Het beste kun je een sopje met lauwwarm water en een goede fietsreiniger gebruiken om je fiets goed schoon te krijgen. Een fietsreiniger zorgt ervoor dat het vuil gemakkelijk loskomt. Ophopingen van vuil kun je vervolgens met een zachte borstel of een washandschoen verwijderen.
Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de fietsenmaker verlengt de gebruiksduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast kun je zelf wat klein onderhoud aan je fiets uitvoeren. Het kost weinig tijd en zorgt ervoor dat je fiets soepel blijft rijden. Door weer en wind.
Smeerolie is een vloeibaar smeermiddel dat in sprayvorm of in een oliebusje komt. Je smeert er bewegende onderdelen mee in. Teflonolie is ideaal voor het smeren van je fiets. Zo verhinder je mechanische geluiden en bescherm je de mechanische onderdelen van je fiets tegen slijtage.
Hoe vaak je dat moet doen hangt af van de olie die je gebruikt en hoe vaak je fietst. Als de ketting een piepend geluid maakt tijdens het fietsen, is het tijd om deze te smeren. Ook als je een lange tocht van een aantal uur hebt gefietst in de regen, is het vaak nodig om de ketting te smeren.
Het kader schoonmaken doe je met een spons en een ontvettende reiniger voor de fiets. Gebruik geen waterstralen, want als ze te krachtig zijn, kunnen ze fietsonderdelen beschadigen. Als je ook de velgen of de spaken wil reinigen, gebruik je een vod om deze delen nauwkeurig schoon te vegen.
Een Fietsenmaker factureert ongeveer € 35 per uur ex BTW.
Groeven die in het begin, wanneer de remblokken nog nieuw zijn, erg diep zijn. Zodra je meer gaat remmen en er slijtage op de remblokjes begint te ontstaan zullen de groeven minder diep gaan worden. Zodra je op het punt komt dat er weinig of niets meer over blijft van de groeven zijn de blokjes toe aan vervanging.
Bij een onderhoudsbeurt stadsfiets worden onder andere alle bouten en moeren aangedraaid, de ketting gespannen en gesmeerd, speling wordt overal van afgehaald, alle kabels worden gecontroleerd en afgesteld, de verlichting wordt gecontroleerd, wielen gericht, spaken worden gespannen/gecontroleerd en natuurlijk wordt de ...
Denk hierbij bijvoorbeeld aan het regelmatig schoonmaken, smeren en spannen van je ketting. Dit simpele onderhoud zorgt ervoor dat de ketting soepel loopt en niet gaat roesten, waardoor je er langer plezier van hebt. Kortom: door je fiets goed te onderhouden gaat hij langer mee!
Gewoon allesreiniger of afwasmiddel, iets dat ontvet iig, en in de regel krijg je de fiets daarmee prima schoon. Ja, ik vergat te schrijven dat ik 'm eerst waste met sopje van afwasmiddel. Daarna licht inwrijven, gaf een mooi resultaat, niet mat/dof, maar soort satijnglans en ... zonder vlekken.
Smeer de ketting met een goede teflon zoals cyclon coursespray, smeer tevens de scharnierpunten van de derailleurs. Wij adviseren de ketting regelmatig met kleine hoeveelheden teflon te smeren. Laat teflon een uur inwerken, wrijf de ketting af met een oude doek om overtollige teflon te verwijderen.
Smeer één keer per jaar de scharnierpunten van de derailleur. Eens per jaar smeer je de draaipunten en veren van de remmen. Verwijder één keer per jaar de pedalen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten. Voor meer info: Fiets smeren: pedalen.
Controleer de status van je remblokken regelmatig. Remblokjes zijn voorzien van slijtage-indicatoren. Wanneer de inkepingen in het blokje zijn verdwenen dan is je remblokje versleten en moet deze vervangen worden.
De beste remmen zijn hydraulische schijfremmen. Aanvankelijk monteerden fabrikanten ze alleen op mountainbikes, maar tegenwoordig zie je ze ook op elektrische fietsen. Pluspunten: In tegenstelling tot velgremmen werken ze uitstekend in de regen en onder modderige omstandigheden.
De opleiding Fietstechnicus is beschikbaar als BOL-opleiding en BBL-opleiding. Je krijgt 2 jaar lang les en praktijk op niveau 2. Tijdens de opleiding werk je aan 'prestaties'. Dit zijn praktijkopdrachten zoals je ze (later) ook in het bedrijfsleven gaat maken.
De avondopleiding duurt 2 jaar.
Met fietsreiniger is dit een fluitje van een cent. Spray het frame en de wielen in. Boen rustig met een spons je frame en wielen en laat de fietsreiniger even intrekken. Spuit je frame af met de tuinslang (ook hier weer niet met hoge druk) en maak je gehele fiets goed droog.
Het is belangrijk om jouw fietsketting zo nu en dan eens te ontvetten. Je zult zien dat jouw ketting tijdens een rit in schone en droge omstandigheden nauwelijks vies is geworden. Dan kan het geen kwaad om je ketting een keertje 'bij te smeren'.
De Bike7 Clean vinden wij bij uitstek de beste kettingreiniger. Je kunt echt in één handomdraai je fietsketting schoonmaken! Het beschadigt de lak en onderdelen niet en verwijdert zelfs hardnekkig vuil, zoals modder.