Bij het oculeren plaatst men een knop (het oog of schildje vandaar de naam oculeren) onder de bast van een onderstam. In het volgend jaar gaat de knop uitlopen en groeit uit tot een tak van het gewenste ras. De onderstam wordt T-vormig aangesneden en er wordt een schildje ingeschoven, tegen het cambium, en toegebonden.
Stekken methode 1
Duw de stekels weg over de onderste 10 cm van de tak. Knip de onderzijde van de tak een beetje schuin af ongeveer 0,5 cm onder een 'oog', de okselknop. Maak enkele ondiepe sneden met een mesje in de bast of schraap de bast van de tak weg over een lengte van circa 2 cm.
Zelf enten
Maak een schuine snede in een zijtak. Neem de één jaar oude tak en plaats deze met een zelfde schuine snede tegen de zijtak. Bevestig de twee takken met tape of entwas aan elkaar. Voor extra bescherming en verwarming van de jonge enten kun je er glazen kokers overheen plaatsen.
Oculatie of oogenten is een methode voor het vegetatief vermeerderen van planten, bijvoorbeeld rozen. Hierbij wordt het tamme oculatiehout op een wilde onderstam geplaatst. Bij het oculeren snijdt men van het tamme hout de ogen af en plaatst deze op de wilde planten.
Het chip-budden of oogenten is een methode van veredelen (enten), waarbij je slechts 1 enkel oog gebruikt. Het is enigszins te vergelijken met het oculeren (schildgriffelen). Het grote verschil is echter dat je er een (dik) stuk hout mee over plaatst.
Tijdstip enten: Enten is een kwestie van timing. In de beroepskwekerij doet het tijdstip er niet zo toe omdat de materialen dan gekoeld bewaard worden; als amateur ent je met de meeste kans van slagen, wanneer de onderstammen tot leven beginnen te komen (de knoppen beginnen te zwellen). Dat is meestal rond eind maart.
Werkwoord. Bij het enten wordt een deel van een plant (de ent) vastgemaakt op een deel van een andere plant (de onderstam).
Een onderstam is het geheel van de wortels en het deel van de stam van de boom net boven de grond. Hierop wordt de fruitboomsoort geënt waarvan we uiteindelijk vruchten willen oogsten. Voor hoogstamfruitbomen wordt er soms ook gebruik gemaakt van een tussenstam.
Het duurt ongeveer twee maanden voordat de ent begint te groeien, maar laat het draad of elastiek minstens een jaar zitten om er zeker van te zijn dat de ent goed vergroeit.
In de snede wordt een plukje mos geplaatst, en eventueel kan er wat stekpoeder op de snede worden gestoven. Vervolgens wordt een plastic zak zonder bodem over de stengel geschoven, om de stengel dichtgebonden, en gevuld met vochtige potgrond of mos. De zak wordt aan de bovenkant dichtgemaakt.
Waarom enten? De belangrijkste reden om te enten, is om een betere, sterkere heester te creëren. De onderstam en de ent versterken elkaars eigenschappen. Bovendien wordt het groeiproces versneld door het enten, waardoor de heester sneller groot is.
Oculeren, of enten, is een techniek voor het vermeerderen van een plant waarbij je een deel van een plant neemt en dat bevestigt aan een andere. Bij rozen is het makkelijker om te vermeerderen met stekken, maar je kunt rozen ook enten.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Het basisprincipe is bij de meeste rozen hetzelfde. Haal eerst de aarde tussen de takken weg en maak de grond weer glad. Dood hout en takken die naar binnen wijzen moeten helemaal worden weggesnoeid. Houd een aantal stevige takken over die goed verdeeld zijn en snoei ze tot op drie à vijf ogen vanaf de grond.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
Door te enten kun je fruitrassen vermeerderen, met behoud van de goede eigenschappen. Je gebruikt hiervoor een deel van een tak van de fruitboom die je wilt vermeerderen. Deze plaats je via een bepaalde techniek op een onderstam van een soort die rechte stammen geeft en een goed wortelstelsel ontwikkelt.
Enten van bomen en planten alleen bij familie
Het is belangrijk dat de geënte delen van dezelfde familie zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sering (Syringa) geënt op de liguster (Ligustrum vulgare 'Atrovirens') of de appel (Malus domestica 'Jonathan') op de meidoorn (Crataegus monogyna).
Tijdstip enten: Enten is een kwestie van timing. In de beroepskwekerij doet het tijdstip er niet zo toe omdat de materialen dan gekoeld bewaard worden; als amateur ent je met de meeste kans van slagen, wanneer de onderstammen tot leven beginnen te komen (de knoppen beginnen te zwellen). Dat is meestal rond eind maart.
Een stek is een stuk van een plant waaraan eigen wortels moeten groeien. Een griffel of ent is een losgesneden stuk van een tak die aan het afgesneden vlak aan een andere tak van een boom of struik moet vastgroeien.
DIVERSE VERMEERDERINGSMETHODEN. Er zijn meerdere vermeerderingsmethoden mogelijk. Ongeslachtelijk vermeerderen kan door: zomerstekken, winterstekken of houtstekken, wortelstekken en afleggen of marcotteren.
Voordelen en tips bij het enten van de appelboom:
Het is ook beter om iets oudere bomen te enten; De bestuiving kan hiermee verbeteren; Men kan snel opnieuw oogsten van deze fruitbomen; Men kan ook meerdere appelrassen op 1 appelboom enten.
Tijdens het enten wordt de ent vastgemaakt op een deel van een andere boom (de onderstam). Dit is ter verbetering (veredeling) van de boom, want door het enten krijgt de uiteindelijke walnotenboom de eigenschappen van de ent en dus de eigenschappen van de moederboom waar de ent vanaf geknipt is.
Knip een stuk snoeihout recht af van ongeveer 10 cm. Doe dit op zo'n manier dat er 1 knop zicht in het midden en aan elke kan 5cm scheut. Zorg dat je meerdere druiven stekken maakt, zodat je later de sterkste stek kunt bewaren. Je kunt de druiven stekken in een pot of bak met potgrond gaan opkweken.