Stofzuig de vloer regelmatig. Vegen doe je beter niet, want in een kurken vloer zitten kleine naadjes en putjes waarin het vuil kan blijven zitten. Gebruik een vochtige dweil om de kurkvloer schoon te maken en neem een zacht schoonmaakproduct dat aanbevolen wordt door de fabrikant.
Na het leggen van een kurkvloer wordt de vloer altijd afgewerkt met speciale kurklak. Dit is een speciaal laagje lak die de vloer, zoals we eerder hebben gemeld, beschermt tegen zonlicht, vocht en vuil. Deze laklaag dien je eigenlijk elk jaar te behandelen met een speciaal voor kurk ontworpen polish.
Kurkleer kan in handwarm water gewassen worden, u kunt daarvoor fijnwasmiddel gebruiken of een zachte zeep. Maar meestal is het al voldoende om met een vochtige doek het kurk schoon te wrijven. Kurkproducten hoeven niet voor gebruik behandeld te worden zoals dat bij leer wel het geval is.
Kurkvloeren worden het best beschermd met watergedragen vernis, aangepast aan de intensiteit van gebruik. Zoals alle beschermlagen verslijt ook de vernislaag bij gebruik. Na een bepaalde termijn zal uw kurkvloer opnieuw vernist moeten worden zodat de bescherming vernieuwd wordt en de vloer niet beschadigd wordt.
Schuur bij voorkeur met een vlakschuurmachine met FIJN schuurpapier (korrel 150-220). Wanneer de vloer schoon en droog is kan er afgelakt worden met een niet pluizende roller. Laklaag is na circa 4 uur droog bij een temperatuur van 20 graden celcius en voldoende ventilatie.
Kurk is niet kleurecht, het verbleekt snel onder invloed van licht De top laag van laminaat heeft geen poriën waar vuil in kan komen. Een laminaat vloer is dan ook onderhoudsvrij. Vegen en vochtig afnemen is voldoende om jarenlang plezier te hebben van een vloer die er steeds als nieuw uitziet.
De oplossing om de kleur van kurk naar wens aan te passen is heel simpel: je kunt kurk verven. In wel elke kleur die je maar wenst. Je moet echter wel bedenken dat kurk een aantal specifieke eigenschappen heeft waar je rekening mee moet houden als je het gaat verven.
Kurkvloeren kunnen ook op het gelijkvloers. Hou er wel rekening mee dat de voorverniste panelen afgewerkt zijn voor een normaal beloop. Indien deze beneden geplaatst worden moeten er na de plaatsing nog minimum 2 lagen vernis aangebracht worden. Gebruik steeds een vernis die een intensiever beloop toelaat.
Kurkverf is een afwerklaag op basis van kurk en een biobased polymeer bindmiddel met een zeer fijne kurkkorrel. Kurkverf kan binnen en buiten worden toegepast op (reeds geverfde) muren, beton, bepleisteringen en crepi.
Het dweilen van de kurkvloer is te doen met de kurkreiniger. Deze reiniger is speciaal geproduceerd voor het schoonhouden van kurk en tast de laklaag niet aan. Het is ééns in het kwartaal aan te raden de vloer te voorzien van laag polish.
Voor de renovatie van kurkvloeren hebben we in samenspraak met de verffabrikant een specifieke verf of coating ontwikkeld. Deze drie-componentencoating brengt kurk terug helemaal tot leven. Deze coating wordt geplaatst op verniste of niet-verniste kurkvloeren en is uitzonderlijk kras-en slijtvast.
Maak je sandalen nat en sprenkel wat zuiveringszout op de zool. Laat een paar minuten inwerken en schrob het goedje er daarna af met een oude tandenborstel. Dit helpt ook tegen onaangename geurtjes. Spoel daarna af met schoon water.
De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
Voordelen van een kurkvloer
Een kurkvloer is geschikt voor alle ruimtes, ook voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Kurk is immers waterbestendig. Kurk heeft een goede isolerende werking, zowel thermisch als op vlak van geluid. Dankzij een goede behandeling is een kurkvloer erg duurzaam.
Voor het schilderen van kurk gebruik je het best een watergedragen polyurethaan vloerlak. Deze lak wordt vrij hard waardoor de kurkvloer goed beschermd is tegen slijtage, vocht en vuil. Er zijn meerdere verfsystemen in de handel die speciaal geschikt zijn voor kurkvloeren.
U kunt dit doen door met een scherp stanleymes de kurk af te snijden langs een lange lat. Op deze manier kunt u de kurk recht afsnijden. Als het stanleymes goed scherp is, brokkelt de kurk niet af.
Het vernissen zelf doe je, net als bij verven, met een roller of kwast. Meestal is het nodig om meerdere lagen vernis aan te brengen op je kurkwand, kurkvloer of meubel voor een optimaal resultaat. Zorg ervoor dat de vernislaag tussendoor helemaal opdroogt.
Daarnaast heeft kurk een warme bruine kleur. Zoals ik net al zei: een warme uitstraling is wat we gaan zien in 2017. Bruin is een mooie basiskleur en kan daardoor toegepast worden in veel verschillende interieurs.
Kurk heeft een wasachtige substantie (suberin) die effectief vocht weerstaat. Omdat kurk vochtbestendig is, ontmoedigt het ook de groei van meeldauw en schimmel.
Gemiddeld moet je druk belopen kurkvloeren om de 7 à 10 jaar schilderen. Dit doe je met speciale watergedragen PU-vloerlak, die je zowel in een dekkende lak (alle RAL-kleuren) kan verkrijgen als in een transparante variant. Voor het schilderen van kurk gebruik je het best een watergedragen PU-vloerlak.
Doordat het bestand is tegen water, is het ook mogelijk om een kurkvloer in vochtige ruimtes zoals de badkamer te plaatsen.
Stop je sandalen in een plastic zak en laat ze een nachtje in de diepvriezer zitten. Zo bevries je de bacteriën die geurtjes veroorzaken! De verse schil van een sinaasappel, pompelmoes, citroen of limoen doet wonderen voor stinkende sandalen.
Wat ook kan met azijn is stinkende slippers schoonmaken. Hiervoor doe je wat azijn in een schaaltje en meng je het met flink wat water. Leg daarna twee doekjes in dit mengsel. Zorg dat de azijn goed is opgenomen door de doekjes, voordat je deze uitknijpt en op de binnenzool van je slippers legt.