de vloer of tegels. Schrob grondig met een bezem en laat goed indrogen.
Voeg een halve fles schoonmaakazijn of een flinke scheut vloeibare groene zeep toe aan de emmer warm water, ervan uitgaand dat je terras uit gewone klinkers, tegels of beton bestaat. Maak de tegels, klinkers of het beton goed nat met dit mengsel en laat het een half uurtje intrekken.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Mos bestrijden met één van de veelgebruikte methoden
Strooi- of keukenzout; het aanbrengen van zout over de groene aanslag zorgt dat de algen verwijderd worden en mossen afsterven. Biotex; micro-enzymen in de Biotex gaan de algen en mossen te lijf waardoor deze snel verwijderd worden.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Je hebt het vast wel in een keukenkastje of de schuur staan. Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
We zijn tot de conclusie gekomen dat HG Groene aanslag reiniger waarschijnlijk het beste reinigingsmiddel tegen groene aanslag op tegels is. Wil je milieuvriendelijk aan de slag gaan? Schrob dan met een goede borstel en warm water de aanslag weg.
Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating. Spoel de tegels niet direct schoon, maar laat het mengsel intrekken.
Gebruik nooit zuurhoudende (azijn, antikalk) of blekende (bleekwater, javel) producten voor een betonnen vloer. Maak de vlekken zo snel mogelijk schoon. Hoe langer je wacht, hoe dieper ze in het beton dringen. Raadpleeg de handelaar die het beton gelegd heeft om te kijken welke producten je mag gebruiken op het beton.
Gebruik een natuurlijke zeep voor je betonvloer: je gepolierde beton schoonmaken kan met water en een PH-neutrale (natuurlijke) zeep. Synthetische alkalische schoonmaakmiddelen zijn uit den boze, want deze kunnen kleurschakeringen in de vloer veroorzaken.
Tips voor de verschillende reinigingsmethoden:
Een sopje van dikke bleek of schoonmaakazijn met water is prima bruikbaar voor minder hardnekkige aangroei. Schrob het middel met een borstel over de muur en laat het intrekken. Daarna spuit je de gevel schoon met een tuinslang of een hogedrukspuit.
Meestal gaat mos aanslag gepaard met algen. Deze vervuiling tast het uiterlijk van de gevel aan én kan voor schade zorgen. De fijne wortels van mos dringen in gevelstenen en het voegwerk. Dit verkort de levensduur van de gevel.
Vaak is een sopje van schoonmaakazijn of dikke bleek met water voldoende om vervuiling op de gevel te verwijderen. Voor mos en algen kun je groene aanslagreiniger gebruiken. Schrob het middel met een borstel over de muur. Laat het even intrekken en spoel het daarna met een hogedrukreiniger of tuinslang weg.