Bij een inbouwkoelkast of -vriezer met een deur-op-deur systeem wordt het keukenpaneel van de inbouwkast direct op de koelkastdeur gemonteerd. Deur-op-deur wordt ook wel een vlakscharnier genoemd. Het keukenpaneel draait mee op de scharnieren van de koelkastdeur en gaat tegelijkertijd open.
Los dit probleem snel op door te kijken of de koelkast nog waterpas staat en controleer ook het deurrubber. Kijk of deze nog overal vast zit en niet kapot is. U kunt een deurrubber meestal eenvoudig terug duwen in de deur als deze niet meer goed zit. Zorg er tevens voor dat er geen etensresten in het rubber zitten.
Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Draai met de klok mee om de koelkast te verhogen en tegen de klok in om het apparaat te verlagen. Probeer het apparaat van links naar rechts waterpas te zetten. Lukt het niet om bij de poten te komen? Vraag iemand om de koelkast zeer licht achterover te kantelen.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
Waarschijnlijk zit er een contactdoos achter de plint (onder de keuken). Die zul je dan toch los moeten halen om te kunnen kijken. Meestal zitten die plinten met een soort klemmen aan de poten vast.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Als de deur snel gesloten of dichtgeslagen wordt, wordt er lucht uit geforceerd en het kan enkele minuten duren voordat het vacuüm verdwijnt, waarna de deur normaal geopend kan worden. Een vacuüm in een koelkast of vriezer na het sluiten van de deur is normaal en is geen defect.
Sleepscharnier voor koelkasten Sleepscharnier maakt het mogelijk om de meubel en koelkastdeur tegelijk te openen. Te gebruiken voor inbouwkoelkasten.
Het is vrij eenvoudig om een sleepdeurmodel te vervangen door een deur-op-deurmodel. Verwijder simpelweg de scharnieren van het keukenmeubelpaneel en monteer het keukenmeubelpaneel direct op de deur van de nieuwe koelkast met het deur-op-deursysteem.
Met een sleepdeur montage wordt de meubeldeur via een geleider met de deur van je inbouw vriezer gemonteerd, de meubeldeur is in dit geval vast aan de kast bevestigd. Bij het openen en sluiten glijdt de meubeldeur over de rails.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Vriezers hebben in de regel geen grote stromen. Kan prima op een verlengsnoer.
Koppel verlengsnoeren niet door
Sluit een verlengsnoer niet aan op een ander verlengsnoer. Er is een grote kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Voorkom daarom brand door overbelasting en koppel verlengsnoeren niet door.
Een geaarde stekker is meestal rond en bevat een metalen gleuf die precies past op de twee metalen pinnetjes van de geaarde contactdoos. Uiteraard dient in een geaarde contactdoos een aarde draad te worden verbonden met de pinnetjes.
Een niet-geaard stopcontact haalt zijn stroom binnen via een bruine draad en voert het af via een blauwe. Dit is bij een geaarde wandcontactdoos niet anders. Er is echter wel één verschil: er is ook een geelgroene draad aanwezig bij een geaard stopcontact: de aardedraad.
Je kunt een geaarde stekkerdoos eenvoudig herkennen aan de geaarde stopcontacten. Deze stopcontacten hebben namelijk naast de twee openingen voor de stekker, één of twee extra pennetjes aan de rand. Deze pennetjes zijn bedoeld voor de aarding.
Zoals gezegd heeft een koelkast een gemiddelde levensduur van 15 jaar. Hierbij hebben we het dan over de technische levensduur. Oftewel hoe lang een koelkast zonder mankementen zou functioneren. Voor de economische levensduur van koelkasten hanteert de Consumentenbond 8 tot 10 jaar.
Tjilpen of piepen kan bijvoorbeeld wijzen op een versleten ventilatiemotor van de verdamper. Ook kunnen bij een luidruchtige koelkast de motorlagers van de ventilatiemotor van de condensator zijn versleten. Wat betreft de compressor is het normaal dat deze meer geluid kan maken wanneer hij ouder wordt.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.