Het vlinderen van beton gebeurt na het gieten van het beton met een vlindermachine. De ronddraaiende bladen van deze machine bewegen over de vloer. Deze bewegingen zorgen er voor dat de structuur gladder en dichter wordt. Na het polieren is de nieuwe betonvloer klaar en kan deze verder uitharden.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beton klasse kan het vlinderen tot wel 24 uur na het storten duren totdat het gewenste resultaat is bereikt. Het eindresultaat is dan ook wel de moeite waard, er ligt immers een naadloze slijtvaste vloer waar je jaren plezier van hebt.
Zo'n 30 minuten nadat de betonvloer is gestort, komt er een dun laagje water op de vloer te staan. Is deze laag verdwenen? Dan kunt u beginnen met vlinderen. Houdt aan dat zodra het beton hard genoeg is om op te lopen, kunt u met het vlinderen starten.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Het vlinderen of polijsten van beton is dus een essentiële stap in de afwerking van elke betonvloer. Het zorgt ervoor dat de vloer bestand is tegen de meest voorkomende schade en slijtage. Dankzij de vlindermachine krijgt de vloer ook zijn gladde en egale look.
Een betonvloer storten en vlinderen in woningen duurt meestal drie dagen: Dag 1: Deze dag is voor de voorbereidende werkzaamheden. Denk hierbij aan het wapening leggen, het stellen van eventuele hoeklijnen, het afplakken en het plaatsen van het foamband of de randisolatie.
De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Veel hangt er natuurlijk van af hoe glad je de betonvloer wil krijgen. Als hij spiegelglad moet zijn, is het polijsten met een vlinder toch de enige oplossing. Moet de vloer gewoon vlak zijn, dan kan je hem ook afstrijken met een gladde plank. Deze kan je aan een stok bevestigen voor het gebruiksgemak.
Nadat het beton gegoten is, heb je de keuze om de betonvloer te polieren of te polijsten. Zo wordt je vloer strak en glad. Dat gebeurt met een speciale vlindermachine. De betonvloer zal uiteindelijk een minimale dikte hebben van 7 cm.
Hoewel de twee woorden op elkaar lijken, verschilt de betekenis. Zelf beton polieren of vlinderen gebeurt namelijk met een vlindermachine. Polieren is in de meeste gevallen wel aan te raden, maar polijsten is niet altijd nodig. Een gevlinderde betonvloer kan worden gepolijst of op een andere manier worden afgewerkt.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
De droogtijd van beton is ongeveer één dag. Dan kan de bekisting verwijderd worden. Na circa vier weken is het beton helemaal uitgehard en de vloer, wand of het dak op volle sterkte.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Een gevlinderde betonvloer is een vloer van écht beton en minimaal 7 centimeter dik. Zonder kunststoffen. Andere namen voor een gevlinderde betonvloer zijn: woonbeton, gepolierd beton of een monolitisch afgewerkte betonvloer.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.