Snoei de takken van de roos op stam, met uitgebloeide bloem terug tot het eerste vijftallig blad. De takken van de stamroos lopen zo weer uit en u krijgt weer nieuwe bloemen aan de stamroos. Zo blijft de groei in de stamroos en blijft de roos op stam gezond en kunt u weer genieten van de prachtig bloeiende stamroos.
Een stamroos snoeien
De takken van een stamroos worden in het voorjaar teruggesnoeid tot ongeveer 10cm boven de stam. Knip tot net boven het naar buiten gerichte oog zodat hier weer jonge scheuten naar buiten kunnen groeien. Het midden van een stamroos laat je altijd open zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt.
Onderhoud stamrozen
Rozen hebben veel voeding en water nodig. Vanaf de eerste snoei wekelijks bemesten en water geven. Uitgebloeide bloemen wegknippen. Blad wat afvalt moet verwijderd worden, en niet opnieuw als compost gebruikt worden in verband met het voorkomen van ziektes en schimmels.
Na de bloei van de rozen kun je alle uitgebloeide bloemen verwijderen en de plant eventueel wat korter snoeien als de plant bijvoorbeeld te groot wordt. Doe dit bij voorkeur voor de winter, nooit snoeien als het vriest.
Zijn de rozen aan je rozenstruik uitgebloeid? Verwijder deze rozen dan zo snel mogelijk, zodat de energie van de plant naar de nieuwe knoppen toe kan gaan. Ook zorgt het verwijderen van uitgebloeide rozen ervoor dat je de doorbloei stimuleert.
Rozen bloeien beter door als je de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt. Knip de uitgebloeide bloem net boven een gezond blad af en er zal een nieuwe scheut groeien met nieuwe knoppen ...
Stamrozen>>> moet u snoeien in maart. Om vorstschade bij een roos op stam te voorkomen raden wij u aan om alleen de stamrozen te snoeien als het overdag niet vriest. Snoei de takken bij de stamroos weg, die door de winter zijn beschadigd. Snoei alle dode takken en alle bruine takken van de stamroos weg.
Stamrozen zijn struik- of treurrozen gekweekt op een stammetje (0,80 tot 1,20 m). Treurrozen zijn op stam geënte klimrozen waarvan de buigzame takken sierlijk overhangen. Het grote voordeel van beide soorten is dat ze een eindje boven de grond groeien.
Als u een roos nooit snoeit en gewoon laat groeien, krijgt u steeds meer lange takken en steeds minder bloemen, die ook nog alleen aan de verste uitlopers zitten. Snoeien is dus essentieel, als u straks een compacte struik vol bloemen wilt. Doe het bovendien niet veel later of vroeger dan nu.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Uitgebloeide bloemen verwijderen: Zo doe je dat
Snoei net boven het eerste gezonde blad onder de uitgebloeide bloem en verwijder deze. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een scherp mes. Wacht niet te lang, het is vaak beter om de bloem te verwijderen als deze nog niet helemaal is uitgebloeid.
Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen. Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo'n 50 cm van de grond.
Heesterrozen en Engelse rozen snoeien
Forse heesterrozen en Engelse rozen worden minder sterk gesnoeid. Snoei ook deze in maart. De eerste jaren niet snoeien, na drie jaar een derde van alle takken afknippen.
De stokroos is een 2-jarige vaste plant en een prachtige zomerbloeier. Laat in het najaar is het helaas gedaan met de bloemenpracht. U kunt dan de stokroos snoeien door de stengel tot ongeveer dertig centimeter terug te knippen. Door de bloemstengel weg te snoeien, kan de plant zijn energie in de pol steken.
Door oude takken te snoeien krijgen nieuwe scheuten een kans en gaat de struik veel langer mee. Als je niets anders zou doen dan elk jaar een oude dikke tak weghalen, kan de roos wel dertig jaar oud worden.
Rozen kweken
De keus is eenvoudig: van doorbloeiende rozen heb je het langst plezier, vaak tot ver in de herfst. Een kanjer onder de klimrozen is 'Compassion', maar trosroos 'Bonica' is ook een geweldenaar die de hele zomer doorbloeit.
Hoe hoger de roos kan worden, hoe sneller de roos ook kan groeien. ( 3 a 4 m. per jaar) Soms nog meer.
Bemesten doe je twee keer per jaar, ergens in maart en honderd dagen daarna (juni). De rozen die alleen wat verjongings- en fatsoeneringssnoei nodig hebben (grofweg de klimmers, de heesterrozen en de historische rozen) geef je in september ook nog wat mest.
Stamroos. Bloeitijd: juni – sept.
Het snoeien van rozen in het najaar heeft als doel de rozen winterklaar te maken. Snoei de rozen tot zo'n 50cm boven de grond (kniehoogte). Het voordeel daarvan is dat de stevigere stelen nu blijven staan en deze beter bestand zijn tegen vorst en wind.
Het stekken van rozen doe je altijd na de bloei, aan het einde van de zomer, dus tussen eind augustus en begin september.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Rozen staan het liefste in de zon. Zelfs soorten zoals in het lijstje hieronder willen het liefste minimaal 2 tot 3 uur zon per dag. Ze verdragen wel minder zon, maar zullen dan minder hard groeien. Zorg in elk geval voor bemeste grond als de roos op een (half)schaduw plek komt te staan.